Alexander och Sofie Orrby i sitt nya stallbygge

Möt paret Orrby som kombinerar lantbruksliv och anställning

Sofie och Alexander Orrby kombinerar lantbruket med varsin anställning. Hon är tandsköterska och han jobbar med tunnelbygge. För att livet med sönerna Hampus och Melvin ska fungera måste de planera sin tid noga. Nu bygger de ett nytt stall och funderar på att bli heltidslantbrukare.

Det har varit ett händelserikt år för Sofie och Alexander i Södra Björnfall vid Mariedamm utanför Askersund. Hemma på gården Åsen jobbar de för fullt för att få färdigt sitt nya stall. Målet är att byggnaden ska stå klar i början på nya året. Samtidigt har paret årets tuffa skördesäsong i färskt minne, då ihärdig torka följdes av extrem nederbörd.

Sedan Sofie och Alexander köpte gården för tio år sedan har deras tillvaro allt mer börjat likna ett riktigt lantbrukarliv. Det som började med drömmen om att ”bo på landet” har med tiden utvecklats till ett lantbruk
med odling och djurhållning. Ett liv där det, som Alexander säger, gäller att ha koll både på kalendern och väderleken.

Idag har de ett femtontal dikor. De odlar på cirka 100 hektar mark, varav nio hektar hör till gården. Eventuellt
överskott av vallfoder säljer de vidare. Paret hyr också ut tjänster, även om den verksamheten på senare tid krympt. De får mycket hjälp med djur och skörd av Alexanders bror Oscar och grannen Anders. Sönerna Hampus som är åtta år och Melvin som är fyra hjälper också till.

  – Så fort Alexander ska köra traktor springer Melvin med ut. Vi brukar säga att den dagen då bägge grabbarna kan hjälpa till, då kommer allt att gå lättare, säger Sofie.

Dubbeljobb ger ekonomisk trygghet

Än så länge arbetar både Sofie och Alexander med andra saker jämte lantbruket. Sofie är tandsköterska och
jobbar i Hallsberg, ibland i Askersund. Med en drygt åttioprocentig tjänst har hon eftermiddagarna fria för gården. Alexander arbetar som servicetekniker i tunnelbyggen, just nu i projektet Varbergstunneln. Han följer ett rullande schema och är borta på jobb en vecka i taget. Mellan skiften får han obrutna veckor hemma på gården.

Det dubbla yrkeslivet gör att Sofie och Alexander kan sova lite lugnare om natten. Tack vare sina anställningar lever de inte med den ekonomiska press som många heltidslantbrukare gör. Samtidigt ställer kombinationen av anställningar och lantbruk extra krav på parets planering. För att få vardagen att gå ihop behövs en hel del pusslande med tiden.

  – På väg till jobbet brukar jag först ta en sväng och se till djuren. Sedan kör jag och lämnar barnen på förskolan. Och på väg hem från jobbet kollar jag till djuren igen, säger Sofie.

Vi ville ut på landet men ändå bo kvar

Det var när tankarna på att bilda familj kom som Sofie och Alexander – som båda bott i tätorter i trakten – började se sig om efter en gård. Både två har fina barndomsminnen av ett liv på landet. Som liten var Alexander mycket hos sin mormor och morfar, där han fick vara med och köra traktor. Sofie växte upp på en mjölkgård.

  – Vi ville ut på landet men ändå bo kvar. Vi ville fortsätta ha nära till släkt och vänner. Gården här i Södra Björnfall blev lösningen, vilket vi inte ångrat en sekund, säger Alexander.

Idag är det snudd på omöjligt att hitta en gård till försäljning i Askersunds-trakten. När Sofie och Alexander köpte Åsen var intresset för ”livet på landet” inte lika stort som nu. Köpet gick smidigt. Sedan dess har paret sett hur gårdarna runt omkring dem fått nya yngre ägare.

Sofie och Alexander Orrby kombiner lantbruksliv med anställningar

Utmanande skördesäsong

Årets skördesäsong var Sofie och Alexanders hittills tuffaste utmaning som lantbrukare. När torkan äntligen var över, då kom regnet! Och för att hinna med både skörd och tunneljobb krävdes några maratonpass på åkrarna.

  – Jag satte mig i traktorn vid nio på morgonen och gick inte ur den förrän tio, halv elva på kvällen. Det hängde regn i luften och dagen efter skulle jag iväg och jobba. Då kände jag av tidspressen. För att hinna med var det bara att ligga i, berättar Alexander.

Hur ser ni på framtiden på gården?

  – Närmaste målet är att få färdigt det nya stallet. Genom att effektivisera hoppas vi kunna ha fler djur utan att behöva lägga mer tid på dem. Vi vill utveckla våra stall med nya eldrivna maskiner, idag använder vi en traktor för att fodra och skrapa ihop. Vi vill också bli mer självförsörjande och vi har planer på att investera i solceller, säger Sofie.

Är ni på väg att bli heltidsbönder?

  – Det är ett mer långsiktigt mål. I nuläget känns det tryggt att vi har våra anställningar, det minskar som sagt den ekonomiska pressen. Tanken är att jag så småningom ska lägga mer arbetstid på gården. Vi får se vad våra nuvarande satsningar ger. Saker får ta den tid de tar, säger Alexander.

Medlemsporträttet är hämtat ur Medlemsaktuellts novembernummer 2023 (pdf)

 

Sofie och Alexanders tips: Så lyckas du kombinera jobb och lantbruk

  • Släpp tankarna. Försök att inte tänka på gården när du är på jobbet. Och tvärtom. Låt problemen vila och ta dig sedan an dem med ny energi.
  • Fråga om hjälp. Prata med erfarna grannar, vänner och bekanta. Du kan få ovärderliga tips.
  • Planera in ledighet. Lantbrukande är krävande och du behöver tid för återhämtning.

Relaterade artiklar

Läs mer Två lantbrukare, en kvinna och en man, står med ryggen mot kameran och tittar ut över en kohage

Finansiering av ditt första lantbruk, vilka frågor ställer banken?

Läs mer
Läs mer Svarta och gula stövlar på trapp utomhus

Juristens fem råd till dig som står inför att ta över gården

Läs mer
Läs mer Två kvinnor i samtal utanför ladugård

Så ansluter du till kvinnonätverket

Läs mer