Bor du eller är på väg att flytta till landet?
Oavsett om du längtar efter att bo mer lantligt eller planerar att fixa till ditt gårdshus finns det såklart en del saker att tänka på. Vi hjälper dig att ta nästa steg.
Låna till gårdOavsett om man flyttar till en gård för första gången, eller redan bor på en lantbruksfastighet och är mer eller mindre aktiv i drivandet av sitt jord- eller skogsbruk, så är det skönt att kunna bolla med en bankkontakt som är expert på just jord och skog.
Landshypotek Bank har ett dedikerat team som arbetar specifikt med de kunder som bor på en gård men har sitt huvudsakliga arbete på annat håll.
Viktor Lindgren är en av våra kundansvariga som jobbar med medlemmar runtom i landet som bor på mindre skogs- eller lantbruksfastigheter. Kunderna kan vara allt från personer som drivit lantbruk på deltid eller som fritidssyssla i många år, till personer som är helt nya för livet på en gård.
– Jag märker att många uppskattar den personliga relationen. När vi får positiv feedback från kunder handlar det ofta om att vi förstår deras verksamhet, och att de gillar servicen och kontakten, berättar Viktor Lindgren.
Frågeställningarna från kunder handlar ofta om upplägg för amortering, frågor kring finansiering, köp av fastighet eller utökning av lån. Viktor och hans kollegor har kontakt med kunderna både via telefon och mejl, framför allt de äldre kunderna föredrar att ringa.
– Personligen tycker jag mycket om telefonkontakten, jag minns röster väldigt väl och hör ofta direkt vem det är som ringer. Jag gillar att passa på att prata en stund och höra hur det går med verksamheten, hur det har gått sedan senast med exempelvis deras mjölkproduktion eller deras skogsbruk. Många av oss som jobbar med den här kundgruppen har själva erfarenhet av lant- och skogsbruk på olika sätt, och jag tror att kunderna gillar att vi delar samma intressen och förstår deras situation, säger Viktor Lindgren.
Ibland uppstår frågorna redan innan man har tagit steget att köpa en gård. Bland dem som aldrig bott på gård tidigare kan det komma som en överraskning att det finns mycket som skiljer sig från när man exempelvis köper en villa. Ett exempel är att du blir egen företagare när du köper gård, vilket innebär att du behöver deklarera inkomster och utgifter i näringen som näringsaktivitet.
Karin Westman, chef för teamet som jobbar med medlemmar som bor på mindre lant- och skogsbruksfastigheter, tipsar om att göra noggrann research inför ett gårdsköp, inte minst om man planerar att helt eller delvis leva på intäkterna från gården.
– Tänk noga igenom vilka fördelar och nackdelar som en flytt till landet innebär. Finns det exempelvis fungerande kommunikation? Hur ser det ut med skolor och arbetsmöjligheter? Om du ska leva på gården och dess intäkter är det viktigt att göra en affärsplan och budget. Involvera banken i ett tidigt skede så att du är säker på att finansieringen är på plats innan det är dags att slå till.
Oavsett om du längtar efter att bo mer lantligt eller planerar att fixa till ditt gårdshus finns det såklart en del saker att tänka på. Vi hjälper dig att ta nästa steg.
Låna till gård