Odlingskalender – året runt med ett trädgårdsland

Även om våren och sommaren är den mest hektiska tiden för hemmaodlaren finns det faktiskt saker att göra så gott som hela året. Vi bjuder på en odlingskalender för att skapa ett levande trädgårdsland som ger mat på tallriken året om.

Vinter

Redan i februari kan man börja förodla en del grönsaker till sommaren. Till exempel behöver purjolök, kronärtskocka och chili sättas tidigt för att hinna växa upp i tid.

Om du inte kan hålla dig till sommaren utan vill börja skörda dina odlingar redan nu kan du passa på att odla groddar på fönsterbrädan under vinterhalvåret. Groddar på alfalfa, mungbönor eller rädisor går utmärkt att odla i ett ljust fönster. Du kan även odla ärt- och solrosskott eller smörgåskrasse. Supergott att blanda i salladen eller på frukostmackan.

Vår

I mars är det dags att börja plantera grönsaker, till exempel spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter. Deras fröer är nämligen så tåliga mot kyla att de kan sås när temperaturen är över sex grader. Tänk på att inte sätta alla grönsaker för tidigt, många mår bättre av att planteras i april.

För känsliga växter är det bra att förodla, det ger ett försprång av utvecklingen och skyddar från både väderomslag och ohyra. Under april kan man börja förodla gurka, pumpa, fänkål, melon och broccoli i små krukor för senare utplantering.

Nu är det även dags för den årliga beskärningen av äppel- och päronträd. Generellt sätt kan man säga att ju yngre trädet är desto mer ska beskäras. Även bärbuskar kan behöva beskäras under mars-april. Röd- och svartvinbärsbuskar mår bra av att glesas ut lite för att ge lite extra boost.

I början av maj är det dags att odla sättpotatis. Vill du ha potatisen klar till midsommar, så tänk på att välja en tidig sort. I maj kan man också börja så morötter, rödbetor och andra grönsaker som inte kräver försådd. Även de grönsaker som förodlats kan sättas ut utomhus nu. Finns tillgång till växthus är det nu tid att plantera där med, till exempel gurka, tomat, melon, paprika och chili trivs allra bäst i växthus.

Sommar

I juni kan man börja skörda flera grödor, till exempel färskpotatis, rädisor, sallad och spenat. Annars handlar månaden mycket om att vattna och gödsla det man odlat. Har man växthus ska det luftas och temperaturen behöver ses över så det inte blir för kallt eller för varmt, det får minst vara 8-10 grader och max 30 grader.

Det går faktiskt att så även under juni, nya omgångar av sallad, rädisa och dill till exempel. Det går också utmärkt att skapa en örtagård utomhus. Välj i så fall en varm och skyddad plats för örtagården. Gurkört, dill, persilja, koriander och mejram går fortfarande att så, medan man får sätta färdiga plantor av timjan, oregano, gräslök, dragon och salvia.

Juli handlar mycket om att skörda. Nu har bönor, ärtor, rödbetor, morötterna och tomater mognat. Nu gäller det att fortsätta att vattna regelbundet så grödorna växer så bra som möjligt. Har man sått tomater är det dags att toppa plantorna.

Strax innan örterna börjar blomma är det dags att skörda dem inför vintern, för sommarbruk kan man fortsätta att skörda. Klipp av örter som oregano, timjan, rosmarin, dragon, rosmarin och torka på en dagstidning på en torr, varm men skuggig plats. När örterna torkat klipper man itu dem och förvarar i burkar till vinterns matlagning. Vissa örter, till exempel dill, persilja och basilika är oftast bäst att frysa.

Augusti innebär främst skördetid och att man kan njuta av det arbete man lagt ner på sitt trädgårdsland. Nu kan man även samla in frön från det egna trädgårdslandet. Lägg frön i kaffefilter och låt fröna torka i rumstemperatur tills det är dags att så dem under våren.

Till skillnad från äppel- och päronträd beskärs stenfrukter som körsbär, plommon och persika i augusti, september.

Höst

I september har man ofta hunnit äta upp mycket av grönsaker och rotfrukterna, men nu är det dags att plocka upp det som är kvar för att frysa till vintern. Allt ovanför jord måste plockas innan den första frosten. Purjolök, grönkål och persilja kan stå kvar i trädgårdslandet eftersom de står emot viss del frost. Löken kan hängas på tork för att få ett tjockare skal och bli tåligare.

September är också en av de allra bästa planteringsmånaderna för träd och buskar.

Har man inte hunnit ta in det sista ur trädgårdslandet innan så bör man göra det under oktober. Nu är det även dags att plocka upp fallfrukt från fruktträden.

I november, december och januari kan man njuta av det frysta och torkade från den egna trädgården, och passa på att drömma sig bort till våren då det är dags att börja odla igen.

Relaterade artiklar

Läs mer

Odla med barn: Så blir trädgårdslandet roligt för både stora och små

Läs mer
Läs mer Röd villa med grönskande trädgård

Allt vanligare att ha flera banker

Läs mer
Läs mer Röda och vita villor i villaområde

Lär känna Landshypotek Bank

Läs mer