Gårdsägarnas 5 bästa tips till dig som vill göra stallet till en intäktskälla
Har du hästintresse och drömmer om ett eget stall? Eller har du kanske ett stall på gården, men inget eget hästintresse? Vi har pratat med hästgårdsägarna Mari och Göran Björk som blev gårdsägare för några år sedan. Här delar de med sig av sina fem bästa tips för att skapa intäkter från stallet och verksamheten runt hästarna till gården.
1. Läget för hästgården kan vara avgörande
Närheten till stan och kommunaltrafik underlättar ofta för hästägare som vill hyra stallplats för sin häst. Det kan påverka både priset du kan ta för hyran av stallplats, men också vilka mertjänster som förväntas ingå i hyran.
Mari kommenterar: Vi letade i flera år efter rätt hästgård och till slut hittade vi den. Det var viktigt med avståndet till Stockholm eftersom Göran ville ha kvar sitt jobb där. Vi ville även ha en gård där marken var samlad runt huset och utan korsande vägar eller grannar allt för nära. Att det fanns en busshållplats i närheten var också ett stort plus för både oss och stallets hyresgäster.
2. Välj stallets hyresgäster med omsorg
För både hästarna, hästägarna och gårdsägarens bästa är valet om hyresgäster i stallet viktigt att göra med omsorg. Berätta om hur ni håller hästar, om det är i box med hagvistelse eller lösdrift dygnet runt, om ni har hästarna tillsammans i hagarna och vilken typ av foder som ingår. Försäkra er om att det passar hyresgästerna och deras hästar, redan innan ni skriver avtalet för att undvika onödiga konflikter. Med tydliga avtal om stallets regler, skyldigheter och rättigheter blir det ännu enklare.
Göran kommenterar: Hos oss går hästarna främst på lösdrift, med möjlighet till nattuppstallning på box. För oss betyder det mycket att våra hyresgäster väljer att ha sina hästar hos oss, tack vare det sättet att hålla häst.
3. Tillgång på foder, betesmark och vatten styr antalet hästar
För en gård med egen brunn är det särskilt viktigt att säkra tillgången till friskt vatten till alla hästar. Det tillsammans med tillräcklig yta för hagar och beten behöver styra hur många hästar gården har plats för. Möjligheten att ta in eget foder gör det möjligt att hålla nere kostnaderna, men kräver också arbetet. Kanske finns det en granne i närheten att samarbeta med?
Mari kommenterar: Vi tittade på gårdar med mindre mark innan och tänkte inte så mycket på det då. Men nu när vi flyttade hit insåg vi att marken måste både räcka till att ta in foder och till bete. Så man behöver beräkna antalet hektar efter hur många hästar man planerar att ha på gården.
4. Välj en hyresgäst eller flera för stallet
En idé kan vara att arrendera ut hela stallet till en hyresgäst som då ansvarar för hela stallets drift på gården. Den kan i sin tur hyra ut enskilda boxplatser till andra hästägare eller ha stallet till egen hästverksamhet med utbildnings- och eller tävlingshästar.
Mari kommenterar: För oss har det passat allra bäst att ha flera hyresgäster, men skulle vi vara utan hästintresse eller egna hästar men med stall på gården tror jag att vi hade låtit en person hyra hela stallet.
5. Gårdens förutsättningar kan ge fler intäktsmöjligheter kring stallet
Med stallet och hästar kan det finnas möjlighet till fler intäktskällor. Det kan vara att anordna tävlingar och träningar på gården, hyra ut ridhuset till hundutställningar, ordna turridning på familjens hästar eller samarbete med exempelvis socialtjänst med hästar som rehabilitering. Djurens välmående och gårdens förutsättningar tillsammans med fantasin styr möjligheterna här.
Mari kommenterar: Vi ordnar kolloverksamhet och ridlektioner för både barn och vuxna. Det har givetvis gett oss en intäktskälla till, men kanske framförallt möjligheten att dela glädjen kring hästarna med fler. Vi är också i uppstarten av egen konferensverksamhet, där hästarna kan bli ett trevligt avbrott i mötesdiskussionerna.
Avslutningsvis konstaterar Mari och Göran att det kräver både mycket tid och engagemang att vara gårdsägare med stall och hästar. Det blir en livsstil.
– Det är viktigt att det känns roligt och lustfyllt. Det är mycket jobb med gård och hästar. Men det blir också en helt annan grej när man har en egen häst så här nära. Innan var det en resa att ta sig till hästen och vi var inte där varje dag. Vi får en helt annan relation med hästarna nu när vi bor på gården och är ute mycket tillsammans hela familjen. Det är vårt sätt att umgås - genom att ta hand om djuren, avslutar Mari.
Summering av Mari och Görans tips:
1. Läget för hästgården kan påverka priset du kan ta för hyran av stallplats.
2. Välj stallets hyresgäster med omsorg och ha tydliga avtal och regler.
3. Tillgång på foder, betesmark och vatten styr hur många hästar du kan ha på gården.
4. Har du inget eget hästintresse kan det underlätta att bara ha en hyresgäst och hyra ut hela stallet.
5. Se över om ni kan hitta fler intäktsmöjligheter från stallet, exempelvis kolloverksamhet eller ridlektioner.