Att tänka på om du ska hyra ut ditt fritidshus

Står ditt fritidshus tomt under delar av året? Genom att hyra ut det kan du få in extra pengar för att täcka en del av kostnaderna, men det finns några viktiga saker att tänka på för att uthyrningen ska vara smidig och säker – oavsett om du anlitar en förmedlare eller hyr ut ditt smultronställe på egen hand. 

Här har vi samlat några tips på vad som är bra att tänka på innan och när du hyr ut ditt fritidshus. 

  • Hur mycket du kan ta betalt för att hyra ut ditt fritidshus varierar utifrån läge, storlek, bekvämligheter och säsong. Fundera på om du bara vill hyra ut i veckoperioder eller även kan tänka dig att hyra ut huset enstaka dagar. Att ha olika priser för högsäsong och lågsäsong är vanligt. Ta sedan en skälig hyra som motsvarar förväntningarna av den som hyr. En bra referens är också att se efter vad andra som hyr ut sina fritidshus i samma eller liknande områden tar betalt.
  • Schablonavdraget för hyresintäkter är 40 000 kronor om året per fritidshus och du kan göra ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten. Det innebär att hyresintäkter upp till 50 000 kronor per år är skattefria. Har du hyresintäkter över det beskattas de med 30 procent. Mer information finns på skatteverket.se
  • Hyr du ut ditt fritidshus på egen hand finns många olika stuguthyrningssajter att annonsera ut det på. Hur du presenterar det är självklart viktigt. Det är oftast bilderna som attraherar och lockar hyresgästerna till just din stuga. Ta bilder som framhäver det fina med huset och omgivningen. Lägg även lite möda på att beskriva vad ditt fritidshus erbjuder i standard, bekvämligheter och charm.
  • Se över din fritidshusförsäkring. Oftast gäller  samma regler vid uthyrning som när du är där själv. Din försäkring ersätter då sannolikt saker som förstörs av brand eller vid vattenskada eller inbrott. En viktig skillnad att tänka på vid uthyrning är om din hyresgäst avsiktligt förstör eller stjäl dina saker i huset. Eftersom hyresgästen har din tillåtelse att vara i huset får du då förmodligen ingen ersättning från försäkringen. Ta därför bort eller lås in saker som du är extra rädd om eller är av större värde. Observera att hyresgästens egna saker inte omfattas inte av din försäkring. 
  • Skriv ett avtal med hyresgästen som innehåller tydliga regler för vad som ingår i uthyrningen, när och hur hyran ska betalas och vad som gäller vid avbokning. Det finns avtalsmallar att skriva ut på flera webbplatser. 
  • Kom överens om tiden för tillträde och när huset ska lämnas. Lämnar du inte över nycklarna själv kan ett nyckelskåp med kodlås vara ett tips.
  • Om du inte har tid eller vill involvera dig så mycket i uthyrningen själv kan det vara bekvämt att anlita ett förmedlingsföretag som tar hand om annonseringen, bokningar, kontakten med gästerna, betalningar etcetera. Det finns många olika förmedlingsaktörer att välja bland och med olika servicegrad utifrån vad du vill ha hjälp med. Jämför vad som ingår i olika förmedlares tjänster och vad de tar i provisionskostnad innan du bestämmer dig.
     

Lycka till med uthyrningen av ditt fritidshus!

Relaterade artiklar

Läs mer

Så tar du hand om ditt fritidshus

Läs mer
Läs mer Man och pojke bygger altan

Guldläge för dig som drömmer om att renovera – utnyttja det höjda rotavdraget

Läs mer
Läs mer Sommarstuga

Att tänka på när du ska köpa fritidshus

Läs mer