Ormöga Kamelranch

Nu öppnar Bengt Erlingsson sin kamelranch och djurpark igen. För tjugofjärde året i rad. Följ med till Ormöga Kamelranch och Ölandsoasen.

Publicerad juni 2019

Ölands Alvarmarker är något av landets kargaste. Kalkstenen täcks i bästa fall av ett tunt lager jord där gräs och växter försöker klamra sig fast. Det är en plats som kameler älskar. Veckan efter midsommar är det dags för Bengt och hans särbo Katarina Mariadotter att öppna Ölandsoasens djurpark igen, en av Ölands mest exotiska och spännande utflyktplatser. 

Öland är Sveriges kameltätaste område

Det är äntligen säsong igen för getgosning, grisklappning, kaninkelning och inte minst kamelmingel. Ibland är några lamor på besök, men de är lite mer reserverade. Här finns också ett litet café som naturligtvis serverar kamelbullar, en butik som säljer orientaliska saker och hela det underbara landskapet som breder ut sig under ofta en blå himmel. Djurparken är en plats i det lilla formatet, men för barn en riktigt stor upplevelse. Den bärande idén är att låta besökarna får närkontakt med så många djur som möjligt, man ska kunna klappa dem.

 - Våra djur är väldigt tama berättar Bengt. Inte minst kamelerna som älskar närkontakt. Klappar du en kommer de andra snart fram och vill ha lika mycket uppmärksamhet.

Skylt kamelridning

För Bengt blir det kamelridning för 24:e året i rad. Inte undra på att han kan namnet på alla kameler. Gabi är favoriten.

 - Hon var ett halvår när hon kom, jag kunde nästan lyfta henne, berättar Bengt. Nu har hon varit här i 24 år och hon är en klippa, så vänlig och snäll. Under de här åren har hon fått åtminstone tio ungar.

Det började en dammig och torr sommar

Historien om Ormöga Kamelranch tog sin början en väldigt varm och dammig sommar i slutet av åttiotalet.

- Markerna påminde mig om vissa områden i Afrika. Jag var mjölkbonde och framtiden såg inte så lysande ut, men förutsättningarna för kameluppfödning var fina och tanken om att köpa kameler föddes. Det fanns också en idé om att utveckla en verksamhet som kunde få turister att stanna till. Jag lyckades få loss två kameler från en svensk djurpark, en uråldrig hingst och ett sterilt sto. Inte mycket att bygga på, men jag hade iallafall två kameler, berättar Bengt och fortsäter:

- 1992 fick jag lov att köpa ett par riktigt fina kameler och så rullade det på. De första åren köpte jag alla jag kunde få tag på. När vi gick in i 1996 hade jag tillräckligt många väluppfostrade kameler att jag kunder börja med kamelridning. Folk kom och red, men man ville ha mer, så 2010 drog min dotter Signe igång vår lilla djurpark. Nu hinner hon inte vara med längre förklarar Bengt, men Katarina (som egentligen är näringsterapeut) har utvecklat parken vidare och driver den tillsammans med mig och några medarbetare.

Bengt Erlingsson

Bengts blygsamma start har utvecklats till nordens främsta kamelranch. Här finns ett trettiotal kameler, bara under de senaste månaderna har flera fötts. Tycker du att det skulle vara trevligt med en kamel på dina egna marker går det utmärkt att kontakta Bengt, men räkna med att du ska köpa minst två. Kameler är inga enstöringar, de trivs bäst i flock.

Lugn som en kamel

Vi sitter i Bengts kök och pratar över en kopp stark kaffe. Här finns kameler överallt, av mässing, porslin, trä och på bild, stora och små, loppisfynd och inköp från något av alla de länder som Bengt har besökt genom åren. Ett tag bara länder där det fanns kameler som Kazakstan, Dubai, Oman, Etiopien, Kenya och Mali. Kikar man ut ser man också kameler, oavsett vilket fönster man väljer. 

Kameler

Precis som med hundar, katter och kor finns det egenskaper som man tittar på när man sätter värde på en kamel. Framförallt ska den ha ett gott lynne.

 - Eftersom jag har avlat kameler i 25 år har de blivit trevliga och trygga personligheter. Tittar man på deras fysik ska de gärna ha fasta stående puckar, fina raka ben och ett korrekt rörelsemönster. Slutligen vill jag gärna se lite avstånd mellan pucklarna. Då får man plats att sitta på dem och ta en promenad i det vackra karga öländska landskapet som hälsar dig välkommen i sommar.

Om Ormöga och Ölandsoasen

Öppettider: Tisdag-lördag kl.12-17 från 25 juni-17 augusti.

Hitta hit: Följ väg 136 mot Alböke (14 km norr om Borgholm). Ta vänster mot Äleklinta. Ett par hundra meter senare syns ranchen på vänster sida.

Prova på en kamelritt, gosa med grisar, getter och kaniner eller titta på lamorna. Det går också att handla glass eller köpa souvenirer.

www.kamelranch.se

Relaterade artiklar

Läs mer

Voullerim - upplev naturens magi

Läs mer
Läs mer

Dansbandsveckan i Malung

Läs mer
Läs mer

Fiske och jakt - Camp Svanis har allt i ett

Läs mer