Medlemsporträttet: Nytänkarna på Kvarnnibble Gård
Henrik och Anna Tesch på Kvarnnibble i Uppland har valt att öppna sin gård för allmänheten. Med gårdsbutik, äppelmusteri och lantgårdsläger för barn försöker de överbrygga gapet mellan producent och konsument. Allting började med att de sålde lådor med lammkött.
Det är en solig höstdag sent i september. På Kvarnnibble i Håtuna socken är Henrik och Anna Tesch i gång med att klippa fåren. Det är fem år sedan paret tog över driften av gården som tidigare drevs av Henriks pappa Ulf, och de har hunnit börja sätta sin egen prägel på verksamheten.
Fåren har kommit till sedan Henrik och Anna tog över. De har också dubblat gårdens växtodling och byggt ett 900 kvadratmeter stort växthus där de odlar grönskar. De har öppnat en gårdsbutik, startat äppelmusteri
och börjat arrangera lantgårdsläger för barn. Henrik och Anna har allt mer öppnat upp gården för allmänheten.
– Idag står konsumenterna väldigt långt ifrån oss som producerar livsmedel. Genom att öppna upp kan vi börja närma oss varandra, säger Henrik.
Gårdsbutiken lockar tusentals
Fåren blev starten på det nya. Inspirerad av hur andra fåruppfödare sålde köttlådor spred Anna ordet i sitt kontaktnät och annonserade på Facebook. Hon hade utlämning av köttet samma dag som det var slakt.
– När det gick bra tänkte jag att vi lika gärna kan starta en gårdsbutik, säger Anna.
Det här var något år efter det att hon och Henrik tagit över Kvarnnibble. Idag lockar gårdsbutiken varje år omkring 15 000 kunder, de flesta från Stockholms kranskommuner. Förutom lammkött, must och grönsaker från gården säljer man även produkter från andra leverantörer, bland annat ägg, ost och kyckling.
I samma veva som de startade gårdsbutiken åkte Anna till ett musteri för att musta äpplen från gårdens blygsamma äppelodling. Hon slogs av vilken fart det var på affärerna och tänkte direkt: ”Vi borde skaffa en egen anläggning!” Och efter att ha gjort en marknadsundersökning köpte paret en egen maskin av lite större modell.
Högt tryck på musteriet
Varje höst tar de nu emot en strid ström av människor som vill musta sina trädgårdsäpplen. Kunderna bokar tid på ett digitalt bokningssystem på Kvarnnibbles hemsida. I år har intresset varit ovanligt stort och kalendern är ofta fullbokad. Så för att möta den stora efterfrågan har man även hållit öppet för drop-in-besök.
Henrik och Anna träffades på Alnarp när han läste till lantmästare och hon till hippolog på Flyinge. Innan de tog över driften av Kvarnnibble hade Henrik andra jobb, han arbetade bland annat med maskinförsäljning
och spannmålshandel. Parallellt med jobben ansvarade han för växtodlingen på gården som då fortfarande drevs av hans pappa.
Vill få barn intresserade av djur och lantbruk
Anna kommer från Lerum utanför Göteborg. Hon har hästintresset med sig sedan barnsben. Till en början höll hon i ridlektioner och ridläger på Kvarnnibble – gården har en fullt utrustad ridanläggning med ridhus, ridbana och ett femtiotal stallplatser. Men när familjen växte – sönerna Karl-Johan och Kristian är idag sju och nio år –
fungerande det inte längre för henne att leda lektioner på kvällarna. Henrik och hon funderade på vad man skulle kunna hitta på istället, och då kom fåren och allt det nya.
Lantbrukslägren ser Anna som en tvist på ridlägren som hon tidigare arrangerade. De vänder sig till barn från fyra till tolv år.
– Jag vill väcka intresse för djur och lantbruk bland barn. Lägren är väldigt uppskattade och det känns kul att få bidra lite till kunskap, säger hon.
Idag genererar gårdens lantbruk med spannmåls- och vallproduktion de största intäkterna, det står för lite mer än hälften av omsättningen. Gårdsbutiken och musteriet står för cirka 30 procent. Hästarna och stallet för cirka 10–15 procent.
Fördelar ansvaret mellan sig
I takt med att verksamheten på gården breddas och växer ökar också den administrativa arbetsbördan. Henrik sköter ekonomin, tar hand om löner och fakturering. Han håller också i försäljning av grönsaker och must till kursgårdar runt omkring Mälaren. Anna ansvarar för djuren, stallet och fårslakten. Hon har också hand om gårdsbutiken, musteriet, caféet, inköpen och lantgårdslägren. Och så tar hon hand om marknadsföringen. Till sin hjälp har de två heltidsanställda året runt. De får också hjälp med växtodlingen av Henriks farbror Hjalmar. Under säsong har de ytterligare nio medarbetare som jobbar heltid.
Ser ljust framåt trots tuffa tider
Henrik och Anna märker av de tuffare tiderna. Höjda priser på el och diesel har tvingat dem att höja priserna på stallplatser och ridanläggning. Trots läget ser paret ljust på framtiden. De gläder sig åt att hemkommunen Upplands-Bro allt mer tycks måna om sina lantbrukare.
– Jag tror att svenska bönder kommer att få en betydligt viktigare roll i framtiden. Alla behöver livsmedel. Så om man som oss håller på med det, känns det tryggt, säger Henrik. Anna håller med:
– Ja, jag tror att vi är på rätt spår. Det känns som om vi gör något bra. För människor, miljön och framtiden.
Medlemsporträttet är ett återkommande inslag i tidningen Medlemsaktuellt. Reportaget om Anna och Henrik Teschs verksamhet på Kvarnnibble Gård är från novembernumret 2022 (pdf). Vill du dela med dig av berättelsen om din gård och ditt företagande i kommande nummer? Skriv några rader i ett mejl till kommunikation@landshypotek.se så kanske det är dig vi kan läsa om och inspireras av framöver.
Om Kvarnnibble Gård
- Plats: Håtuna socken i Uppland, fem mil nordväst om Stockholm
- Drivs av: Henrik och Anna Tesch
- Antal heltidsanställda: Två året runt, under säsong ytterligare nio
- Odling: Spannmål, vall och grönsaker
- Djuruppfödning: Hästar och får
- Mark: 580 hektar åker och 40 hektar betesmark
- Växthus: 900 m²
Se även kvarnnibble.se
Henrik och Annas tips för dig som vill öppna upp din gård för allmänheten
- Fasta öppettider
Med fasta öppettider blir det tydligt när man är välkommen. Det blir också lättare för dig att skilja på jobb och privatliv. - Bra parkeringsplatser
Det ska vara enkelt att besöka din gård, lätt att parkera och inte för långt att gå. Förenkla för besökarna genom att skylta tydligt. - Besökstoalett
Du måste ha en kundtoalett. De flesta besökare kommer att vilja låna den. De som besöker oss för att klappa fåren brukar vilja tvätta händerna efteråt. - Avgränsa besöksytorna
Du behöver inte visa upp hela din gård. Bestäm vilka ytor du vill visa och vilka som är privata. Där besökarna är välkomna behöver det vara presentabelt.