Investera i solceller och gör gården mer självförsörjande
Att investera i solceller på lantbruksfastigheten kan vara en lönsam affär för den som vill bli mer självförsörjande. De kan bidra till att minska energikostnaderna, öka värdet på fastigheten och göra lantbruket mer hållbart.
Med stora takytor, hög elförbrukning och öppna marker finns det potential för solceller på lantbruksfastigheter. I de verksamheter där elförbrukningen är hög under sommarmånaderna kan det vara extra fördelaktigt.
Ta in flera offerter
Vill du investera i solceller finns det många saker att tänka på, inte minst i kontakten med banken. Först och främst behöver du vara insatt i vilken typ av anläggning som passar den aktuella verksamheten. Det är också viktigt att du har kännedom om de olika garantitiderna för olika delar och anläggningar. Dessutom behöver du en kalkyl på investeringen samt en offert att ta med till banken.
– På banken ser vi gärna vad offerten innehåller. Det gör vi för att säkerställa att det inte tillkommer några extra kostnader som överraskar när slutfakturan ska betalas. Ett bra tips är att ta in offerter från flera olika företag och jämföra dem för att få grepp om vad som ingår. Det kan nämligen skilja sig mycket mellan olika företag, förklarar Ellen Wallskog, kundansvarig på Landshypotek Bank.
Finansiera med bottenlån
För att finansiera en investering i solceller är det vanligt att man tar ett bottenlån med sin lantbruksfastighet som säkerhet. Det är också den typ av lån som Landshypotek Bank erbjuder. Amorteringstakten kan variera beroende på önskemål, men brukar maximalt ligga på cirka 15 år.
Hur snabbt du kan räkna hem kostnaden för investeringen beror på flera faktorer. Dels på storlek och investeringskostnad på anläggningen, dels på elpriset. Ett högre elpris än kalkylerat gör att du snabbare kan räkna hem kostnaden. Men skulle elpriset sjunka kommer det att dröja längre.
Tips för lantbrukare som vill investera i solceller:
Gör en energianalys: Kartlägg gårdens energibehov för att avgöra hur stor solcellsanläggning som behövs.
Kontrollera takets skick: Se till att taket är i gott skick och kan bära solpanelerna. Undersök bidrag och stöd: Kolla upp vilka statliga bidrag och stöd som finns tillgängliga för solcellsinstallationer.
Välj rätt leverantör: Jämför olika leverantörer och deras erbjudanden. Läs recensioner och be om referenser.
Tänk långsiktigt i ditt val: Det finns olika typer av solpaneler på marknaden och att ta hänsyn till aspekter som prestanda, pris, etik och estetik är därför viktigt.
Framtida behov: Om du planerar att expandera verksamheten, se till att solcellsanläggningen kan anpassas efter framtida energibehov.
Ekonomisk kalkyl: Gör en noggrann ekonomisk kalkyl för att förstå investeringskostnader, återbetalningstid och långsiktiga besparingar.
Förstärkning av gröna avdraget
Från och med den 1 januari 2023 förstärktes skatteavdraget för installation av grön teknik, det så kallade gröna avdraget, genom att subventioneringen för installation av solceller höjs från 15 procent till 20 procent av de debiterade arbets- och materialkostnaden. Lagändringen tillämpas på installationer som har betalats efter den 31 december 2022.
För oss är jord- och skogsbrukarna landsbygdens hjärta. Oavsett om du ska köpa din första lantbruksfastighet eller står inför nästa stora investering hittar vi en lösning som hjälper dig att satsa på lantbruket.