Kristina Samstorp har skogen i blodet, nu har hon lämnat storstan och återvänt till den 200 hektar stora familjegården som femte generationen.
Kristina är utbildad skogsmästare och har en bakgrund bland annat inom sågverksindustrin. Intresset för skogen har hon med sig från barnsben då hon började följa med sin pappa Anders för att planera skogsvård, jaga och plantera skog. Anders är fortfarande Kristinas bästa bollplank kring det mesta som rör skogen, även efter att hon tagit över gården. Och hon väjer inte för att be om råd när hon behöver det.
- Vägen tillbaka till barndomshemmet, gården Samstorp i Värmland, var inte helt spikrak, men ändå så självklar, säger Kristina.
Efter gymnasiet jobbade Kristina på en hästgård och for därefter till grannlandet i väst och sålde exklusiva underkläder, där det norska kungahuset fanns bland kunderna. Men dragningen tillbaka till skogen fanns alltid kvar. En utbildningssatsning för att få in fler kvinnor i skogsbranschen lockade henne att hoppa på ett påbyggnadsår på Skogsbruksgymnasiet i Jälla utanför Uppsala. Därefter följde Skogsmästarprogrammet. Under en praktikperiod stötte hon ihop med en inspektor från Mellanskog som inspirerade henne att börja realisera sina tankar om att en dag kunna ta hand om sig egen skog. Åren gick. Kristina fick jobb som säljare på sågverkskoncernen Rörvik Timber. 2009 gick flytten till Göteborg tillsammans med blivande maken Mikael och ett nytt arbete som virkestrader på AB Trätälja.
Dags att ta över
På helgerna längtade de båda bort från storstaden och turerna till Samstorp var täta. En dag föll allt på plats. Anders var redo att lämna över gården och Kristina och Mikael kände att det nu var dags att återvända för att stanna. Sedan ett drygt år är generationsskiftet klart.
- Det är en ynnest att få äga skog, men jag känner också ett stort ansvar att förvalta den på ett bra och långsiktigt hållbart sätt, från fyra släktled tillbaka i tiden till framtida generationer. Visst finns det utmaningar och det är mycket du behöver ta ställning till som aktiv skogsägare, men mest ger det mig livsglädje, säger Kristina med eftertryck.
Får stöd från pappa
Idag kombinerar Kristina skogen och arbetet på Hushållningssällskapet. Pappa Anders är ett fortsatt stort stöd och delar gärna med sig av sina erfarenheter när det kommer till de större besluten. Han arbetar kvar i skogen någon dag i veckan och de går ofta ut på inspektionsrundor tillsammans. Hon tvekar inte heller att be om råd utanför familjen när det behövs.
- Det finns vägledning att få kring finansieringsfrågor, skatteplanering och ekonomiska ställningstaganden hos din bank, redovisningsbyråer med flera. Jag ser också till att få oberoende tips från kollegor och vänner i branschen när det kommer till skogsvård och affärer, säger Kristina.
Hon älskar sin skog, men vad som väntar runt kröken vet hon inte riktigt. Kristina är målinriktad, men också övertygad om att saker faller på sin plats successivt. Helt klart är att hon trivs bäst i en balans mellan tradition, egna förhoppningar och andras förväntningar.
Så nej, hon vet inte exakt hur framtiden kommer att se ut - men hon vet att den kommer att bli spännande och att skogen kommer fortsätta att vara viktig för henne.
Kristinas bästa råd till skogsägare
Ägandet kan se olika ut – från distansägaren som köper in alla tjänster, till den aktiva skogsägaren som arbetar praktiskt med skogen på heltid. Utgå från dina egna intressen och din egen kapacitet.
Hitta bra rådgivare som kompletterar dig. Man kan inte vara bra på allt och dessutom blir det roligare att förvalta skogen med bra stöd. När jag köper rådgivning betalar jag för kompetens, bra personkemi och en spark i ändan. En bra rådgivare minns det du glömt och ser det du vill undvika eller missar.
Se till att ha ett bra nätverk omkring dig att bolla frågor med och få råd från. Gå en kurs, gå med i ett nätverk för skogsägare, åk på mässor och skogsdagar. Låt ditt skogsägande bli en del av ditt sociala liv.
Hitta balansen mellan tidigare generationers sätt att sköta om och driva skogsfastigheten och framtidens sätt – gå din egen väg utifrån vad som passar dig och det du vill ha ut av ditt ägande.
Samtala om eventuella generationsskiften i god tid. Då slipper du gissa dig till hur det bäst ska göras och erfarenheter och kunskap kan överföras från den tidigare ägaren successivt. Och ta hjälp av din bank och andra kunniga inom ekonomi, juridik och praktiska frågor när skiftet ska planeras.
Skogens tre ben: ekonomi, ekologi och estetik, kan vara en bra utgångspunkt när du ska se över dina mål med skogsfastigheten. Gör två listor - en med realistiska mål och en med grandiosa mål och sikta i mitten.
Som jord- och skogsbrukarnas bank vet vi allt som är värt att veta om skog – och lite till. Tillsammans hjälps vi åt att ta nästa steg, oavsett om du redan har ett stort bestånd eller planerar att köpa skog för första gången.