6 tips till dig som vill köpa gård
Står mer svängrum hemma, närhet till naturen och en egen bit mark på önskelistan? Då kan en mindre gård vara ett alternativ, jämfört med en mer centralt belägen villa. Vi delar med oss av några tips - att tänka på, när du funderar på att köpa gård att bo på.
Intresset för att köpa gård ökade under pandemin och är fortsatt stort för fler. Möjligheten till att jobba på distans suddade ut utmaningen att ha långt mellan stadskontoret och hemmet. Många breddar därför sitt sökområde efter bostad när intressen som jakt, odling, trädgård eller hästsport är en stor del av vardagen.
Vad innebär det att bli ägare av en lantbruksfastighet, till skillnad från en villa?
Det är allt vanligare med förstagångsköpare bland spekulanterna när mindre gårdar kommer ut på marknaden, så det finns en hel del att tänka på och fundera över innan köpet. Och är det drömmen om en annan livsstil som hägrar är det klokt att först bilda sig en uppfattning om vad det skulle innebära i praktiken.
Vi delar här några tips på vägen till gårdsköpet.
Att tänka på för dig som vill köpa gård
Gårdens läge och vardagspusslet
- Pendlingsavstånd till arbete och skola och närheten till livsmedelsaffärer, sjukvård och annan service är viktiga aspekter att väga in, framförallt om det ska vara ett permanentboende.
- Kolla även upp tillgången till fibernät på fastigheten.
Titta noga över fastigheten
- Som köpare har du en långtgående undersökningsplikt. Titta därför noga över samtliga delar av fastigheten och dess byggnader efter eventuella fel eller brister. Är du inte kunnig på området rekommenderas att anlita en professionell besiktningsman och att noga ta reda på vad besiktningen täcker. Det är inte möjligt att i efterhand ställa krav på säljaren för de fel man borde ha upptäckt vid en noggrann besiktning.
Ska du bedriva näringsverksamhet på gården?
- Undersökningsplikten gäller även om du tänkt bedriva näringsverksamhet på gården. Här behöver du se till att alla tillstånd finns på plats och att gården lämpar sig för det ändamålet.
- Ska du exempelvis ha hästar på din gård behöver du bland annat kolla upp vad som gäller för gödselhanteringen.
Se över detaljplanen innan köpet
- För mer tätortsnära fastigheter är det också bra att se över detaljplanen för området med kommunen så att du vet om det planeras några större byggprojekt, vindkraftsparker eller liknade i närheten.
Hur mycket arbete vill du lägga ned på gården?
- Hus på landet kan vara i mer eller mindre gott skick, men det finns förstås nybyggnationer till salu också. Ha en realistisk plan och budget för vad du kan fixa själv och vad du kommer att behöva leja in hjälp med. Större renoveringsprojekt, markarbeten och ombyggnad eller rivning av tilliggande ekonomibyggnader kan lätt dra iväg i både tid och pengar.
Räkna på drifts- och boendekostnader
- Gör en kalkyl på drifts- och boendekostnader. Kommer du att ha några intäkter från fastigheten genom att exempelvis arrendera ut mark eller upplåta boxplatser räknas det som näringsverksamhet.
- Ta hjälp av en ekonomisk rådgivare om du är osäker på vad som gäller för momsregistrering och vid deklaration.
Sparkonto med 2,30% i ränta
Vårt trygga sparkonto med ränta från första kronan.
- Fria uttag
- Inga avgifter
- Ingen bindningstid
- Omfattas av insättningsgarantin*