Alla vinnare av Landshypoteks gårdstävling

Med tävlingen "Din gård, din möjlighet" riktar Landshypotek Bank strålkastarljuset på Sveriges gårdsentreprenörer och lantbruksföretagare för att fler ska få upp ögonen för all den entreprenörsanda och bredd av verksamheter som finns och bedrivs inom de gröna näringarna runt om i landet.

Landshypoteks gårdstävling Din gård, din möjlighet har arrangerats vid tre tillfällen; 2015, 2016 och 2019. Totalt har 302 gårdar deltagit genom att dela med sig av inspirerande berättelser om sina verksamheter och gillats av juryn och den röstande allmänheten. 

– Det sjuder av engagemang och företagsamhet runt om i Sverige, men ofta sätts fokus ensidigt på storstäderna. Vår förhoppning med tävlingen ”Din gård, din möjlighet” är att bredda bilden av företagandet och ge gårdar från hela landet en chans att synas, säger Per Lindblad, VD Landshypotek Bank.

Totalt har 302 gårdar med många olika verksamhetsinriktningar tävlat i Din gård, din möjlighet. Här kan du träffa några av de som prisats genom åren.

Hampabonden:

Hampabonden

Vi är stolta över vinsten. Här går inget av vår egenodlade industrihampa till spillo. Blommor och frön förädlas till teer, oljor och pulver. Av stammarna utvinns fiber till rep och isolering. Även biprodukten, skävor, tas tillvara som byggmaterial i så kallad hempacrete, som nu testas och utvecklas för fullt och har fått stort intresse från såväl byggbranschen som arkitekter och en intresserad allmänhet.

Jeanette och Robert (vinnare 2019)

Hästbonden:

Hästbonden

"Genom att medverka i Din gård-tävlingen har vi kunnat marknadsföra oss i ett bredare sammanhang och berätta om det vi drivs av – vår starka övertygelse, stolthet och drivkraft i att bidra till att använda hästen mer som arbetsredskap i framtiden på ett nytt modernt sätt. Vi vill visa på ett mer hållbart sätt att bruka jord och skog."

Jonas och Elin Nordlund (vinnare 2016)

Grinda Gårdsglass:

Grinda gårdsglass

"Kundtillströmningen har ökat hela tiden. Det är svårt att veta vad vinsten har betytt i form av fler besökare, men vi fick en hel del komplimanger i samband med den. Facebook var ett bra sätt att sprida vårt bidrag på. Det är också bra med vänner och bekanta som hjälper till i marknadsföringen."

Familjen Lundblad på Grinda Säteri (vinnare 2015)

Ramstad Gård:

"Vi är jätteglada att vi ställde upp i tävlingen, ”Det var en rolig utmaning och det fick dessutom oss själva att inse vilka otrolig potential som fanns. Vi fick tänka efter vad som är gårdens styrka och framhäva det. Självklart måste man också våga anmäla sig. Även om vi inte hade självförtroende nog att tro att gården skulle nå hela vägen till final öppnade det ändå upp för nya idéer och vi tillät oss själva att se på vår gård med helt nya ögon."

Karl-Petter Bergvall och Jonna Larsson (2:a pristagare 2015)

Övriga finalister under åren

  • Tiraholms Fisk, Unnaryd, Halland (2019
  • Stallyckan, Skephult, Västra Götaland (2019)
  • Ängebäck Trädgård, Karlstad, Värmland (2019)
  • Skrea Matbruk, Falkenberg, Halland (2019)
  • Gårdsfisk/Gretagården, Tollarp, Skåne (2019)
  • Åbrånets Limousin, Nordmaling (2016)
  • AngoraGarnet, Näddö Strömstad (2016)
  • Höbonden, Uppsala (2016)
  • Hogens Mjölk, Bohuslän (2016)
  • Ekelunda gård naturbeteskött, Öland (2016)Prästgårdens primörer, Kristianstad (2015)
  • Södra Svedjan, Kåge (2015)
  • Östragärde gård, Sätila (2015)

Relaterade artiklar

Läs mer

Från stadsliv till morotsodling

Läs mer
Läs mer

Intresset för Heléns skånska pumpor är stort

Läs mer
Läs mer

Tio tips: Så lyckas du som landsbygdsentreprenör

Läs mer