Per-Olof Hilmér, ordförande i Landshypotek Ekonomisk Förening

Föreningens ordförande om 2023 och vägen framåt

Det år vi lämnat bakom oss kan minst sagt beskrivas som turbulent på flera sätt. Den geopolitiska utvecklingen i världen är både ledsam och skrämmande. Stora globala störningar har gjort att till synes stabila ekonomiska samband har ruckats. Stigande inflation och räntor har skapat osäkerhet, tunnare plånböcker och en mer avvaktande hållning. Att Landshypotek i denna oroliga tid visat sig stå mycket stabilt och ägarengagemanget är fortsatt starkt känns tryggt i denna oroliga tid. Positivt är också att de gröna näringarnas betydelse för livsmedelsförsörjningen och förnybara energikällor har aktualiserats allt mer.

När vi ställts inför nya faktum har vi behövt vara än mer lösningsorienterade och kreativa. 2023 har alltså handlat mycket om att laga efter läge och nya förutsättningar. Det gäller för de flesta av oss; både som gröna företagare och hushållskonsumenter, liksom i vår förening och bank. Vi har fått se över våra kostnader och köpkraften har minskat. Att lånat kapital blivit betydligt dyrare har – tillsammans med ett besvärligt väderläge på många håll och stora prisförändringar för såväl insatsvaror som produktpriser – påverkat lönsamheten inom lantbrukssektorn. Det gäller inom alla driftsinriktningar, men i vilken grad varierar bland annat på skördeutfallet, andelen eget foder och hur stor skuldsättningen är.

Med sämre lönsamhet och högre risk minskar också investeringsviljan. Det är problematiskt i sig – för framtida satsningar och utveckling är avgörande för att kunna möta behovet av en stark inhemsk livsmedelsproduktion och förnybara energikällor.

Historiskt bra resultat borgar för en god utdelning

Jag känner en stor tillfredsställelse i hur väl banken harskötts under denna tid. I föreningsstyrelsen följer vi
utvecklingen noga. Den svalare utlåningsmarknaden märks såklart i att tillväxten har planat ut. Samtidigt
har de senaste årens utveckling för kunderna och på marknaden gett resultat. Att Landshypoteks marknadsandel av den totala utlåningen till lantbruksfastigheter har stärkts under 2023 är ett styrkebesked. Satsningen på ett bra sparaerbjudande har hjälpt till att finansiera utlåningen och stärker tillgångssidan. Med en stark balansräkning och bra ordning i kreditportföljen har vår bank stått fortsatt trygg i denna osäkra tid.
Resultatet på 538 miljoner efter skatt är faktiskt det bästa genom historien. Med bra resultat finns möjligheter till god utdelning till medlemmarna i den cirkulära affärsmodell som Landshypotek har. Styrelsen har föreslagit en rekordstor utdelning på 244 miljoner kronor, motsvarande 12 procent på var och ens medlemsinsats.

Det har varit ett exceptionellt år och det känns bra att kunna föreslå att bankens goda resultat också tydligt märks för oss ägare. Utdelningsbeslutet tas på föreningsstämman i maj. Att ni medlemmar tror på Landshypotek, och en fortsatt långsiktigt bra utveckling, visar också det stora intresset för att öka den egna ekonomiska insatsen i den ekonomiska föreningen. Trots en utmanande tid har 87 miljoner kronor i nytt insatskapital tillförts kärnprimärkapitalet under 2023. De sammanlagda medlemsinsatserna har därmed passerat två miljarder kronor. Det är en bekräftelse på att vår modell fungerar och är stark.

Ljus i sikte

När detta skrivs har inflationen mattats av något. Förhoppningsvis har ränteutvecklingen nu nått sin topp
och vi kan räkna våra kalkyler annorlunda. För viljan att investera finns och lantbruket är om något en framtidsbransch. Köpkraften kan stärkas, vilket är positivt för efterfrågan på svenska livsmedel. En stabilare räntemarknad bidrar troligen också till att de som har lån på sin bostad blir mer aktiva med att se sig om efter bättre alternativ igen.

Inom Landshypotek finns stor kunskap och erfarenhet om hur ekonomin fungerar och genom vårt gemensamma nätverk och nära samarbete följs olika produktionsinriktningar noga. Det gör att vi kan föra proaktiva diskussionen om vilka åtgärder man kan sätta in på gårdsnivå och banken kan stödja oss medlemmar utifrån individuella åtgärder.

Skogen spelar en viktig roll för Sveriges klimatpåverkan och vi är bara i starten av denna utveckling. Landshypotek är fortsatt drivande för att klargöra konsekvenserna av nya regelverk för den enskilda skogsägaren och banken som finansiär. Investerare efterfrågar gröna investeringar och i april refinansierades Landshypotek Banks gröna obligation, med en emitterad volym på 6 miljarder kronor. Tillsammans har jord- och skogsbruket en nyckelroll att bidra i den gröna omställningen. När räntetoppen nu verkar vara nådd är det tryggare att trycka på startknappen för nya investeringar, inte minst på energisidan.

