Så lyckas du med julens ljuvligaste hus

I dag är det en självklarhet för många att äta pepparkakor och göra egna pepparkakshus i juletider. Men faktum är att traditionerna är relativt nybakade, åtminstone som vi känner dem i dag. Här bjuder ett pepparkaksproffs på den kryddiga historien och ger tips inför husbaket.

Pepparkakor har bakats och ätits i Sverige i åtminstone 600 år. Historien går kanske tillbaka längre än så, men de tidigaste noteringarna som har hittats är från 1444. I dokument från Vadstena kloster beskrivs då hur nunnorna bakar, äter och säljer pepparkakor i medicinskt syfte.

– Under medeltiden ansågs pepparkakor vara bra mot det mesta: de botade magsmärtor och huvudvärk, främjade matsmältningen och fungerade sexuellt upphetsande. De var rena mirakelkakor, berättar Maud Ekblad.

Maud Ekblad driver företaget Historiehuset där hon åker runt i landet, håller föredrag i måltidshistoria och bjuder på egna bakverk. Idén till verksamheten väcktes under hennes 40 år som mellanstadielärare, då hon brukade duka upp historiska bord och baka efter gamla recept tillsammans med eleverna.

– Du får en helt annan känsla för historien när du får känna dofterna och smaka smakerna som de var förr, menar Maud Ekblad.

Maud Ekblad

Maud Ekblad

Därför heter det pepparkaka

På tal om smaker så påminner medeltidens pepparkakor inte riktigt om de sötsaker vi numera knaprar i oss under julen. Då användes inte socker i kakorna och förutom kanel och ingefära kryddades de med bland annat anis och fänkål.

– På medeltiden var ”peppar” ett samlingsnamn för starka kryddor, därav namnet pepparkaka, säger Maud Ekblad och berättar vidare att uttrycket att du blir ”snäll av pepparkakor” förmodligen också har sitt ursprung från den här tiden. Då åts som sagt pepparkakor i medicinskt syfte – och när du fick medicin mot smärtorna blev du förmodligen nöjd och snäll.

Pepparkakshus – en nybakad tradition

Det skulle dröja till 1800-talet innan vi började förknippa pepparkakor med julen i stället för med apotek. Maud Ekblad berättar att traditionen, precis som många andra av våra julseder, har sitt ursprung i Tyskland. Under 1800-talet blev det också lättare och billigare att köpa mjöl och socker, vilket gjorde att fler kunde ställa till med storbak inför julen.

­– De tidigaste beläggen för att vi bakade pepparkakshus kommer också från 1800-talets Tyskland. Möjligen inspirerades människor då av bröderna Grimms saga om Hans och Greta, där häxan som bekant bor i ett hus byggt av bröd och kakor. Men det var inte förrän på 1900-talet som pepparkakshusen fick sitt stora genomslag i Sverige – tack vare att fler människor fick det bättre ställt - som vi kunde börja unna oss sådan lyx till jul, säger Maud Ekblad.

Pepparkakshus

Sugen på att göra ett eget pepparkakshus?

  • För att degen ska bli kraftig så att pepparkakorna står stadigt kan det hjälpa med mycket mjöl i degen.
  • Rita upp mallar till husgrunden på smörpapper.
  • Många smälter socker för att bygga ihop delarna med. Men det kan vara läskigt med det brännheta sockret, särskilt om man bygger med barn. Gör en kristyr istället och sätt ihop delarna med. Tänk på att ta det bit för bit och vänta på att varje del torkar. Se till att det stelnat ordentligt innan du sätter på taket.
  • När det är dags att dekorera är det bara att välja ut favoritgodiset och låta fantasin flöda.

Relaterade artiklar

Läs mer

Hur gammaldags är egentligen dagens julmat?

Läs mer
Läs mer

Så väljer du rätt gran i jul

Läs mer