Tio tips: Så lyckas du som landsbygdsentreprenör
"Fokusera på kvalitet och inte på priset". "Är det bra betalar kunderna". "Utveckla en kundrelation som är positiv och ärlig". Det är något av det viktigaste för att lyckas som landsbygdsentreprenör, enligt gårdar som vi har intervjuat.
Gårdarnas tio bästa tips
1. Satsa på kvalitet och inte på att vara billig. De mest prismedvetna kunderna som jagar tior ska du inte fokusera på. Det ger ingen lönsamhet. Har du bra produkter kan du motivera ett högre pris.
2. Utveckla en kundrelation som är positiv och ärlig. Kunderna är dina viktigaste ambassadörer.
3. Lär känna din marknad. För att lyckas måste du kunna din marknad. Investera i att lära känna kunderna och kundernas behov. Influeras gärna av andra, men kopiera inte. Försök hitta din egen unika nisch.
4. Var noggrann med regler och tillstånd. Det tar tid och ibland är reglerna krångliga, men det måste bara följas.
5. Väx och utvecklas stegvis. Gör gärna löpande små investeringar och förbättringar för att underlätta vardagen och kunna utöka verksamheten på sikt. Det är oftast lättare att kunna göra mindre ekonomiska satsningar och då behåller du bättre kontrollen över kostnaderna än om du gör allt på en gång.
6. Kom ihåg att det är väldigt mycket jobb. Du blir oftast inte rik av att vara entreprenör på landsbyggden. Det är hårt jobb, mer av en livsstil än ett arbete att ha sitt eget. Verksamheten bygger på att du har ett oerhört stort engagemang. Samtidigt är det väldigt stimulerande och motiverande att se den egna verksamheten utvecklas.
7. Låt gärna din egen glädje och ditt intresse driva utvecklingen av nya produkter. Utveckla nya produkter som du tror på, och som kunderna efterfrågar. Testa dig fram och hitta dina unika smaker. Låt kunderna säga sin mening, exempelvis kan du ha smakprov i gårdsbutiken.
8. Förnya dig ständigt. Ska du finnas kvar på marknaden så måste du ständigt förnya sig. Det ska finnas något nytt för kunderna att titta på. Hitta unika produkter som kunderna är villiga att betala för. Försök göra något som ingen annan gjort.
9. Ha gärna flera ben att stå på. Utveckla om möjligt din verksamhet till att innefatta olika produkter. Om du står på flera ben blir du inte lika sårbar om det inträffar något eller om en produkt säljer dåligt.
10. Glöm inte bort marknadsföringen. Marknadsföring kan vara dyrt, men du behöver inte göra stora annonser. Försök istället att bli känd i den närmsta trakten, till exempel kan det vara bra att synas på marknader, att ha ett eget ställ i butiker osv. Och återigen, satsa på att ha nöjda kunder som blir dina bästa ambassadörer.
Tipsen bygger på intervjuer med ett tiotal av de gårdar som deltagit i TV-programmet Sverige Skönaste Gårdar.