8 goda grönsaker som passar utmärkt att odla inomhus

Har du gröna fingrar men ingen trädgård? Då finns det massa alternativ för dig att odla inomhus. Vi har samlat några tips på grönsaker som kommer trivas på ditt fönsterbräde hemma.

Örter

Örter av alla dess slag går utmärkt att odla inomhus och de sprider dessutom en härlig doft. Timjan och oregano trivs i fönstret året om och du tar hand om dem som vanliga krukväxter. Du kan antingen driva upp egna plantor från frö, eller köpa en färdig planta i en trädgårdsbutik. Färdiga plantor som du kan köpa i mataffären är drivna hårt för att ge en direkt skörd och brukar sällan orka växa även om du planerar om dem.

Paprika – välj små sorter

Minipaprikor är perfekta för inomhusodling. De gillar, som de flesta växter, sol och värme. Se till att du har en rejäl kruka redan från början, för plantan kräver snabbt mycket plats. Det finns paprika att köpa som färdiga plantor, men utbudet är större om du väljer frö. Fröerna kan planteras i januari-mars och gror snabbt.

Odling

Gurka – en inomhusfavorit

Gurka går utmärkt att odla inomhus. Ett tips är att välja de så kallade partenokarpa gurkorna, det vill säga de som inte behöver pollineras och bara producerar honblommor. De är enklare än andra sorter som du behöver pollinera själv med en pensel. Gurkor trivs bäst i stora krukor, helst på tio liter eller mer, och bör vattnas regelbundet. Men var försiktig så att inte själva stammen blir för blöt, då kan den lätt ruttna. Låt gärna stammen sticka upp på en liten kulle i mitten av krukan så att vattnet rinner av från den.

Gröna bladgrönsaker

Att odla sallad är både roligt och enkelt. Många sorter växer bra även inomhus, som exempelvis spenat, plocksallat och ruccola. Tänk på att inte slarva med vattningen, då riskerar du att salladen blir besk.

Physalis

Odla exotiska, gyllengula physalis hemma på fönsterbrädan! Om du vill så från frö behöver du sätta fröerna senast i mars för att plantan ska hinna ge frukt. Annars går det fint att köpa redan uppdrivna plantor från en trädgårdsbutik senare under säsongen. Tänk på att physalisplantan behöver mycket näring för att orka producera frukt. Växten är två-årig, så på hösten kan du klippa ner plantan och samtidigt passa på att ta sticklingar till kommande år.

Asiatiska kålsorter

Det finns flera kålsorter som trivs bra inomhus, som pak choi eller tatsoi. Så fröerna tätt ihop eller odla varje planta separat för att få större blad. Tänk dock på att dessa kålsorter växer snabbt om de får intensivt solljus i många timmar. 

Tomatplanta

Kruktomater

Tomater kan trivas riktigt bra inomhus, även utan extrabelysning. Men de gillar mycket ljus så placera dem i ett fönster som ger direkt solljus. När du odlar tomater inomhus kan det vara klokt att välja sorter under kategorin kruktomater, de blir då inte så skrymmande utan mer som små buskar. Vattna regelbundet och inte för mycket åt gången, då riskerar tomaterna att spricka.

Chili

Chili är en lättodlad växt som brukar kunna ge mycket frukt även inomhus. Om du vill så dina egna plantor behöver du göra det i januari–mars. Sår du senare utvecklas plantorna fint, men risken finns att chilifrukterna inte hinner mogna.

Fler tips för att lyckas med inomhusodlingen

Täck nysådder

Vid inomhusodling är det lätt att frösådden torkar ut eftersom inomhusklimatet ofta är torrt. Täck gärna sådderna med genomskinlig plast med lufthål och passa noga med vatten under den tid som fröna gror.

De flesta grönsaker trivs bra i vanlig planteringsjord eller kompostjord, undantag kan till exempel vara vissa kryddor som vill ha en mer sandblandad jord.

Odla året runt med växtbelysning

Från mars-april brukar det gå bra att odla i fönster i enbart dagsljus, men om du vill odla inomhus även på vinterhalvåret kan det vara idé att skaffa växtbelysning. Fönsterbräden, köksbänkar, piedestaler och bord, alla ytor som du kan sätta en växtlampa ovanför är utmärkta för att odla grönsaker inomhus. Det är riktigt roligt att kunna plocka egna gurkor och annat när snön fortfarande ligger vit utanför fönstret!

Relaterade artiklar

Läs mer

Vår i trädgårdslandet – så får du fart på din odling

Läs mer
Läs mer

Elkostnader som rusar – vilka är solcellsexpertens bästa tips?

Läs mer
Läs mer Nysådda plantor sticker upp ur jord

Kontosparande allt populärare med stigande räntor

Läs mer