Ann Krumlinde

Ann delar sina tankar om gott ledarskap och vikten av nätverk

Ledarskap, mentorskap och nätverk var temat för Landshypoteks och LRF Ungdomens tredje nätverksträff för kvinnor i och med ett intresse för de gröna näringarna. Gästföreläsaren Ann Krumlinde, med över 30 års erfarenhet som ledare i övervägande mansdominerande grupperingar, delade utifrån personliga erfarenheter med sig av sina lärdomar, reflektioner och tips som vi gärna sprider vidare. Så varsågod att inspireras av vad hon tycker kännetecknar ett gott ledarskap och varför ”själv inte alltid är bästa dräng”.

Vad är en bra ledare?
Den öppna frågan inledde Ann Krumlinde med att ställa till de gästande kvinnorna i nätverket som loggat in till kvällens träff. Här är några av Anns egna tankar kring vad en bra ledare har för egenskaper och gör.

  • Har en stark vilja att förbättra och skapa resultat
  • Har människointresse –  ser potentialen i att alla har något
  • Har god självinsikt och personlig trygghet – ger stabilitet och förutsägbarhet
  • Är tydlig, rak och kommunikativ – skapar trygghet
  • Är ärlig och öppen – nyckeln till problemlösning
  • Är förutsägbar – skapar automatisk decentralisering
  • Är passionerad eller i alla fall djupt engagerad – det smittar!
  • Är känslomässigt ”tuff” – i meningen att vara beslutsam, stabil och obeveklig
  • Litar på intuition och magkänsla – en viktig del i beslutsfattandet
  • .....och sist men inte minst har humor

Ann berättade också om sin egen resa i arbetslivet som utgått från ett djupt engagemang för uppgiften, istället för att vara ett regelrätt steg i en karriärplanering. Hon har oftast antagit de utmaningar som kommit i hennes väg, men när det inte har känts rätt i tiden, eller lockat henne, har hon hellre avstått. Medskicket var att de kommer fler möjligheter så länge du visar att du vill framåt och är öppen för att se dem. Att också våga vara modig och lita på din magkänsla i dessa lägen skadar inte.

Rätt chef betyder också mycket för den personliga utvecklingen, poängterar Ann. 

– Duktiga ledare har inspirerat mig längs vägen, fått mig att växa och tro på min egen förmåga. Fungerar inte samarbetet med din chef/arbetsledare/uppdragsgivare är det bättre att söka sig vidare. Till det ska naturligtvis också läggas att ett gott samspel i arbetsgruppen underlättar enormt för att nå det resultat man strävar mot. Att dela och lösa utmaningar tillsammans gör de lättare att tackla. 

På frågan hur hon fått ihop arbetsliv och privatliv är svaret noggrann planering och att ta hjälp där det är möjligt.

  – Man hinner inte allt. Jag har lärt mig att fokusera på det viktiga. Kan du underlätta livspusslet genom att be om och ta hjälp ibland underlättar det såklart jättemycket. Sen har jag alltid försökt att krydda tillvaron med något jag tycker är kul varje dag. 

Något som Ann också känner stor tillfredställelse i är att kunna bidra till någon annans utveckling. Hon har varit mentor flera gånger och ser ett ömsesidigt utbyte av det. 

Det kan ge både ge nya infallsvinklar och kunskap, men Ann skickar även med en annan aspekt som hon ser är viktig för ett givande utbyte – att personkemin mellan mentor och adept klickar. 

  – En förutsättning för att kunna ta emot och ge feedback som leder till personlig utveckling och självinsikt är att man känner förtroende för varandra och vågar vara öppna. 

Ett mentorskap kan också bidra till ett utökat nätverk och Ann berättar öppenhjärtligt att hon själv har känt sig ganska ensam emellanåt och hade behövt ett kvinnligt nätverk.

   – Möjligheten att kunna dela erfarenhet, kunskap, kontakter och intressegemenskap med andra är så värdefullt, betonar Ann. Är man fler som går samman i en gemensam fråga eller intresseområde är det också lättare att driva den och påverka.

Själv är alltså inte alltid bästa dräng. Vår förhoppning att detta kvinnliga nätverk kan vara ett sätt att bana vägen för nya berikande bekantskaper och utbyten.

Om Ann Krumlinde

Ann Krumlinde har över 30 års erfarenhet från ledande positioner inom bankbranschen. Hon började arbeta på Östgöta Enskilds Bank 1986 som sedan förvärvades av Danske Bank 1997. Mellan 2012 och 2017 var hon vd för Danske Bank i Sverige och innan dess arbetade Ann som chef för företagsmarknaden, ställföreträdande informationschef och regionchef för östra Sverige på Danske Bank i Sverige. Idag har hon flera styrelseuppdrag, bland annat som ordförande för Landshypotek Bank, och driver ett företag som sysslar med hård- och mjukvara för laddning av eldrivna fordon tillsammans med några andra.  

Så ansluter du till det kvinnliga nätverket

Landshypoteks och LRF Ungdomens nätverksforum riktar sig till kvinnor i eller nära de gröna näringarna och är öppet för alla att ansluta sig till. Genom din anmälan får du löpande information om temat för kommande mötestillfälle och när det är. Att vara med kostar inget och anmälan är inte bindande. Samma dag som mötet hålls får du en inloggningslänk skickad till dig.
Till anmälan 

Har du tips på intressanta ämnen, gästföreläsare etc. för framtida träffar är du varmt välkommen att höra av dig till rebecca.angeldahl@landshypotek.se

Relaterade artiklar

Läs mer Viktor Lindgren

Så jobbar vårt team med dig som bor på en mindre gård

Läs mer
Läs mer Alexander och Sofie Orrby i sitt nya stallbygge

Möt paret Orrby som kombinerar lantbruksliv och anställning

Läs mer
Läs mer Emma Zeigler

För Emma är förtroendevaldarollen ett hedersuppdrag

Läs mer