Så kan du elda säkert i vinter
Vintermörkret är här och med det brinner både brasan och ljusen oftare. Det höjer både stämningen och värmen hemma men samtidigt även risken för brand. Därför frågade vi våra vänner på Dina Försäkringar vad du behöver tänka på för att kunna elda säkrare i vinter.
Behöver jag göra en skorstenskoll?
Om du inte har använt skorstenen på ett tag måste du låta en sotare kontrollera den innan du börjar elda. Eldstäder som du använder som huvudsaklig värmekälla ska sotas en gång per år. Använder du den mest för myset då och då så räcker vart tredje år. Tänk på att intervallen för sotning kan skilja sig åt mellan kommuner.
Hur mycket ved kan jag elda med och hur länge?
En bra riktlinje är 2-3 kilo ved per timme och inte mer än 3-4 timmar i sträck. Använder du för mycket ved och eldar under för lång tid finns risk att det blir alldeles för varmt i skorstenen. Värmeöverföring kan då ske till brännbara byggnadsdelar och risken för brand ökar.
När ska jag göra en brandskyddskontroll av min eldstad?
Har du en eldstad som används varje dag måste den kontrolleras vart tredje år, används den något enstaka tillfälle per år räcker vart sjätte år. Kom ihåg att brandskyddskontrollen är obligatorisk enligt lag och vill du veta vem som kan utföra en kontroll där du bor kan du prata med din sotare eller kontakta din kommun.
Vad ska jag tänka på när jag tänder levande ljus?
Använd gärna en adventsstake i brandsäkert material som metall, keramik eller sten och se till att ljusen står stadigt i dem. Använd inte mossa eller bomullsvadd i ljusstaken. Om du absolut vill ha mossa i ljusstaken så är det bra att speja mossan med vatten så att den håller sig fuktig hela tiden. Ett annat bra tips är att ni i hushållet bestämmer att den som tänder ljusen också alltid är ansvarig för att släcka dem. En enkel men tydlig regel som man kan använda för mer i hushållet så som för kaffekokare, spisen och ugnen.
Hur julpyntar jag för att undvika bränder?
Se till att alltid ha vatten i julgransfoten eftersom en torr gran lätt antänds och brinner oerhört bra. Dessutom så mår granen bättre och håller betydligt längre om den får vatten regelbundet. Håll också ljus borta från granen och andra lättantändliga saker i ditt hem för säkerhets skull. Om du behöver lämna spisen när du lagar mat eller kokar knäck så slå av den. Tyvärr är torrkokning en vanlig orsak till brand i juletid.
Snabba, brandsäkra tips
- Se till att det finns tillräckligt många brandvarnare och testa dem med jämna mellanrum. Byt även batteri en gång om året.
- Ta alltid det säkra före det osäkra när du har tända ljus. Ställ dem långt ifrån gardiner och textilier som kan fladdra.
- Den som tänder ljusen ansvarar för att släcka dem.
- Se över julgranens ljusslingor om de har några år på nacken.
- Slå av spisen om du går ifrån den en stund.
- Se till att du har brandsläckare och brandfilt hemma.
- Tänk på hur du hanterar askan när du eldat i kaminen. Det kan finnas glöd kvar i flera dagar så den ska förvaras i plåthink med lock.
Dags att se över din försäkring?
Det är mer än finansiering som gör skillnad för det trygga livet hemma. Tillsammans med Dina Försäkringar är vi måna om att du som kund i Landshypotek ska kunna teckna trygga försäkringar till förmånliga villkor. Som kund i Landshypotek får du 20% rabatt på villahemförsäkring hos Dina Försäkringar under första året. I försäkringen ingår skydd för huset, tomten och alla dina saker i hemmet.
Dina Försäkringar är idag landets femte största försäkringsgivare inom sakförsäkringar. Tillsammans försäkrar Dina-bolagen över 144 000 hushåll, 38 000 lantbruk och 34 000 företag. De består av 6 försäkringsbolag med kontor på flera platser över hela landet som samverkar under det gemensamma varumärket Dina Försäkringar.
Logga in i Internetbanken med ditt BankID, så hittar du allt du behöver för att ta del av Dina Försäkringars erbjudande. Där hittar du också kontaktuppgifter så att du tillsammans med Dina Försäkringar kan diskutera ditt försäkringsbehov och försäkringsvillkoren.