Henrik har julgranar på tillväxt
På gården Gärdet utanför Karlstad har Henrik Eriksson startat en ekologisk granodling tillsammans med hustrun Erika. Inför julen 2025 hoppas de kunna förse värmlänningarna med fina närproducerade granar.
– Vi planterade de första granarna förra våren och planen är att plantera ca 1 000 stycken per år framöver. Om fem år hoppas vi kunna sälja de första julgranarna direkt på vår gårdsplan, berättar Henrik som driver gårdsverksamheten tillsammans med familjen på fritiden.
Hur ser efterfrågan på närodlade julgranar ut?
– Efterfrågan på bra granar är stor och det finns inte så många värmländska odlingar. Traditionellt odlas julgran i södra Sverige. Det importeras även gran inför julhelgen och många söker både ett närodlat och ekologiskt alternativ. På lite längre sikt hoppas vi att granförsäljningen står för cirka 20 procent av gårdens intäkter.
För att granarna ska växa till sig bra behöver odlingarna pysslas om en hel del.
– Plantorna behöver gödslas, ogräs är största utmaningen när plantorna är små och de ska så småningom klippas för att få en fin form. Erika brukar säga att det är som att vara frisör. Hon har lärt sig hantverket av sin pappa.
Det mesta av fritiden går åt till gårdarbete
– Gården och verksamheten där är vår fritidssyssla, även om det såklart tar det mesta av vår tid när vi inte jobbar på våra ordinarie arbeten. Våra barn visar också intresse för delar av verksamheten och hjälper till emellanåt. När jag tidigare arbetade som kundansvarig på Landshypotek Bank i Karlstad träffade jag dagligen jord- och skogsbrukare i Värmlandsområdet och det var en stor fördel förstå deras utmaningar och målsättningar utifrån egna erfarenheter. Jag kunde också lära av dem, så det ena gav det andra.
Om familjen Eriksson
- Bor och driver fritidslantbruk på den egna gården Gärdet utanför Karlstad.
- Barnen Axel och Stina hjälper ofta till med familjeverksamheten.
- Första delen av gården köptes år 2000 och efter hand har familjen fått möjlighet att utöka arealen till dagens storlek. Här finns 125 hektar skogsmark att bruka, nära 100 hektar vall- och spannmålsåker samt ett 30-tal köttdjur att ta hand om.
Tips! Så får du din gran att hålla längre
- Fråga hur färsk granen är när du köper den. Ju kortare tiden är sen den höggs, desto längre håller den sig.
- Kapa av tre till fyra centimeter innan du sätter granen i julgransfoten. Då får granen en färsk snittyta och kan dricka mer vatten än om snittytan har torkat.
- Ställ granen så svalt som möjligt och helst inte i närheten av ett element. Ju varmare den står, desto mer vatten kräver den.
- Se till att granen alltid har vatten. De första dygnen kan du behöva fylla på ganska ofta om du har en mindre julgransfot.
Visste du detta om julgranar?
-
Cirka tre miljoner julgranar kläs i Sverige varje år.
-
Rödgran står för cirka 70-80 procent av alla julgranar som säljs i Sverige. Resten av marknaden står framförallt kungsgranen för, en gran som passar bättre för allergiker eftersom den inte doftar.
-
Sverige importerar flera hundra tusen julgranar per år, främst från Danmark, eftersom den inhemska produktionen inte täcker efterfrågan.
- En gran har mycket stark växtkraft och växer med cirka 50 procent per år.