Allt fler pratar om omställningsplaner som ett steg i att förflytta företag till mer resurseffektiva och hållbara affärsmodeller. Det är även ett sätt att öka konkurrenskraften och ge dig som företagare större förhandlingsutrymme i din relation till t.ex. banken och andra leverantörer. Här kommer några tips på hur du kan framtidssäkra din gård.
Det ställs idag allt högre krav på banker och andra finansiella aktörer. Det i sin tur gör att bankerna kommer att ställa högre krav på sina kunder att ha hållbara affärsmodeller. Genom att vara proaktiv kan du ge dig och ditt företag de bästa förutsättningarna för framtiden. För har du redan minskat dina risker och beroenden till ohållbara brukningsmetoder eller insatsvaror, ökar dina möjligheter för minskade kostnader och högre intäkter.
Här kommer tre steg i hur du tar fram en första plan för att framtidssäkra gården.
1. Skapa en översiktsbild
Förstå hur ditt företag påverkar miljö och samhälle och ställ dig även frågan hur du och ditt företag påverkas av miljön och samhället. Det vill säga: vilken påverkan har jag på omvärlden och hur påverkar omvärlden mig?
Det här behöver inte vara en detaljerad bild utan snarare en översiktsbild för att se var ditt företags största påverkan finns och vad som behöver prioriteras men även lokalisera de största riskerna för ditt företag utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
2. Prioritera och sätt mål
Prioritera och sätt mål utifrån din översiktbild. Våga prioritera och välja de viktigaste frågorna för just ditt företag. Var kan du minska riskerna i ditt företagande och var kan du ställa om för att minska ditt fossilberoende eller andra utsläpp? Fokusera på ett eller ett fåtal områden. Kanske finns det några lätta åtgärder att börja med och sedan ta tag i en större investering eller en förändring i ditt brukande som belastar miljön mindre?
3. Gör
Det som blir gjort är det som skapar värde. För dig, ditt företag och planeten.
Tveka inte att kontakta oss på Landshypotek om du vill prata mer om vad du kan göra på din gård. Kanske vill du diskutera lämplig åtgärder eller din nästa investering? Du når bankens hållbarhetsteam här och våra kollegor som är specialiserade på finansiering av jord och skog här.
Exempel för växtodlaren:
Se över utsläpp hänförliga till användning av mineralgödsel, dieselförbrukning, torkning av spannmål eller ”bruna” jordar under vinterhalvåret.
Fundera över din påverkan på naturen genom kvävetillförsel eller monotona odlingslandskap.
Hur ser arbetsvillkor och arbetsförhållanden ut på gården – för dig och anställda?
Hur väl klarar fälten extrema skyfall eller långa torrperioder?
Exempel för skogsbrukaren:
Se över maskiner och deras drivmedel. Vilka maskiner använder dina leverantörer? Tex HVO.
För oss är hållbarhet ingen nyhet, det är själva grunden vi står på. Genom att göra det möjligt att bo och bedriva verksamhet i hela landet och en kooperativ ägandeform bidrar vi tillsammans till en hållbar framtid i hela landet.