Från stadsliv till morotsodling
Att jobba som lantbrukare låg långt ifrån Märta Johanssons framtidsplaner när hon gick i skolan. Uppvuxen på en gård intresserade hon sig inte ett dugg för lantbruket som barn. Efter några år i Stockholm och en oväntad helomvändning förstår hon precis tjusningen som hennes föräldrar kände när hon växte upp.
”Om det inte går bra för dig där uppe är du alltid välkommen hem för att jobba på gården.” De orden sa Märta Johanssons pappa till henne när hon tre dagar efter studenten lämnade gården för att flytta till Stockholm. Livet på landet var hon färdig med. Märta utbildade sig till lärare och mannen Kalle, som hon träffat i Karlskrona, följde med och jobbade som fotograf.
Fjorton år senare tillbringar de dagarna i varsin traktor hemma på gården där Märta växte upp, där de idag driver odling av morötter, äpplen, vitkål och potatis. Eller mittemot varandra med äppleträden emellan sig.
– Det är det bästa jobbet på gården, när vi går på varsin sida av raden med äppleträd och klipper med sekatör. Inga motorljud stör så vi kan prata i timmar. Det var faktiskt anledningen till att vi lämnade Stockholm, vi ville jobba tillsammans på dagarna ute i naturen, säger Kalle.
Helomvändningen förvånade först både vänner och familj. Det var inte alls så att det inte gick bra för paret i Stockholm, tvärtom. Karriärerna flöt på bra och de hade många vänner i storstaden.
– Jag är jätteglad för våra år i Stockholm och jag kan fortfarande sakna mångfalden och utbudet som finns där. Om jag kunde skulle jag åka tunnelbana varje dag bara för att få se alla olika människor från olika kulturer, säger Märta och Kalle fyller i:
– Jag är glad att vi har levt båda liven. Det ger oss mer än ett perspektiv på vår tillvaro och våra dagliga arbetsuppgifter. Det gör också att vi aldrig klagar, vi har ju valt detta! Vi klagar aldrig över att det inte går någon buss eller att vi har dåligt bredband. Man får gilla läget och lösa problemen själv.
Lärt sig den hårda vägen
Först när de bestämde sig för att flytta hem igen bodde de i ett litet torp i skogen. Generationsskiftet var på gång på Märtas föräldrars gård och de började med att arrendera ett år, för att se hur de skulle ta sig an den stora utmaningen med lantbruket. De började med att leverera grönsaker till privatpersoner i form av prenumerationsboxar. Morot och lite matpotatis hade odlats tidigare på gården av Märtas föräldrar men äpple, matpotatis i större omfattning samt kål var helt nytt.
– Vi har verkligen fått lära oss den hårda vägen och provar hela tiden nya saker, men det var också lite det vi var ute efter när vi flyttade hit. Jämfört med Stockholm finns det inte så mycket här i närheten utan man får bli sin egen lyckas smed.
Kalle håller med och fortsätter:
– Experimentet i sig lockade oss, många gånger kan vi hitta information i en bok som vi sedan går direkt ut och applicerar i den dagliga verksamheten. Det är få branscher som är så top of the line och gammalmodiga på samma gång.
Specialister på olika saker
Även om de tycker bäst om att göra det mesta tillsammans har de utvecklat sina egna specialistområden på gården. Märta ansvarar för växtskyddet kring odlingen och har stenkoll på objudna insekter medan Kalle har specialiserat sig på radhackning som är ett alternativ till kemisk ogräsbekämpning. Som person är Kalle mer framåt och pådrivande medan Märta kan ta ett steg tillbaks och se till så att saker och tings också görs klart innan de tar nästa steg. Ett vinnande koncept, visar affärerna. Paret menar att ekomarknaden har mognat och stabiliserats de senaste åren. Förutom att driva Karlskrona musteri levererar de sina produkter till bland annat grossister, hotell, livsmedelsbutiker, caféer och restauranger. Kalle och Märta är medlemmar i Äppelriket i Österlen dit gårdens alla äpplen levereras. Morötterna säljs till Nyskördade morötter i Fjälkinge.
Morötter, som är fulla av vitaminer och viktiga näringsämnen, är en av de populäraste grönsakerna i Sverige som dessutom är i säsong året runt. På frågan om Kalle och Märta någonsin känner sig bundna av jobbet på gården svarar de snabbt och unisont:
– Nej, många tycker att semester är det roligaste som finns men för oss är det roligaste vi vet vårt arbete. Vi skulle aldrig vilja lämna gården på sommaren, det är ju då det växer som mest och allt kul händer, säger Kalle.
Vad har varit svårare än ni trodde?
– Väderfenomenen helt klart, man måste vara väldigt flexibel. Våra barn är de mest flexibla man kan tänka sig, de vet att våra planer håller max en halvtimme och kan ändras med kort marginal varje dag. Som ekologiska bönder är vi totalt beroende av vädret och kallar oss själva ”experter på ändrade planer”.
Hur ser ni på framtiden?
– Vårt mål är att vässa produktionen, minimera riskerna och få mer avkastning. Vi har valt att satsa på ekologisk odling eftersom det är stor efterfrågan på det. Vi tror att det är framtiden och vill inte utnyttja naturen utan istället nyttja den, avslutar Kalle.
Fem bra odlingstips för morötter till hemmaodlaren
Här är Kalle och Märtas fem bästa tips för att lyckas.
1. Odla tätt!
En vanlig myt om morotsodling är att de ska odlas med fem centimeters mellanrum. Så mycket plats behöver inte morötterna utan de kan sås mycket tätare. Proffsodlare har ofta hela 125 frön per meter vilket går bra i en god och lucker (luftig) jord. Bredså morötterna och utgå från att morotsfröet inte behöver mer utrymme än en morots diameter.
2. Gräv djupa hål
Hemmaodlares morötter blir oftast små och breda, inte alls som de stora morötter man ser i affärer. Morötter växer neråt och behöver därför rejält med plats att växa på. Se därför till att ha bra jord långt ner i marken för moroten att växa i.
3. Så i slutet av maj
För bästa möjliga resultat bör morötterna sås i slutet av maj, direkt ute i jorden. Då undviker men angrepp från morotsflugans första svärmning.
4. Vattna mycket
Morötter behöver stora mängder vatten för att växa, man kan i princip inte vattna för mycket. Ett av de vanligaste felen är att inte vattna tillräckligt, vilket bromsar tillväxten.
5. Morötterna förvaras bäst i jorden
Det bästa stället att förvara morötter på är i marken. Proffsodlare kan vänta med skörden tills precis innan första snöfallet. Genom att stressa med att dra upp morötterna får ofta hemmaodlare ett överflöd av morötter som riskerar att bli dåliga innan användning. Förvara alltså morötterna i jorden men skörda innan första frosten.