Ta hand om din boning – detta bör du se över varje år
Nu nalkas varma sommardagar och förhoppningsvis mer tid att vara hemma och njuta av lite ledighet. Sommaren är även en utmärkt säsong för att se över hur ditt hus mår och vilka skador som tak och hängrännor kan ha ådragit sig från vinterns hårda väderlek. Passa även på att inspektera fasaden. Här kommer några tips på vad du kan göra själv för att underhålla din boning och slippa onödiga skador som kan förebyggas med en årlig översyn.
Undersök takpannorna
Om en takpanna har förskjutits behöver du lägga den på plats igen. Byt även ut pannor som har spruckit eller blivit skadade. Tegel- och betongpannor är relativt lätta att byta ut själv; du skjuter bara upp den överliggande pannan och lyfter ut den som är trasig. Passa även på att sopa bort mossa från taket.
Om du har ett plåttak är det bra att titta efter eventuella repor och åtgärda dem innan rost uppstår. Ta reda på vilket typ av tak du har och hur du bäst underhåller det. Ett plåttak mår även bra av att rengöras från löv och mossa regelbundet, annars samlas det onödig fukt på taket.
Se över plåtdetaljer
Takets känsligaste ställen är där olika material möts; som exempelvis vid skorstenen, runt takfönster och kupor. Här finns det ofta plåtbeslag och lister som kan behöva lite omsorg för att inte rosta och i värsta fall läcka in vatten. Se över om du behöver måla om några plåtbeslag, eller byta ut om de redan är skadade.
Glöm inte underlagstaket
Lyft på ett par takpannor och inspektera hur det ser ut under dem. Ta bort löv och annat skräp. Om underlagspappen har spruckit eller om röta har uppstått på strö- och bärläkten bör taket läggas om.
Hängrännor och stuprör
Rensa bort mossa, barr och gamla löv ur hängrännorna så vattnet kan rinna igenom. Undersök också om det kommit någon rost på rännan. I så fall kan du slipa bort den och måla om med en rostskyddsfärg.
Se över fasaden
Fasaden ska inte bara se fin ut, den är också ett viktigt väderskydd för huset. Många kanske förknippar underhåll av fasader med ommålning av hela väggen, men att se över fasaden regelbundet och åtgärda exempelvis missfärgningar och sprickor kan också bidra till en mer långlivad fasad.
Måla om fasaden
Behöver du måla om hela eller delar av din fasad finns det ett par saker som är extra viktiga att tänka på. För det första är förarbetet viktigt - att du tar bort lös färg och tvättar fasaden. Kom också ihåg att använda samma färg som fasaden redan är målad med. Att välja fel färg kan ställa till problem och försämra husets skydd.
Tvätta bort mögel och alger
Det är inte ovanligt att fasaden får någon typ av alg- eller mögelpåväxt. Även om detta inte nödvändigtvis behöver vara farligt för huset så ser det trist ut. Gör man ingenting åt det på flera år riskerar man även att huset angrips av andra typer av svampar, som kan orsaka allvarlig röta.
För att undvika att algerna och mögelsvamparna växer till sig kan man tvätta fasaden med diskmedel, vatten och borste. Undvik högtryckstvätt eftersom strålen tränger långt in i träet och gör att det dröjer innan det torkar. Borsta heller aldrig torrt, då riskerar du att andas in mögelsporerna och kan i värsta fall drabbas av en allergisk reaktion.
Ta bort växtlighet
Att ha klättrande växter på huset kanske kan vara vackert, men det är inte bra för varken husets sockel eller fasad. Faktum är att det kan skada det utvändiga fuktskyddet. Dessutom utgör växtligheten ett bra skydd för skadedjur, som exempelvis råttor och möss.
För oss är jord- och skogsbrukarna landsbygdens hjärta. Oavsett om du ska köpa din första lantbruksfastighet eller står inför nästa stora investering hittar vi en lösning som hjälper dig att satsa på lantbruket.