Storskog

Skördetid i skogen

Vi går mot höst och samtidigt mot ljusare ekonomiska tider. Vi nu har passerat räntetoppen och Riksbanken har börjat sänka styrräntan. Det leder förhoppningsvis till lägre kapitalkostnader för investeringar och förbättrad likviditet, men den direkt synliga effekten i skogsföretaget kan dock komma att dröja. Positivt är även fortsatt stigande virkespriser. Ta del av reflektionerna från Landshypoteks Anders Nilsson kring varför det i högsta grad är gynnsamma skördetider i skogen.

Sänkningen av styrräntan påverkar både in och utlåningsräntorna.

– Styrräntan har sedan räntetoppen sänkts med 0,50 procentenheter och med sjunkande kostnader för den upplåning som Landshypotek Bank gör på marknaden har vi kunnat sänka flera utlåningsräntor än lite mer, säger Anders Nilsson, själv skogsägare och kundansvarig på Landshypotek Bank med Jämtland som huvudsakligt arbetsområde.

Räntetoppen ser ut att vara nådd

Anders pekar på att mycket talar för att vi nu har passerat räntetoppen och kan se en fortsatt successiv sänkning, vilket innebär lägre kapitalkostnader för eventuella investeringar framöver och en mer överblickbar placeringshorisont

En annan gynnsam trend för skogsägandet är de fortsatt stigande virkespriserna. Enligt Skogsstyrelsens prisstatistik ökade priset på sågtimmer med knappt åtta procent och priset på massaved med fem procent under årets andra kvartal. Störst är prisökningen i södra Sverige. Även jämförelsen mot andra kvartalet 2023 visar på kraftigt ökande virkespriser där sågtimmerpriset sammantaget ökade med drygt 33 procent. 

– Flera aktörer aviserar ytterligare prishöjningar inför hösten. Och avverkningsnettot ligger på en bättre nivå mot tidigare år på de flesta håll i landet. Det blir spännande att se vart priserna på skogsfastigheter tar vägen, menar Anders Nilsson och lyfter även upp sommarens skriverier om betalplaner hos skogsföretagen.

Media, exempelvis Land Skogsbruk nr 2024:32, har speglat att prisskillnaden är markant och pendlar mellan 0 - 5 %.

Anders råd är därför att tänka igenom hur man hanterar sina likvider i samband med uppköp av gallring/avverkning och i kontakten med virkesköparen.

Mer att skörda

Hösten är ju även skördetid för svamp, bär och vilt. Avslutningsvis tipsar Anders Nilsson om att tidpunkten också är ett bra tillfälle att titta igenom vilka skogsskötselåtgärder som behöver göras och beställas om man inte utför dem själv.

– Det är ju brist på allt från maskinförare till personer som utför såväl röjning som skogsplantering, så var ute i god tid om du behöver köpa in hjälp. Passa även på att sambesöka era skogar tillsammans med en skoglig rådgivare eller virkesköpare för att få en ytterligare syn på prioritering av åtgärder, men även hur åtgärderna kan utföras.

 

Relaterade artiklar

Läs mer Per Lindblad, vd Landshypotek Bank

Går du i skogsköpartankar? Här är några aspekter du bör väga in i kalkylen och beslutet

Läs mer
Läs mer Skördetröska skördar vete på en åker

Skörden 2024 – en lättnad för många lantbrukare

Läs mer
Läs mer En hand håller upp ett frö över jorden

Vintersådd – så grönsaker och blommor på vintern

Läs mer