
Ekonomen som blev bonde – ett annorlunda ägarskifte
Fredrik Murray drömde om att bli lantbrukare men det fanns ingen gård att ärva i familjen. Lars och Sölvi Ekström drev ett lantbruk men utan intresse från någon av deras barn att ta över. Av en slump hittade de varandra och nu har de gjort ett ägarskifte utan blodsband.
Att göra ett ägarskifte på en gård är ofta komplicerat, med många viljor att ta hänsyn till. Att göra skiftet utanför familjen kan göra det hela än mer invecklat. En som gjort det är Fredrik Murrey som idag är ägare av Ola gård, fyra mil utanför Uppsala.
– Jag är uppvuxen utan lantbruk, men min faster och kusin drev en mjölkgård bredvid. Så jag har varit mycket där och det var så jag fick mitt intresse. Jag gick naturbruksgymnasium och pluggade sedan ekonomagronom på Ulltuna. Sedan jobbade jag på Fyrklövern i 5 år, och det var där jag träffade Lars och Sölvi.
Fredrik skötte redovisningen åt Lars och Sölvi, som samtidigt planerade ett ägarskifte på sin mjölkgård. De hade flera intressenter som ville ta över men hittade ingen passande matchning. De hade tidigt förstått att deras söner heller inte hade något intresse i lantbruket.
Förvånad över frågan
I samband med en bokslutsgenomgång i maj 2020 ställde Fredrik frågan. Han ville ta över gården själv. Lars Ekström blev förvånad – men glad.
– Det var överraskande, kul och positivt. Vi visste ju det att vi var lite till åldern komna och det var dags för någon annan att driva gården vidare. Fredrik är utbildad och är med på noterna när det är mycket som händer. Så det var jättebra att han nappade, berättar Lars.
Började jobba på gården
När beslutet väl var taget och de kommit överens om hur de ville göra gick det snabbt. I augusti samma år skrev de en avsiktsförklaring, och beskrev hur övertagandet skulle gå till. Samma dag sa Fredrik upp sig från sitt jobb och började jobba lite på gården. De gick från att vara ytligt bekanta till att få en nära och bra relation.
– Men vi har olika viljor och gnabbas väl som vilka andra som helst. Lars och Sölvi är delägare fortfarande och är med och påverkar vad som händer på gården. Det är därför de gjorde så här och inte sålde gården direkt. Även om Lars inte påverkar så mycket som han vill alla gånger, säger Fredrik och skrattar.
Han berättar att de la upp det som ett vanligt generationsskifte, fast han inte är deras son. Fredrik fick köpa en del av fastigheterna medan han fick andra som gåva mot vederlag. Lars jobbar fortfarande kvar i gården och han och Sölvi äger 30 % av driften. Planen är att Fredrik ska ta över verksamheten helt inom fem år.
– Vi fick till en bra lösning, mycket tack vare Landshypotek, berättar Fredrik.
Gården utvecklas
Sedan Fredrik tog över har det hänt mycket på Ola gård. De har byggt en biogasanläggning, spannmålsanläggning och verkstad. Fredrik har 2025 även tilldelats Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling.
När vi pratar med Fredrik och Lars är det ute på en studieresa för att titta på olika mjölkstallar. Lars, som idag är 75 år, tycker det är väldigt kul att vara delaktig i verksamheten fortfarande.
– Jag och Sölvi har utvecklat gården hela tiden under vår tid, och nu är det kul att Fredrik fortsätter med det. Det är kul att vi får hänga kvar och se det också. Jag tycker att det är det viktigaste med ägarskiftet, att gården får utvecklas vidare, avslutar Lars.
Fredriks tips till den som ska ta över en gård:
Tydlighet: Alla måste vara med på vad som händer. Det gäller oavsett hur ägarskiftet ser ut. Det är det viktigt att alla parter förstår hur det ska gå till, för det är komplext med ett ägarskifte. Gör man en stegvis överlåtelse som vi har gjort så ska det finnas en tydlig plan över vilka pengar som ska fram och när.
Dra inte ut på det: Man brukar säga att man inte ska stressa fram ett ägarskifte, men jag tycker heller inte att man ska dra ut på det. Är man bara överens så behöver det inte ta så lång tid. Det kan hända många saker om man väntar också, överlåtare kan gå bort till exempel. Jag tycker inte man ska vänta på det om man hittar en lösning som funkar. Ta vara på möjligheten när den finns.