Nytt år, nya planer? Jul- och nyårshelgerna har en tendens att gräva hål i plånboken. Gör en årsplan för din ekonomi och se till att säkra en buffert och den där extra slanten som du kan behöva senare. Vi guidar dig på vägen.
– Varför inte sätta ett nyårslöfte till dig själv att se över din ekonomi? Det finns mycket att spara på att jämföra alternativ för bolånen och andra fasta löpande kostnader. Och pengarna du får över blir en bra buffert för framtiden, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.
Gör en budget
Planering, planering, planering. Precis lika duktiga som vi är på att styra upp aktiviteter, jobb etc. behöver vi bli på att strukturera och planera vår privata ekonomi.
– Om du aldrig har gjort en budget förut kan det vara bra att börja med att ta reda på hur stora dina löpande utgifter är under en månad. Då får du en uppfattning om var pengarna tar vägen. En del kostnader kan kanske minskas; exempelvis genom att byta bank för dina bolån, elleverantör, försäkringsbolag eller teleoperatör.
När du har summerat inkomster och utgifter kan du räkna på hur mycket pengar du kan sätta undan varje månad. Se också över din planering i övrigt. Är det något särskilt du vill spara pengar till under året? En automatisk månadsöverföring är ett smidigt sätt för att spara till ett specifikt sparmål, eller till en buffert för oförutsedda utgifter.
Välj en sparstrategi som passar dig
– Självklart går det bra att spara utan särskilda mål. Det viktiga är att du sparar, men det finns mycket att vinna på att lägga upp en strategi för ditt sparande. Hur långt fram i tiden avgör vilken sparform som passar bäst, men en rekommendation är att ha flera parallella sparanden för både kort och lång sikt.
Buffert – för oväntade utgifter
Det är svårt att ge en generell rekommendation om hur mycket man ska spara. Den som lever ensam kan behöva något mer än den som delar bostad, och den som bor i hus behöver mer till oväntade utgifter än den som bor i hyresrätt till exempel. Det är bra att ha en buffert för att klara sig ett par månader utan inkomst vid exempelvis längre sjukdom eller arbetslöshet, eller om frysen går sönder. Målet med buffertsparandet är inte att avkastningen ska bli så hög som möjligt. Istället ska pengarna finnas lättåtkomliga när du verkligen behöver dem. Om du tycker att sparkonto är ett bra alternativ för ditt sparande, så välj ett sparkonto med insättningsgaranti* och ränta från första kronan.
Spara för det nya året
Förutom att bygga upp din buffert kan du avsätta ett sparande specifikt för semestrar, födelsedagar, julfirande och andra händelser som kan kosta en del. Gå tillbaka i tiden och se hur mycket pengar du har gjort av med olika månader – det finns många digitala budgetverktyg där man lätt kan se hur mycket pengar som har gått åt under olika perioder under året. Se till att du har en sparform som passar dina behov. Om du till exempel ska investera i något under året, som att renovera huset, behöver du ha pengar lättillgängliga på ett konto.
Långsiktigt sparande
När du har koll på bufferten är det bra att även se över sparande på längre sikt. Här finns många olika sparformer att välja bland beroende på vilken avkastning du vill ha och din riskprofil.
Använd årsbeskedet som en check-up!
I början på året får du ett årsbesked från banken. I beskedet kan du se vilken ränta du har och hur stor räntekostnad du har betalat in för lånen, vilken den totala skulden är och hur mycket skatt som dragits. Det står också vilken ränta du fått på dina sparkonton. Uppgifterna i årsbeskedet är de uppgifter som banken skickar in till Skatteverket.
Använd årsbeskedet för att se över vad du exempelvis betalar för ränta på ditt bolån. Jämför vad olika banker erbjuder och utmana din bank om du kan få bättre villkor någon annan stans. Med vår lånekalkyl kan du se vad din uppskattade månadskostnad skulle bli om du väljer att söka bolån hos Landshypotek Bank. Räntan baseras på två saker: lånets storlek i förhållande till din bostads värde och lånets bindningstid.
Får du någon ränta på dina sparpengar? Jämför även sparalternativ för att se var dina pengar kan växa på ett bra sätt. Kanske har du också konton som du inte använder och kan rensa bort.
*Information om statlig insättningsgaranti. Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Landshypotek Bank med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. För mer information se www.insattningsgarantin.se.
Det är alltid bra att ha en buffert. Med Sparkonto Trygghet sparar du tryggt – med fria uttag, noll avgifter, ränta från första kronan och statlig insättningsgaranti*. Ditt sparande bidrar dessutom till en levande landsbygd.