Bor du eller är på väg att flytta till landet?
Oavsett om du längtar efter att bo mer lantligt eller planerar att fixa till ditt gårdshus finns det såklart en del saker att tänka på. Vi hjälper dig att ta nästa steg.
Låna till gårdAnna Dymling har varit trädgårdsintresserad så länge hon kan minnas. Och när hon och maken flyttade till ett hus med stor trädgård för nio år sedan fick det möjlighet att blomma ut fullständigt. Idag driver hon en trädgårdsapp och jobbar med det hon gillar mest.
Redan som barn väcktes Annas intresse för odling och trädgård. Hon växte upp på en gård på landsbygden med en trädgårdsintresserad mamma som lärde henne alla växter på tomten.
2014 flyttade Anna och hennes man Johan till ett eget hus med stor tomt, och de såg fram emot att ta sig an trädgården.
– Jag är en sådan person som antingen inte gör saker alls, eller gör dem till 100 procent. Vi byggde vårt hus på en befintlig tomt och tidigare ägaren hade planterat och inrett i en gammaldags stil med massor av pioner. Vi funderade på om vi skulle bevara den som den var eller tänka nytt och göra om. Där och då exploderade mitt trädgårdsintresse.
De bestämde sig för att bevara själen i den gamla tomten, men samtidigt utveckla den. Bland annat innebar det att bygga upp en köksträdgård.
– Vi gjorde även om en del av trädgården till snittblomsodling anlade perennrabatter med växter som bina gillar. Det är härligt att se trädgården fyllas av fjärilar och höra binas surr. Innan var det bara gräs där och alldeles tyst. Det är en häftig känsla att kunna göra något positivt för den biologiska mångfalden, och se att jag faktiskt kan påverka även i min förhållandevis lilla trädgård.
Anna, som då jobbade i finansbranschen, började organisera sina odlingar i ett Excel-dokument.
– Det var ett verktyg jag var van vid för att ha koll på olika underlag och en bra överblick av det jag arbetade med. Jag gjorde likadant med odlingen. Jag sökte även fakta om olika växter på nätet och skrev upp anteckningar i mobilen. Men till slut gick det inte att hålla ordning på allt. Jag kunde lyckas bra med en odling ena året, och sämre nästa år, och mindes inte vad jag gjorde för att lyckas året innan. Då föddes idén om att samla allt i en app.
När Anna fått idén blev hon exalterad och mer eller mindre hoppade över staketet till sin granne Jonas, som jobbar som IT-utvecklare. Han nappade direkt och tillsammans skapade de en app som är både ett hjälpverktyg och ett forum för trädgårdsintresserade.
– För mig har det varit viktigt att inte komma med några pekpinnar, inte berätta hur man ska eller inte ska göra. Jag vill istället dela med mig av mina erfarenheter och låta andra dela sina. På så sätt kan vi bidra med inspiration till varandra.
Annas bästa tips till den som vill komma igång med att odla men saknar erfarenhet är att börja med något litet och enkelt, samt att fokusera på att lära känna sin trädgård.
– Det kan lätt kännas övermäktigt att komma igång eftersom det finns så mycket man kan göra. Därför kan det vara bra att börja med något litet och testa sig fram. Sedan kan man avancera sina odlingar efter hand.
När man är redo att avancera kan det vara bra att ta hjälp av andra, berättar Anna.
– Under mitt arbete har jag upptäckt att det finns ett sug efter att få diskutera med andra. Vi har fått in många entusiaster i forumet som vill dela sina erfarenheter. Där tror jag man får den bästa hjälpen.
Oavsett om du längtar efter att bo mer lantligt eller planerar att fixa till ditt gårdshus finns det såklart en del saker att tänka på. Vi hjälper dig att ta nästa steg.
Låna till gård