Uppskurna grönsaker på en skärbräda

9 tips för att minska matsvinnet i ditt hem

Matsvinn är ett stort problem som påverkar både miljön och ekonomin. Visste du att matsvinn står för mellan 8-10 procent av det totala utsläppet av växthusgaser? Genom att minska matsvinnet kan vi både spara pengar, bevara resurser och bidra till en mer hållbar framtid. Här är några praktiska tips för att minska matsvinnet i ditt hem.

1. Planera dina inköp

En av de mest effektiva metoderna för att minska matsvinnet är att planera dina inköp. Gör en inköpslista baserad på vad du verkligen behöver och håll dig till den. Kontrollera vad du redan har hemma innan du går till affären för att undvika att köpa dubbelt.

2. Förvara maten rätt

En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den. Men viss mat mår inte bra av att förvaras för kallt. Många grönsaker och frukter håller längre i kylskåp, medan vissa, som potatis och lök, bör förvaras svalt men inte kallt. Ta reda på var det är kallast i ditt kylskåp och förvara känsliga livsmedel, som kött och fisk, där. Det kan även vara smart att ställa mat med kort datum längre fram på hyllan i kylskåpet, så att du lättare ser den och kommer ihåg att använda den.

3. Använd rester

Var kreativ med rester och använd dem i nya rätter. Rester från middagen kan bli en god lunch dagen efter eller användas som ingredienser i en ny maträtt. Du kan också frysa in rester för att använda vid ett senare tillfälle.

4. Köp medvetet

När du handlar, försök att köpa mat med kort datum om du vet att du kommer att använda den snart. Det hjälper till att minska svinnet i butikerna och bidrar till en mer hållbar konsumtion. Men var noga med att inte köpa mer än du hinner äta upp. Om du köper storförpackningar – dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.

5. Lita på dina sinnen

Bäst före-datum är ofta en rekommendation snarare än en absolut gräns. Använd dina sinnen för att avgöra om maten fortfarande är bra. Titta, lukta och smaka på maten innan du bestämmer dig för att slänga den.

6. Ta mindre portioner

En enkel metod för att minska matsvinnet är att ta mindre portioner och ta mer om du fortfarande är hungrig. Det minskar mängden mat som slängs från tallriken.

7. Frys in mera

Frys in mat som du inte kommer att äta inom kort för att förhindra att den blir dålig. Tänk på att även mejeriprodukter som mjölk, grädde och matfetter kan frysas in om de inte går åt i tid. Fryst grädde kan inte vispas men går utmärkt att använda i matlagning. Ost går också att frysa in, även om den då blir smulig. Tråkiga ostkanter är bra att riva och frysa in till framtida gratänger och pajer.

8. Kompostera

Om du ändå får matavfall, försök att kompostera det. Kompostering omvandlar matavfall till näringsrik jord som kan användas i trädgården. Detta minskar mängden avfall som hamnar på soptippen och bidrar till en mer hållbar kretslopp.

9. Dela med dig

Om du har mat som du inte kommer att hinna äta upp, överväg att dela med dig till grannar, vänner eller välgörenhetsorganisationer. Många städer har initiativ där man kan lämna överbliven mat till behövande.

Genom att följa dessa tips kan du göra en stor skillnad i att minska matsvinnet i ditt hem. Det är inte bara bra för miljön, utan också för din plånbok och ditt samvete. Varje liten förändring räknas och tillsammans kan vi skapa en mer hållbar framtid.

Tips på vad du kan göra med maten

  • Ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza.
  • Många små rester kan tillsammans bli en perfekt plockmåltid.
  • Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåsmat som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker.
  • Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.
  • Frukt som börjar bli gammal kan bli perfekt fruktsallad eller frys in frukten och använd till smoothie.
  • Risotto, wok och pyttipanna är bara några exempel på klassisk restmat. 

Relaterade artiklar

Läs mer Delad bild. En hand håller upp tre jordiga morötter till vänster. På högra sidan syns Åsa Gustafsson som håller rotsaker i händerna.

På Hulte Eko minimeras svinnet med det egna packeriet

Läs mer
Läs mer Flicka dricker mjölk ur ett glas

7 anledningar att välja svensk mjölk

Läs mer
Läs mer Äggproduktion. Hand lyfter upp ett ägg från rullbandet.

6 saker du kanske inte visste om svensk äggproduktion

Läs mer