Gör nytt av gammalt

En barnklänning gjord av gamla handvävda dukar eller ett soffbord av en lastpall. Återbruk handlar om att ta vara på det som finns runtomkring dig – samtidigt som du får vara kreativ och skapa.

Elisabeth Embretsén är lärare på distanskursen Återbruk och Ekohushållning på Sjöviks folkhögskola i Avesta och lever som hon lär. Hon är uppvuxen med återbruk i föräldrahemmet i Edsbyn.

- Jag har haft med mig det tänket hela livet. Mamma och pappa tog tillvara på allt. Första alternativet har alltid varit att se vad vi redan har som går att använda. En kvist från ett nersågat träd eller ett upphittat älghorn fungerar precis lika bra som en krok från affären, säger Elisabeth Embretsén.

På kursen får deltagarna bland annat prova på att jobba med olika material som textil, trä och metall. Materialet skänks till stor del av en second hand-butik i Avesta.

- Vi använder väldigt mycket broderade dukar och vävda linnehanddukar som inte går att sälja för att det är hål i dem eller för att de är fläckiga. Men de är perfekta att sy om till kuddfodral, gardiner eller barnklänningar.

Skapa nya mönster

Ett tips är att använda sig av tygbitar av olika slag, så kallade applikationer, som sys eller limmas fast på underlaget för att dölja hål och fläckar. Det går också att göra nya mönster på tyget med textiltryck för att sedan sy till exempel en väska.

- Découpage är en annan gammal teknik som deltagarna får lära sig för att dekorera vardagliga föremål med hjälp av vackra pappersbilder, pappersservetter, bok- eller magasinssidor, tapeter och liknande. Motiven klipps eller rivs ut och limmas fast med tapetklister på det föremål du vill pryda. Allt avslutas sedan med ett lager lack så att föremålet både ska glänsa och vara hållbart. Det går att découpera på tyg, porslin, glas, zink, plåt, sten, trä, spånkorgar och papper. Beroende på vad du vill dekorera används olika typer av lack för att ge bäst effekt.

- Vi brukar också göra textiltavlor med hjälp av découpage, säger Elisabeth och fortsätter:

- Då limmar vi fast tyglager med tapetklister. Mattrasor kommer du också långt med. De blir till exempel jättefina korgar. När det skrivs om återbruk handlar det ofta om att lappa och laga kläder och klä om eller laga gamla möbler istället för att slänga dem. Det är också värt att lyfta eftersom det är något alla kan göra. Men möjligheterna med återbruk är större än så.

Elisabeth Embretsén

Elisabeth Embretsén

Se gamla prylar som resurser

För att komma igång tipsar Elisabeth om att tänka till en extra gång innan du slänger något och att se skräpet som en resurs. Gamla kaffepaket eller omslag till chokladkakor kan till exempel sys ihop till påsar som du kan använda nästa gång det är dags att handla.

- Det funkar jättebra! Återbruk handlar mycket om fantasi och kreativitet och du får verkligen vara finurlig.

Själv älskar hon att gå på loppis och köper sällan något nytt.

- Jag kanske inte hittar precis det jag söker, men bara du har kunskapen och rätt tänk går det att göra om saker så att de blir som du vill ha dem. Det finns till exempel en populär designervas där en utskuren metallställning fungerar som ett inbyggt blomsterstöd. En sådan har jag gjort själv av material som kostade femton kronor på loppis. Det är både ekonomiskt, men framför allt resurssnålt!

Gör det själv - enkla saker du kan skapa med små medel

Nya krukor av konservburkar

Måla gamla konservburkar och vips har du snygga krukor. Gör du ett hål i dem kan du hänga dem på väggen också.

Krukor

Gör ditt eget soffbord

Ett eget soffbord kan du bygga med en gammal lastpall. Måla den i en färg du gillar och om du vill kunna flytta bordet kan du sätta på ett par rejäla hjul

Soffbord

Lapptäckestekniken

Med många små olika tygbitar kan du själv skapa ett läckert och unikt mönster. Välj tygbitar som ligger nära varandra färgmässigt om du vill ha ett stilrent intryck, eller blanda fritt för färgglad effekt.

Lapptäcke

Förvaring på en gammal stege

En enkel stege bygger du lätt av några kraftigare grenar eller med annat virke. Lutad mot väggen fungerar den fint som förvaring av kläder, plädar m.m.

Stege

Reportaget är publicerat i Landshypotek Banks magasin Ett rikare liv: dec 2018

Skapa själv!

Startkit för återbruk

  • Bra sax
  • Olika tänger
  • Tapetklister
  • Målarfärg
  • Lacker av olika slag. 
  • Symaskin
  • Skruvdragare

Så kommer du igång

  • Fundera ett varv till innan du ska slänga något. Gör en textiltavla av utslitna kläder och snickra om delar av den trasiga byrån till en hylla.
  • Måla, laga och klä om möbler istället för att slänga dem.
  • Dölj fläckar och hål på kläder och dukar genom att skapa nya mönster med hjälp av applikationer.
  • Sy påsar, väskor, necessärer och enkla klädesplagg av gamla gardiner eller andra tygstycken.
  • Låt fantasin och kreativiteten flöda och framför allt - våga prova dig fram!