Utvecklingen inom jord och skog Q3 2024
Med passerad räntetopp får många företagare inom de gröna näringarna lättare att prioritera och planera för åtgärder och investeringar i sina verksamheter och fastigheter. Landshypotek Bank noterar dock att olika typer av verksamheter och kundkategorier väljer att agera på skilda sätt.
Stärkta skogsägare med god investeringsvilja
Landets skogsägare upplever en historiskt god lönsamhet. Fortsatt höjda priser på skogsråvara ger ett starkt rotnetto. Några upplever ändå svårighet att utnyttja den goda efterfrågan och konjunkturen, då tidigare större avverkningar än planerat behövts som följd av granbarkborreangrepp. Efter denna säsong bedöms dock skadorna efter granbarkborre vara mindre omfattande än föregående år.
Skogsägare är relativt sett lågt belånade och har därmed generellt lättare att bära den högre räntekostnaden. Att den goda konjunkturen har hållit i så länge gör att många nu känner sig stärkta i att göra investeringar; både i befintliga fastigheter och tillköp. Trots den goda konjunkturen har priset på skogsfastigheter fallit, vilket till stor del förklaras av att några större aktörer har minskat sin aktivitet på marknaden markant.
Högre skördevolym med lägre marginal
För verksamheter med växtodling innebär det tredje kvartalet mycket arbete med skörden och förberedelse inför skörden nästa år, med bland annat höstsådd. Med det följer också att likviditeten är mer ansträngd. Det svaga resultatet 2023 har inte haft någon större inverkan på företagens verksamhet eller finansiering under säsongen.
Årets skörd av spannmål, oljeväxter och trindsäd är snart i mål och till normala nivåer över hela landet som helhet. Det visar prognoser från bland annat Jordbruksverket. Det är en klar förbättring jämfört med förra året. Variationen är dock ovanligt stor, vilket också Landshypoteks kundansvariga vittnar om. Skillnaderna märks såväl regionalt som mellan företag, där väderbetingelser, grödval och växtsjukdomar är några bakomliggande orsaker till att skörden har slagit olika.
Jämfört med samma period i fjol är priserna på spannmål och oljeväxter lägre. Priserna har bland annat pressats av ökad konkurrens från Svarta havsregionen och stor skörd i Nordamerika. Kostnaderna är också lägre, men har inte sänkts i samma utsträckning som avsalupriserna. Den sämre marginalen per kilo vara kommer i många fall alltså inte kompenseras fullt ut av den större volymen.
Företag med växtodling som huvudsaklig inriktning väntas därför generellt få ett ekonomiskt resultat för 2024 som ligger nära fjolårets mer mediokra utfall. Landshypotek ser att växtodlingsföretagen därför är mer återhållsamma med investeringar, trots att många ännu inte hunnit att analysera resultatet. De satsningar som ändå görs är främst för att bygga bort flaskhalsar i lagringsmöjligheter och logistik. Även här noteras en stor skillnad mellan olika delar av landet och företag.
Stabil god konjunktur hos animalieproducenter
För jordbrukare med kombinerad växtodling och animalieproduktion har årets skörd gett ett bättre ekonomiskt utfall. Kostnaderna för foder och andra insatsvaror är lägre. Tillgång och kvalitet på spannmål, trindsäd och halm är bra. Många som har vall till mjölkkor och nötkreatur är mycket nöjda med skördarna, vilket kommer att vara en bra grund för produktionen kommande månader och möjligheterna att hålla nere kostnaderna.
Efterfrågan för slaktgris, fjäderfä och ägg är god med ovanligt stabil prisutveckling. Liknande trend syns för nötkött. Mjölkföretagen har ett fortsatt stabilt bra resultat med höjda avräkningspriser. Bidragande orsaker till den goda efterfrågan är lägre produktion i andra länder och ökad efterfrågan på svenskproducerade animaliska produkter. Att det genomgående går bra för företag med animalieproduktion syns också i ett starkare intresse för investeringar. Satsningar görs nu i större utsträckning för att effektivisera produktionen, samt i fastighetsköp och stallar.
Färre investeringar i mindre lantbruksfastigheter
Bland ägarna av mindre lantbruksfastigheter är investeringsviljan fortsatt återhållsam. Den högre räntekostnaden, i kombination med dyrare kostnader för exempelvis byggnationer, samt lägre reallöner håller nere investeringar och tillköp. Ett tecken på trendbrott noteras ändå
Ökad optimism
Den goda konjunkturen inom skogen och animalieproduktionen, samt att skörden på många håll varit bättre än ifjol, har bidragit till att Landshypotek Bank märker en ökad optimism inom de gröna näringarna. De räntesänkningar som skett, och tron på ett fortsatt sjunkande ränteläge, förstärker den positiva känslan. Långsiktiga satsningar, som tidigare har behövts hållas tillbaka, återupptas och takten för både nödvändiga och mer offensiva investeringar inom svensk livsmedelsproduktion ökar.