Ägardirektivet ger riktningen framåt

Det är viktigt att vi fortsätter att vara aktiva ägare av den bank många generationer före oss har byggt upp – och vi vill förvalta väl och utveckla för de som kommer efter oss. Under året har processen satts i gång för att arbeta fram ett nytt ägardirektiv som visar riktningen för hur vi vill att utvecklingen i banken ska se ut de närmaste fem, sex åren. Det arbetet kommer vara en röd tråd och prioriteras i föreningsstyrelsen och regionerna under 2024. Vad de gröna företagarna förväntar sig av sin bank framöver ska sedan förankras i bankens styrelse.

De årliga regionmötena är också en betydande del i föreningsdemokratin. Efter pandemin kunde vi åter träffas fysiskt i våra elva regioner. Intresset för Landshypotek märks i att nya krafter tillkommer som engagerar sig som förtroendevalda. Under förra årets regionmöten (2022) valdes sex nya ledamöter och två nya ordföranden in. Här ges också möjligheten att få höra och samtala kring hur det går för vår bank och vilket arbete som görs inom föreningen kring de så viktiga ägarfrågorna. Regionmötena ger också en lägesbild av aktuella frågor i dagens lantbrukssverige. Det största mervärdet med att ses öga mot öga är i mitt tycke ändå alla bra diskussioner som då kan föras oss medlemmar emellan för att utvidga våra nätverk och utbyta erfarenheter. Att kunna ställa frågor direkt till bankens representanter och den regionala styrelsen upplever många också som värdefullt. Jag hoppas att vi får chansen att träffas där i mars.

I vårt förtroendeuppdrag ligger även att se över kapitalbildningen, det vill säga att vårda vårt kapital utifrån
hur mycket vi behöver i fonderade vinstmedel, samt i balansen till det egna insatskapitalet. Värderingar av lantbruksfastigheter för bankens räkning runt om i landet är en annan stor del av föreningens arbete. Här har takten gått ned lite grann utifrån den rådande konjunkturen. Samtidigt har värderingarna blivit mer komplexa i och med att många diversifierar sina produktioner. Även inom energiområdet, som omfattar allt från solceller till biogasanläggningar, händer det mycket. Föreningens utsedda värderare måste därför ständigt förkovra sig och certifieringar förnyas.

I medlemskommittén jobbar vi kontinuerligt med att lyfta medlemsangelägna frågor för att säkra medlemsdemokratin och därmed få bra utväxling av Landshypoteks unika särart som jord- och skogsägarnas och de gårdsboendes egen bank. Många aspekter tillförs här utifrån de förtroendevaldas olika bakgrund, roller och geografiska område. Medarbetare i banken och förtroendevalda i föreningen arbetar också allt tätare tillsammans för ett ännu bättre Landshypotek för nuvarande och nya medlemmar. De förtroendevalda deltar på kundevenemang, mässor och branschträffar tillsammans och i gemensam planering med bankens lokala kontor.

Till antalet är vi nu runt 34 000. Att vi har blivit ett par tusen färre beror främst på att mindre lån har amorterats av i högre utsträckning när räntorna stigit.

Jag hoppas att 2024 ger oss alla tydligare spelregler, och att vi kan se en stabilare ränteutveckling framför
oss. Livsmedel, skogsråvaror och alternativa energikällor kommer fortsatt vara efterfrågade av beredskapsskäl, hållbarhetsskäl och trygghetsskäl. Här har vi en oerhört viktig roll att spela, så låt oss hoppas att förutsättningarna för det är bättre än de varit under 2023.

Personligen har jag lämnat över större delen av driften av mitt lantbruksföretag, med gris- och energiproduktion samt växtodling, till mina söner. Det gäller även personalansvaret för våra anställda. Det känns bra att ett generationsskifte är på gång. Min uppgift är numera mer av ekonomi och administration. Tillsammans med ordförandeskapet för föreningen, som jag är stolt över att ha förtroendet att axla, är det fullt upp. Jag är ödmjuk inför att det kan fortsätta vara tufft på enskilda individnivåer, men generellt finns en framtidstro och investeringsvilja i vår medlemskår för att utveckla våra affärer och öka produktionen.

Det är en stor trygghet att framtida satsningar kan fortsätta att finansieras av vår bank under lång tid framöver.

Per-Olof Hilmér
Ordförande Landshypotek Ekonomisk Förening

 

Ordförandeordet är hämtat ur Landshypotek Ekonomisk Förenings Årsredovisning 2023 (Pdf)

Relaterade artiklar

Läs mer Vy över en mjölkgård

Jord- och skogsbruksåret 2023

Läs mer
Läs mer Flygbild över bostadsområde

Det kännetecknar finansmarknaderna under 2023

Läs mer
Läs mer Emma Zeigler

För Emma är förtroendevaldarollen ett hedersuppdrag

Läs mer