Boel och Lars bytte storstan mot gårdsmejeri
En av landets livsmedelskedjor har erbjudit sig att sälja deras ostar i hela landet. Men Boel och Lars Dahlberg på Orranäs gård är nöjda med sitt småskaliga gårdsmejeri och tackade nej.
– En del kommer till mig och säger ”åh jag hade också velat göra något som det här, men det får bli i ett annat liv!” Varför då undrar jag? Det är aldrig försent om man bara vill, säger Boel Dahlberg.
De hade lekt med tanken ett tag, men för åtta år sedan vågade Boel och Lars Dahlberg ta klivet. Barnen var utflugna och paret bestämde sig för att lämna ekorrhjulet i Stockholm, med allt vad det innebar. Huset såldes och Boel sa upp sig från heltidsjobbet som verksamhetschef inom äldreomsorgen.
Idag flyter jobb och fritid ihop hemma på gården Orranäs i Blekinge, där de driver en av landets omkring 100 getgårdar. De gör prisbelönta ostar där de kontrollerar hela produktionskedjan, från fodret som ges till de egna getterna, till osten som säljs på gården.
– I Stockholm hade vi ganska inrutade liv med åtta till fem-jobb, och så hade vi två hästar en bit från vårt hem som jag tog mycket hand om på kvällarna. Djur och natur har alltid legat mig nära om hjärtat och vi hade pratat om det här med gård några år, berättar Boel.
Sökte sig mot Småland
De började titta på gårdar som låg inom en radie av 25 mil men insåg att det blev för dyrt. Eftersom Lars har rötter i sydöstra Småland utökades sökområdet. De ville bo nära vatten, precis som i Stockholm, och när de hittade den lilla gården Orranäs med 200 meter strand på ägorna slog de till.
– Jag hade hela tiden sagt att om vi köper en gård så tänker jag inte sitta och pendla flera mil till ett jobb utan då måste vi kunna försörja oss på gården. Men vi visste ju inte vad vi skulle göra så vi arrenderade ut gården det första året.
Lars och Boel hade funderat på olika alternativ inom odling men utan att landa i något som kändes helt rätt. Sen plötsligt en dag kom Lars hem från ett besök på ett getostmejeri på Ljusterö och sa ”Nu vet jag vad vi ska göra!”. Han hade träffat ett par med liknande bakgrund som han och Boel hade, som startat getostmejeri från grunden.
– Jag hade knappt klappat en get så jag var väldigt skeptisk och sa först varken ja eller nej. Getostmejeri? Livsmedelsproduktion? Det kan vi ju ingenting om!
Studieresa till Frankrike
Efter närmare research inom området, som bland annat innefattade studieresa till Frankrike med andra som var på väg att starta mejeriverksamhet, var Boel med på tåget. De tänkte att om andra fixade det här var det väl inte omöjligt.
Boel hade erfarenhet om livsmedelshygien och var van vid att ha regelbunden kontakt med myndigheter genom jobbet som verksamhetschef inom vården. Lars hade i många år drivit eget företag. Även om de tog en stor risk kände de sig redo att ta steget.
– Sedan gick allt så fort! Vi bokade upp getter, flyttade ner till gården och byggde ut så att vi fick stall till våra getter, mejeri och gårdsbutik. Efter ett år var allt klart.
Hårdosten smakade illa
Den första osten de gjorde var en färskost som smakade riktigt gott, men sedan gjorde de en del hårdostar som de tyckte smakade ganska illa. Lärandeprocessen har varit viktig. Just lyhördheten för vad kunder och omgivning tycker har varit en av vägarna till framgång, tror paret.
– Vi är inte rädda för att ta kritik och har alltid frågat kunderna vad de tycker, öppenhet är jätteviktigt.
Just kritik har de dock inte behövt ta emot så mycket på senare år. Tidigare i år belönades de med Guldmedaljen på Ostfestivalen och det var den första någonsin som delades ut eftersom ingen tidigare nått upp till gränsen 95 procent av 100 kvalitetspoäng.
– Jag vet inte exakt vad hemligheten är, men vi är väldigt noggranna och dokumenterar allt vi gör i ystningsprocessen för att ha en bra spårbarhet. Sedan är mjölk ett levande material med bakterier så det handlar om allt från fingertoppskänsla i mejeriet till själva djurhållningen. Våra djur är inte stressade utan lever i en bra miljö. Jag tror det är många variabler som påverkar, säger Boel.
EU-ekologisk produktion
Just nu pågår arbetet med att certifiera gården för EU-ekologisk produktion, vilket bland annat innebär att getterna i första hand ska äta ekologiskt foder från egen gård.
Efterfrågan på osten är betydligt större än vad de kan leva upp till. Förutom egna gårdsbutiken säljer de till några grossister. I Stockholm kan man hitta ostarna på Tysta Mari i Östermalmshallen eller på Grand hotel. Orranäs-ostarna säljs direkt till hotellet och samtliga av Mathias Dahlgrens restauranger. Men det är småskaligt de vill driva. De har tackat nej till seriösa erbjudanden om att få ut sina ostar till i princip varenda matbutik i Sverige.
– Vi vill förbli ett småskaligt mejeri, av flera anledningar. Och kanske är det därför det blir så bra, ju fler personer desto fler risker i produktionen. Att leva vår dröm och samtidigt ha kontroll hela vägen innebär mycket arbete men ger oss samtidigt både frihet och känsla av oberoende.
Boels reflektioner över det nya livet
På plussidan:
”Fördelen är att vi har fått göra något som vi trivs fantastiskt bra med. Vi kan jobba precis hur vi vill utan att någon tycker till om det. Jag känner en otrolig frihetskänsla i det, jag har inte kalendern fullklottrad av möten och behöver inte vara på jobbet en viss tid på morgonen. Om jag är trött en morgon kan jag ta en extra timme och ta hundarna på en lång promenad innan jag börjar jobba. Sedan tycker jag att vi har det bästa klimatet i hela Sverige här. Våren kommer tidigt och hösten är underbar! Vintern kommer först i mitten på januari.”
På minussidan:
”Det här är en livsstil vi har valt, det finns inga lediga dagar i veckan. Vi har inte någon fast timlön utan genererar så mycket pengar som vi arbetar. Vi har inte haft semester på 4,5 år, så det är klart att man är väldigt bunden även om det är lågsäsong. Vi har idag 70 getter, två hundar, två katter och två hästar som behöver omsorg varje dag. I somras gifte sig vår son och det var en himla procedur att kunna åka iväg tre dygn, men det gick!”
Följ med på besök till Orranäs och träffa Boel och Lars Dahlberg i vår webbserie Den underbara smakresan - Pontus & Mario på väg: