Viktor laddar för VM i fårklippning

När vi andra dansar runt midsommarstången kommer Viktor Larsson istället resa till Skottland för att representera Sverige vid VM i fårklippning. Vi har pratat med Viktor om varför han valde att börja tävla i denna för många ovanliga sport – och varför man behöver ”en stark rygg och dålig hjärna” för att lyckas.

29-åriga Viktor Larsson kommer från Hogrän på Gotland där han jobbar med lammproduktion och växtodling. Att klippa får är en naturlig del av hans jobb, men har också blivit hans expertområde. Han är nämligen svensk mästare i fårklippning och har tävlat i både SM och VM.

– Min pappa har haft får så länge jag kan minnas. Jag gick en klippningskurs på gymnasiet och har alltid tyckt att det är roligt och spännande. Att vinna SM-guld har varit drömmen, berättar han.

Nu har det gått några år sedan Viktor gick gymnasiet, och mycket har hänt sedan dess. Första gången han tävlade i fårklippning var i SM 2014, och sedan dess har han vunnit flera guldmedaljer. I VM i Frankrike 2019 hamnade Viktor på 24:e plats, vilket är den bästa svenska placeringen någonsin. Nu är det snart dags för VM igen.

– Nu siktar jag på att förbättra min plats från förra VM. Det finns ingen större chans att ta hem någon vinst, men jag hoppas på att hamna i topp 20 den här gången.

Tufft motstånd

Viktor representerar Sverige tillsammans med två andra svenskar, varav en tävlar i ullhantering som är en annan gren i VM. De möter motståndare från bland annat Nya Zeeland, Storbritannien och Australien – länder som oftast brukar hamna i topp.

– I Sverige har vi kanske runt 300 000 får, och i Nya Zeeland finns 30 miljoner får. Där är även intresset för fårklippning större. Här i Sverige är inte intresset så stort.

Viktor Larsson

Viktor berättar att det kan se lite obekvämt ut att klippa får eftersom man står i en ganska jobbig arbetsposition när man klipper. Kanske är det därför det är relativt få som intresserar sig för fårklippning i Sverige.

– Vi brukar skoja och säga att man ska ha en bra rygg och dålig hjärna! Det är fysiskt krävande att klippa så det är bra om man är stark såklart. Jag skulle nog behöva gå lite mer på gymmet egentligen, men det är jag dålig på! Man kan även behöva vara lite envis, berättar han.

Har klippt många får

Viktor beskriver att en av de svåraste sakerna är att hålla uppe tempot när många får ska klippas samma dag. Varje får tar mellan 1-2 minuter att klippa för Viktor. Och det har blivit en hel del får klippta under hans karriär. Han beräknar att det rör sig om mellan 120 000-150 000 får totalt.

När han tävlar gäller det att bli klar fort, men det är inte bara tiden som avgör vem som vinner. En domare bevakar själva klippningen så att det går rätt till, och sedan görs ytterligare en bedömning av resultatet efteråt.

– Man får inte klippa samma yta två gånger, så kallad dubbelklipp. Då får man poängtillägg. Det gäller att ha så lite poäng som möjligt.

Viktor berättar att tekniken som används inte har ändrats på hundra år. Det kan se lite brutalt ut när man sätter fåret på rumpan och håller fast det, men det är ovanligt att fåret blir klippt i huden.

Får övningsklippa innan

Under VM klipper varje tävlande fem får under totalt tre heat, alltså är det totalt 15 får som ska klippas. Dagarna innan tävlingen kommer Viktor besöka en gård i Skottland och övningsklippa på den fårras som ska användas under VM.

När vi pratar med Viktor är det fortfarande ett par veckor innan han ska åka till Skottland. Än är han inte nervös.

– Men det kommer nog när jag är på väg dit. Jag brukar vara pirrig innan tävlingar, men det går ju vanligtvis bra ändå!

Vi önskar Viktor stort lycka till i VM!

*Information om statlig insättningsgaranti. Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Landshypotek Bank med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. För mer information se www.insattningsgarantin.se.

Relaterade artiklar

Läs mer Familj äter frukost i köket

Fem anledningar att välja Landshypotek för ditt bolån

Läs mer
Läs mer Mathilda Augustsson framför datorn på kontoret

Insättningsgarantin viktig för bankkunders trygghet

Läs mer
Läs mer

Sju svenska semesterpärlor att besöka i sommar

Läs mer