Vill du få ännu finare blommor och bättre skördar nästa sommar? Då är det nu du ska lägga fokus i trädgården – jobbet du gör i höst kan nämligen påverka hur trädgården ser ut när värmen och våren återvänder. Vi delar några höstfixartips!
När hösten kommer fylls gräsmattan med löv från träden, samtidigt som de flesta blommor i rabatten börjar vissna ner. Ogräset växer dock på fortfarande, och tar gärna över om du inte rensar. Många träd och buskar kan med fördel beskäras under sensommar och höst. Och så får du ju inte glömma att plantera vårlökarna!
Checklista – 10 saker att fixa i trädgården
Här ger vi dig listan med det viktigaste höstfixet i trädården.
Rensa ogräs
Ogräset vilar aldrig! Det kommer att fortsätta att växa tills marken är täckt av frost eller snö. Så rensa bort ogräs i rabatterna, annars står det och växer ännu mer om det blir en mild vinter.
Gödsla
Gödsla gräsmattan med höstgödsel så står den emot svampsjukdomar bättre.
Vattna
De vintergröna växterna, som till exempel rhododendron, behöver vattnas lite extra innan vintern. De avdunstar vatten från blad och barr året runt och behöver påfyllning nu innan den riktiga kylan sätter in. Det är extra viktigt om det varit ett torrt år.
Beskär hallonen
Har du hallonplantor? Klipp bort de skott som givit bär samt gallra bland de andra skotten, spara cirka 10 skott per meter.
Beskär fruktträden
Behöver du beskära dina fruktträd? Vissa träd ska enbart beskäras på hösten, som plommon och körsbär.
Jordförbättra
Kratta ihop löv och gräv ner i dina rabatter som jordförbättring.
Rensa angripna växter
Samla ihop svampangripna växtdelar och kör bort dem från tomten.
Ta hand om dina verktyg
Tvätta och serva gräsklipparen och olja in spadar och krattor.
Skydda med löv
Använd höstlöven eller gräsklippet och kratta in under buskarna eller i rabatterna. Det skyddar en aning när vinterkylan kommer. Lägg extra mycket löv kring känsligare växter för att skydda deras rötter.
Plantera nytt
Nu kan du även börja plantera vårlökar som exempelvis tulpaner, scilla och påskliljor. Hösten med sin fuktiga jord och lagom varma temperatur är en väldigt bra planteringstid. Du kan nyplantera fram tills tjälen kommer. Plantera i väldränerad jord och ungefär tre gånger så djupt som löken är hög.
Gödsla gärna i samband med plantering med benmjöl, ett långtidsverkande och näringsrikt gödsel som finns hos närmaste blomsterhandel och passar fleråriga växter bäst. Vattna ordentligt när du har planterat och sedan är det bara att vänta på våren och den härliga blomsterprakten.
Det är alltid bra att ha en buffert. Med Sparkonto Trygghet sparar du tryggt – med fria uttag, noll avgifter, ränta från första kronan och statlig insättningsgaranti*. Ditt sparande bidrar dessutom till en levande landsbygd.