4 odlingstips för att krydda sommarmaten

Få saker är så tillfredsställande som att skörda och äta sådant vi själva sått i den egna trädgården. Det är ännu inte försent att sätta igång för att kunna bjuda på egna grödor till sommarens middagar. Vi har samlat fyra favoriter som är lätta att odla själv.

Potatis

Färsk potatis är bland det finaste sommaren bjuder på. Det är viktigt att välja rätt potatissort. Välj en färsk- eller sommarpotatis som generellt sätt växer lite snabbare.

Potatis går att sätta direkt i jord, men potatisarna växer snabbare vid planteringen om man förgror dem. Enklaste sättet att förgro potatisarna är att lägga dem i en äggkartong i ett ljust utrymme (15-20 grader) i några veckor. När det börjar växa groddar ut från potatisarna är det dags att sätta ner dem i jorden.

Välj en solig plats att sätta potatisen på och helst i lätt och sandig jord. Potatisarnas ovansida ska sättas på 5-10 centimeters djup, på ett avstånd av ungefär 20-30 centimeter, lite beroende på hur stora de är. Ju större potatisar, desto bredare mellanrum. Mellan potatisraderna bör det vara minst en halvmeter. Se till att du inte skadar groddarna när du sätter potatisen!

Potatis är relativt enkelt att odla och kräver inte så mycket omsorg, men en sak man inte kommer undan med är den så kallade kupningen. Det betyder att man behöver föra upp jord mot plantorna så att knölarna inte får ljus på sig när de växer och tränger sig uppåt i jorden. Första gången det är dags att kupa är när blasten är tio centimeter. Oftast behövs i alla fall en till kupning under sommaren.

Låt inte heller potatisen torka ut. Vattna rejält två tre gånger i veckan om vädret är torrt.

Efter åtta till tio veckor är det dags att skörda.

Dill

Dill är såklart ett måste till färskpotatis. Den trivs i näringsrik jord, så det bästa är att blanda ner grönsaksjord i planteringen. Kryddväxten är känslig för sjukdomar, vilken man ofta kan undvika genom att använda sig av ny jord där man sår dillen.

Dill ska sås på en solig och skyddad plats. Sätt fröna på tjugo centimeters avstånd och avståndet mellan raderna dill bör vara upp mot 40 centimeter. Vattna regelbundet eftersom dill är känslig för torka, speciellt om sommaren är torr och under grotiden som är på två till tre veckor. Gödsla gärna jorden.

Dillen kan skördas efter två till tre månader, innan kronorna slagit ut. Vill du skörda dillfrön gör du det när blomhuvudena börjat blomma över och blir bruna. 

Gräslök

Gräslök

Gräslök piffar inte bara upp sillen utan de flesta sommarmåltider, alltifrån sallader till grillat. Det är såklart enklast och snabbast att plantera en färdig planta, men det går också att odla gräslök från frö (kan dock ta upp till två år innan man kan äta den).

Plantera gräslök i ett soligt eller halvsoligt läge. Bäst växer gräslöken i välgödslad och fuktig jord, gräslök får nämligen inte torka ut. För att få en tuva gräslök sätter man frön i en liten hög om upp till tjugo frön med ett avstånd på 15-20 centimeter. Samma avstånd gäller om man sätter plantor.

Du kan skörda från det att stråna är tio centimeter höga. När du skördar kan du lämna en del för att plantan ska klara sig och så att det kommer upp nya strån.

Om du låter gräslöken växa fritt får den vackra lila blommor, som även de är ätliga. Varför inte dekorera maten med dem? Tänk dock på att plantan producerar mindre blad när den fokuserar på att blomma, och blomstjälkarna är inte lika goda att äta som bladen.

Ruccola

Att odla ruccola är till mångas glädje svårt att misslyckas med! Det är bäst att så ruccolan i ett soligt läge, möjligen i halvskugga. Jorden bör vara grönsaksjord. Optimal temperatur för ruccolan är 15-20 grader och då gror fröna på mindre än en vecka. Vid varmare temperaturer kan man vattna lite extra för att hålla nere temperaturen.

Sätt fröna grunt, på ett djup av bara en centimeter och på ett avstånd på en till två decimeter mellan fröna. Ruccolaraderna bör ha ett avstånd på två till sex decimeter.

Ruccolan blir beskare ju mindre vatten den får, så det kan vara bra att vattna ibland. Om man dessutom plockar ruccolan kontinuerligt så håller sig bladen späda och smaken blir som bäst.

Ruccolan kan sättas från tidig vår till september och skördas efter en till två månader. Salladen växer som enskilda blad och kan skördas allt eftersom bladen blir klara.

Relaterade artiklar

Läs mer

Odlingskalender – året runt med ett trädgårdsland

Läs mer
Läs mer

6 saker att tänka på när du planterar buskar och träd

Läs mer
Läs mer Villakvarter med vita och röda hus

Låna på huset inför renovering?

Läs mer