Hulda Wirsén och Johan Liljebäck på sin mjölkgård Stora Mu AB i Överkalix

Möt och inspireras av den mångsysslande lantbrukaren Hulda Wirsén

Kvinnonätverket, det erfarenhetsdelande forumet som riktar sig till kvinnor i eller nära de gröna näringarna, har haft sin första träff för hösten. Den här gången gästades vi av Hulda Wirsén som lämnade sin hemort för att flytta 150 mil norrut till sin mans familjegård. Med en massa uppbyggd kunskap i bagaget – om allt från växtodling till livsmedelsstrategier – plus ett stort eget driv och engagemang för sin bygd har nya möjligheter öppnats.

Hulda Wirsén växte upp på norra Öland. Här drev hennes mammas släkt lantbruk och hon inspirerades redan som liten flicka av bland annat sin mormor som var den av syskonen som tog över gården. Efter avslutad agronomutbildning på SLU, där hon också träffade sin partner Johan, har hon jobbat som växtodlingsrådgivare, sakkunnig inom lantbruksområdet, projektledare och regional samordnare för Norrbottens livsmedelsstrategi, Nära Mat. Sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka är hon delägare i företaget Stora Mu AB – där hon arbetar heltid, tillsammans med Johan, hans föräldrar och en anställd – på gården i Svartbyn, Överkalix.

Hulda, du verkar ha många järn i elden. Vad är det som driver dig?
  – Både jag och Johan har höga ambitioner och är beredda att jobba hårt tillsammans med alla andra här på gården för att utveckla vårt lantbruksföretag. Hög produktion och effektivitet, samt bästa kvaliteten på mjölken, gör att vi har den lönsamhet vi behöver för att kunna investera i verksamheten och växa organiskt.  

Mycket har Hulda fått hitta egna lösningar på och hon har arbetet en del med sitt självledarskap.

  – Jag är angelägen om att stå stadigt på egna ben, samtidigt som bra nätverk är oerhört viktiga, liksom en god arbetskultur i Stora Mu.

För att utöka kontaktnätet ytterligare är Hulda sedan i mars även förtroendevald i Landshypotek där hon tillsammans med regionstyrelsen representerar bankens ägare i norr.

Ni står inför ett generationsskifte. Vad vill du skicka med för erfarenheter från det?
  – Fundera själv på vad som är viktigt för dig och ha en öppen dialog med din partner om hur ni ska uppnå de målsättningar som ni ser framför er. Ett annat råd är att kommunicera löpande med den äldre generationen genom hela processen och var ödmjuk inför att varje individ har en egen resa att göra i generationsväxlingen. De mjuka värdena och goda relationer är viktiga.

Har ni tagit hjälp i arbetet med generationsväxlingen?  
  – Ja, det har vi. Gällande det formella ägandet har vi tagit hjälp av konsulter som sett över både de ekonomiska och juridiska delarna. Sedan tidigare har jag deltagit i ett utvecklingsprogram genom LTU Business för att utveckla mitt ledarskap. Under 2023–2024 har jag också en mentor genom Nyföretagarcentrum Nord som gett värdefulla inspel och samtal med stort fokus på just generationsväxlingen. Det har gett mig stöd i mina tankar kring att bli företagare och jag inspireras gärna av företagare från andra branscher. Johan och jag har dessutom deltagit i en ERFA-grupp genom projekt "Företagslyftet" där vi har jobbat med vår strategiska plan och fått kunskap i strategisk företagsledning. Det gav oss möjlighet att avsätta tid för att verkligen diskutera vad som är viktigt för oss, vad vi vill uppnå i vårt arbete och företagande och hur vi tar oss dit tillsammans. Samsyn är ju på något sätt en grundbult i ett lyckat samarbete.

Några nyckeltal för gården

  • Har en renrasig SRB-besättning med 140 årskor plus rekrytering.
  • Till gården brukas 220 ha växtodling.
  • De senaste 15 åren har ca. 30 miljoner investerats i verksamheten; bland annat i lösdriftstallar, nya mjölkrobotar, lantbruksmaskiner och inventarier på gården.

 

Så ansluter du till kvinnonätverket!

Initiativet till och värd för kvinnonätverket – som bygger på kunskapsdelning och en öppen dialog kring olika frågor med syftet att dela erfarenheter och lära av varandra – är Landshypotek Bank tillsammans med LRF Ungdomen. Att vara med kostar inget och anmälan är inte bindande. Samma dag som mötet hålls får du en inloggningslänk skickad till dig. Genom din anmälan får du också information om kommande mötestillfällen. 
Till intresseanmälan för att ansluta till kvinnonätverket

Anslut också gärna till vår Facebook community. Sök på "Nätverk för kvinnor i gröna näringarna" och gå med så har du tillgång till nätverket även här. 

Har du tips på intressanta ämnen, gästföreläsare etc. för framtida träffar är du varmt välkommen att höra av dig till susanna.olsson@landshypotek.se