Så tar du hand om ditt fritidshus

Ett eget fritidshus är en dröm för många och en plats vi ofta förknippar med avkoppling och ett välbehövligt avbrott från vardagens brus. Men oavsett om du har ärvt en sommarstuga, charmats av ett gammalt torp eller köpt nytt behöver det också ses över regelbundet. Här har vi samlat några tips på vad du bör ha koll på.

  • Kontrollera taket regelbundet för att upptäcka och åtgärda eventuella skador eller vattenläckor.
  • Rensa stuprör och hängrännor från löv, kvistar och annat skräp då och då så att regnvattnet kan rinna bort ordentligt och förhindra fuktskador.
  • Se över att fasaden inte har sprickor, fukt och skador. Måla om och reparera vid behov för att skydda huset mot väder och vind.
  • Anlita auktoriserade elektriker för fasta elinstallationer och se till att VVS-systemet är i gott skick för att förebygga brandrisker och vattenskador.
  • Kontrollera tätningarna runt fönster och dörrar för att förhindra drag och värmeförlust. Börjar kittet flagna eller lossna är det dags att kitta om. Byt ut gamla eller skadade fönster och dörrar för bättre isolering och säkerhet. 
  • Även sommarstugor behöver vara bra isolerade för att hålla värmen under kyliga höst- och vårdagar. Isolering fungerar också om en barriär som hindrar värme från att tränga in i huset och hjälper till att hålla inomhustemperaturen svalare under varma sommardagar.  Det tar ett tag att värma upp en utkyld stuga, så det är ofta värt att lägga lite extra pengar på att kunna få upp temperaturen snabbt, eller investera i en lösning för att kunna fjärrstyra värmen så att det är uppvärmt redan när du kommer.
  • En välskött trädgård gör mycket för helhetsintrycket. Underhåll trädgården regelbundet genom att klippa gräs, beskära träd och buskar och hålla gångar och uppfarter fria från ogräs.
  • Du som har egen brunn bör ta vattenprov på dricksvattnet minst var tredje år för att säkerställa att vattnet är drickbart och fritt från föroreningar. Ta för vana att se över brunnens yttre skick. Den översta delen av foderröret bör sticka upp ett par decimeter ovanför marken. Se till att locket är tätt och helt. En vanlig orsak till förorenat brunnsvatten är just att brunnslocket är otätt eller trasigt. Det behöver då bytas ut. Anlita en brunnstekniker för att inspektera och underhålla brunnen vid behov.

Relaterade artiklar

Läs mer

Att tänka på om du ska hyra ut ditt fritidshus

Läs mer
Läs mer Man och pojke bygger altan

Guldläge för dig som drömmer om att renovera – utnyttja det höjda rotavdraget

Läs mer
Läs mer Sommarstuga

Att tänka på när du ska köpa fritidshus

Läs mer