Är du nästa generations gårdsägare?
På väg att ta över en lantbruksverksamhet, eller bara nyfiken på att veta mer om vägen till att bli gårdsägare? Vi har samlat matnyttiga tips och artiklar, just för dig.
Till sidanStår du inför att ta över familjegården? Eller är du kanske uppvuxen på gård och vill få bättre koll på vad som gäller vid ägarskiften den dagen det blir aktuellt? Vi har träffat juristen Maria Rommerud för att prata om de frågor som kan uppstå när en gård ska byta ägare.
Ett ägarskifte är så mycket mer än skatteplanering och juridik. Mycket handlar om de mjuka delarna kring vad alla involverade parter vill med framtiden. Av förklarliga skäl kan det vara svåra frågor och svårt att veta vad man vill när man är yngre. Ta dig tid och fundera på vad du vill.
Våga fråga din familj och fundera själv på hur du önskar ha det.
Att läsa tankar är svårt så vet du vad du vill så måste du uttrycka det. Även om du inte vet vad du vill är det bra att vara öppen med det så att möjligheten för andra skeenden är fortsatt möjliga den dagen du vet vad du vill. Att börja prata med varandra inom familjen är en bra start för att börja dela tankar och funderingar. Be dina föräldrar eller den som idag äger gården att samla alla för ett första samtal. Se det som ett möte och uttryck vad du vill eller i alla fall tror att du vill just nu. Och kom ihåg att lyssna till vad dina syskon och föräldrar önskar och tänker.
Tidpunkten för ägarskiftet och överlåtelse av gården är högst individuell och det finns inget svar på när det lämpar sig bäst. Överlåtande generation och tillträdande generation ska båda vara redo samtidigt som gården befinner sig i ett sådant skede att ett skifte är möjligt. Ibland kan fastighetsvärdena eller belåningen vara så hög att ett skifte kan vara utmanande eller till och med omöjligt att genomföra. Återigen är det viktigt med förarbetet, det vill säga att prata med varandra om vad alla vill, och på så sätt börja processen att sätta en plan för vad man vill ska ske när. Har ni börjat processen är chansen betydligt större att ägarskiftet blir lyckat. Annars finns det risk att det bara blir och då har ni ingen kontroll.
Är helt lika alltid rättvist? För att lyckas med ett ägarskifte gäller det att ställa sig frågan om vad som egentligen är rättvist. Vill du till exempel inte ta över gården kan det vara rättvist för dig att kompenseras med pengar och slippa ansvaret med att ta över gården med tillhörande ansvar och belåning. Det flesta ägarskiften har stora tillgångar i fast egendom men där avkastningen är begränsad och utan en stor påse pengar vid sidan av. Vill flera syskon då ta över kan kompensationen bli lite mer komplex. Än en gång är det viktigt att fundera på vad du vill. Betyder det mycket för dig att gården stannar kvar inom familjen även om du inte själv vill driva den är det också ett värde som ska tas med i dialogen. Om du däremot är den som ska ta över är det viktigt att du har möjlighet att driva vidare företaget vilket påverkar nivån av kompensation till eventuella syskon.
Det är inte den som ska eller vill ta över gården som har ansvar eller rätten på sin sida. Det är alltid den som äger gården som har ansvar att se till att denna dialog inleds och som som bestämmer i slutändan. Men kan ni göra det tillsammans och hjälpa varandra med dessa svåra frågor är sannolikheten större att alla känner att det blev ett lyckat ägarskifte. Ta gärna hjälp av en extern rådgivare för att påbörja dialogen. Men återigen, det är den som äger gården som har ansvaret.
Låna till skog och lantbruk av en bank som förstår dig och din verksamhet
På väg att ta över en lantbruksverksamhet, eller bara nyfiken på att veta mer om vägen till att bli gårdsägare? Vi har samlat matnyttiga tips och artiklar, just för dig.
Till sidan