Intresset för Heléns skånska pumpor är stort

År 2020 präglades av corona, social distansering och hemarbete – men det är också året då vi lärde oss uppskatta vår hembygd och lokala odlare. På familjen Emanuelssons gård utanför Vellinge har kunderna blivit fler och intresset för gårdens pumpor har ökat i år.

– Jag tror att fler har fått upp ögonen för gårdsbutiker som erbjuder närodlade produkter, säger Helén Emanuelsson.

Pumpaodling har blivit allt vanligare i Sverige i takt med att Halloween-firandet har ökat i popularitet. Pumpa är en frukt som är alldeles för nyttig och god för att bara karvas till en lykta och sedan kastas bort. 

– Allt fler upptäcker hur gott det är att äta till exempel pumpasoppa eller ugnsrostad pumpa. Jag odlar även spaghettipumpa som med fördel kan användas som alternativ till pasta, säger Helén.

Pumpor

I år har hon haft öppet som vanligt under hösten, men gjort vissa anpassningar på grund av coronan. Bland annat med mer självbetjäning i butiken och möjlighet för kunder att komma innan öppning. Det kommer fler kunder än vanligt, och Helén tror att det till stor del beror på coronapandemin.

– Det blir ju tråkigt att bara sitta i sina lägenheter. Då är det inte fel att upptäcka sin hembygd. Jag tror att många fått upp ögonen för det som finns i närheten och lägger pengarna på mer närodlat, berättar hon.

Rik på antioxidanter

Pumpan är rik på nyttiga antioxidanter som hjälper till att skydda våra celler och hålla oss friska. Men det mest utmärkande med pumpan ur näringssynpunkt är dess innehåll av kalium, ett mineral som hjälper till att reglera blodtrycket.

På den skånska familjegården utanför Vellinge odlas cirka 50 olika pumpasorter.

 – Pumpor är inte särskilt svårodlade. Är du sugen är det bara att testa. Jag brukar rekommendera att lägga de använda pumporna i komposten. Till våren brukar det komma upp minst ett par plantor som går utmärkt att sätta ner i jorden. Tänk på att pumpaplantor behöver mycket sol, och att vattna rikligt vid plantering, säger Helén.

Använd endast till artikel om Helen Emanuelsson

Recept - Heléns populära pumpasoppa

Fruktköttet från den stora orangeröda Halloweenpumpan är supergott att använda i både matlagning och bakning. Spara innanmätet som du gröpt ur din pumpalykta och testa att laga pumpaodlaren Heléns goda soppa.

Du behöver:

  • 2 scharlottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • En liten bit riven ingefära och chili
  • Olja att steka i
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 liter vatten
  • 1 limefrukt
  • ca 1 dl matlagningsgrädde
  • ca 1 dl crème fraîche
  • ca 1 msk chilisås
  • ca 2 tsk sweet chilisås
  • ca 1,5-2 kilogram pumpa

Gör så här: 

Fräs lök, vitlök och ingefära i olja, till exempel rapsolja. Tillsätt vatten, buljong och pumpa i små bitar. Koka tills pumpan är mjuk, brukar ta cirka 40 minuter, och mixa pumpabitarna med mixerstav. Tillsätt därefter grädde, crème fraîche, chilisås, sweet chilisås och pressad lime och kåt koka ihop. Smaka av och beräkna gärna mängden efter eget önskemål, måttangivelserna ovan för dessa ingredienser är ungefärliga. Ät och njut!

Publicerad oktober 2020

Tre tips för pumpalyktan

  • Använd en schablonbild från nätet som du tejpar fast på pumpan. Klipp ut bitarna på pappret som ska skäras ut från pumpan, rita med tuschpenna och skär!
  • Karva bort så mycket som möjligt av fruktköttet på insidan av pumpan, så tar det längre tid innan pumpan ruttnar.
  • Pumpalyktan trivs bäst utomhus i lite sval temperatur. Smörj gärna insidan med vaselin för att förhindra att den torkar ut.

Fyra snabba pumpafakta

  1. Pumpan är släkt med melon och gurka och tillhör släktet ”Cucurbita”. Den är en frukt och inte en grönsak.
  2. Pumpan kommer ursprungligen från Sydamerika, där den odlades och åts av indianerna långt innan européerna kom. Växten kom till Europa på 1500-talet. Här i Sverige har pumpan blivit mer populär i takt med att det blir vanligare att fira Halloween.
  3. Under de senaste 20 åren har den totala markytan för pumpaodling här i Sverige blivit 15 gånger större.
  4. Pumpor finns i en mängd olika storlekar, från små prydnadspumpor på ett par hekto till jättepumpor på hundratals kilo. Butternut och Muscat de Provence hör till de vanligaste pumpasorterna.

Relaterade artiklar

Läs mer

Med passion för senap

Läs mer
Läs mer

Hur mycket bryr vi oss om svensk matproduktion?

Läs mer
Läs mer

Från A till Ö – så tar du hand om din skörd

Läs mer