
Maskinkvinnan Cecilia: ”Man måste veta vad man pratar om – annars blir man överkörd”
När Cecilia fick höra att hon inte hade tillräcklig erfarenhet för att sälja lantbruksmaskiner erbjöd hon sig att jobba gratis mot att bli upplärd. Ett år senare tog hon över ett helt företag – där hon idag har ökat omsättningen från 15 till 40 miljoner.
Cecilia Schultz är uppväxt på en mjölkgård i Ringarum, Östergötland. Där fann hon kärleken till jordbruk, kor och maskiner. Hon är äldst av tre döttrar, och som barn hjälpte hon sin pappa att harva och köra balar. När hon blev äldre växte ett teknikintresse fram och hon läste en KY-utbildning till collegeingenjör. Men efter utbildningen kände hon att hon ville jobba med människor också.
– Jag kom in på det här med sälj på ett bananskal kan man säga. Det var under en after work på Grand Hotell med några säljare inom lantbruket som mitt intresse väcktes. Jag insåg att det skulle passa mig att jobba som säljare, berättar hon.
Saknade erfarenhet
Men Cecilia förstod också snabbt att jobbet som säljare inom lantbruk skulle innebära långa resor för att besöka gårdar. Det var svårt för henne att hinna med när hon hade små barn hemma. Hon letade därför jobb på lokala företag. Men det visade sig snart att hon behövde mer erfarenhet för att få ett jobb.
– Då kände jag lite jävlar anamma, när jag inte fick som jag ville. Jag hittade en lokal företagare som drev ett bolag som hette Bepart, det var ett enmansföretag då. Jag frågade om jag kunde få sommarjobb men Bengt som drev bolaget var inte helt övertygad om att han behövde en sommarjobbare. Men jag är envis och erbjöd mig att jobba gratis för att få lite erfarenhet av jobbet, berättar Cecilia.
Bengt gick till slut med på att ge Cecilia en anställning som säljare så hon kunde lära sig jobbet. Ett år senare fick hon ta över och köpa hela företaget. Då var hon 27 år gammal.
– Han hade ju drivit bolaget så pass länge och legat på samma omsättning och kundbas. Det var som att ta hans cykel och fortsätta cykla. Det var jättefint att ta över en fungerande verksamhet och driva vidare.
Ökade omsättningen
Idag har det gått 10 år sedan Cecilia tog över, och det har hänt mycket under den här tiden. Nu är det 6 anställda i bolaget och Cecilia har ökat omsättningen från 15 till 40 miljoner.
– Bengt är en av mina bästa vänner idag. Han tycker jag är modig som vågar satsa och är glad att det bolag som han en gång startade finns kvar och att fler kan livnära sig på det. Att det inte längre är ett enmansföretag. Det gläder honom mer än den ökade omsättningen, berättar Cecilia.
Vill synas i sociala medier
Cecilia har även startat instagramkontot @Maskinkvinnan där hon visar upp sin och kollegornas vardag.
– Jag tror inte det finns någon annan kvinnlig företagsledare inom den här branschen faktiskt. För mig är det jag gör självklart och jag ifrågasätter aldrig det. Men man måste ha skinn på näsan och veta vad man pratar om, annars blir man överkörd. Det gäller i synnerhet om man är kvinna tror jag.
Tuff marknad
De senaste åren med pandemin och oroligt världsläge har inneburit utmaningar för hela branschen, och så även för Cecilia.
– Vårt mål just nu är att bibehålla vår omsättning och antal anställda vi har. Det är tufft på marknaden. Men långsiktigt vill vi fortsätta med vår ökning, rimligt är att öka omsättningen till 60 miljoner om 3-4 år, avslutar Cecilia.
Cecilias bästa tips på hur man lyckas som säljare
Lyssna på kunden. Jag brukar säga att vi har två öron och en mun. Så använd öronen och lyssna in vad kunden säger. Vad är det den behöver? Gör behovsanalysen ordentligt. Man ska ju inte sälja på något kunden inte behöver, det tjänar ingen på. Mitt mål är alltid att kunden ska bli en återkommande kund.
Få kunden att förstå att ni sitter på samma sida av bordet. Var ärlig! Det kan bli konflikt mellan kund och säljare, men det vill jag alltid undvika. Kunden ska var trygg med att jag vill dennes bästa, och till rätt pris.