Så kan du minska dina onödiga utgifter i 3 enkla steg
Är du en som ofta har för mycket månad kvar för pengarna? Eller upplever du att du inte alltid har full kontroll över din ekonomi och vart dina pengar egentligen tar vägen? Genom att ta kontroll, minska onödiga utgifter och samtidigt bygga upp en buffert kan din ekonomisk trygghet öka. Vi går igenom hur du gör!
För att kunna minska dina utgifter måste du först veta var pengarna tar vägen. Du behöver ta kontrollen över din ekonomi – och det gör du enklast genom att kartlägga alla dina utgifter under en hel månad.
Steg 1: Vad måste du lägga pengar på?
Börja med att göra en månadsbudget där du först listar alla pengar som du får in på kontot, som lön, a-kassa, studiebidrag, barnbidrag och eventuellt bostadsbidrag. Därefter specificerar du alla nödvändiga utgifter du har, exempelvis din hyra/avgift för bostaden, bolånekostnader, matinköp, telefonabonnemang och exempelvis busskort. Här ska du alltså skriva ned de utgifter du måste betala.
När det gäller mat ska du inte räkna in dyra restaurangbesök, utan hålla dig till den mat du handlar och lagar hemma. Enligt Konsumentverkets beräkningar ska maten för en vuxen kosta cirka 3 700 kronor per månad. För en familj på två vuxna och två barn kan maten kosta cirka 11 600 kronor per månad.
Summera sedan dina månatliga inkomster och dra ifrån dina nödvändiga utgifter. Den summan du får är vad du har kvar att spendera på annat.
Steg 2: Vad lägger du pengarna på idag?
Testa sedan att skriva ned vad varje krona du spenderar gått till under en månad. Det hjälper dig att se exakt vart dina pengar tar vägen. Dela sedan upp dina utgifter i kategorier som mat, boende, transport, nöjen, etc. Detta gör det lättare att se vilka områden som är mest kostsamma. Notera också om det var en nödvändig utgift eller inte.
Använd gärna en budgetapp eller ett kalkylblad för att få en tydlig översikt över dina utgifter.
Steg 3: Utvärdera din ekonomi
När du har en klar bild av dina utgifter kan du börja minska dem. Börja med att fundera på vilka av dina utgifter som du kan dra ner på. När du räknar ihop vad alla små onödiga utgifter blir på en månad kanske du blir förvånad över hur mycket det faktiskt kostar.
Men var inte för hård mot dig själv när du skapar din budget. Se till att det är en hållbar plan som du kommer kunna följa i längden också. Att till exempel helt ta bort kostnader för nöjen kanske inte är realistiskt, och mindre kul, att göra under en längre tid.
Äger du din bostad och har bolån kan det mest lönsamma kostnadsbesparingstipset vara vara att jämföra vilka räntor och villkor du har idag med vad andra kan erbjuda och konkurrensutsätta din egen bank. Hos Landshypotek Bank kan du se direkt på hemsidan vilken bolåneränta du kan få.
Andra bra spartips är att granska abonnemang och medlemskap och avsluta tjänster du inte använder regelbundet, som till exempel streamingtjänster eller gymmedlemskap. Se också till att planera dina inköp, jämföra priser i mataffären och undvik impulsköp.
Du kan även minska energiförbrukningen genom att sänka värmen hemma, släcka lampor när du lämnar ett rum och använda energisnåla apparater. Tänk också på att matkostnader snabbt kan bli höga om du ofta äter ute, så försök laga mat hemma och ta med matlåda till jobbet.
En buffert gör dig tryggare
Det är också viktigt att ha en ekonomisk buffert för att kunna hantera oförutsedda utgifter, som bilreparationer eller om exempelvis kylskåpet går sönder. En buffert ger dig ekonomisk trygghet och minskar stressen vid oväntade utgifter.
En bra tumregel är att ha runt 2-3 månadslöner sparade. Det bästa är att ha din buffert på ett sparkonto med fria uttag, så att pengarna är lättillgängliga när du behöver dem. Se också till att du får ränta på kontot så dina sparpengar växer.
Landshypotek Bank erbjuder en konkurrenskraftig sparränta* helt utan bindningstid eller avgifter.
Sammanfattning
- Skapa en budget och kartlägg dina utgifter.
- Granska och minska onödiga abonnemang och medlemskap.
- Handla smartare och undvik impulsköp.
- Minska energiförbrukningen och laga maten hemma.
- Bygg upp en buffert för oförutsedda utgifter på ett sparkonto med ränta och fria uttag.
*Information om statlig insättningsgaranti: Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Landshypotek Bank med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. För mer information se www.insattningsgarantin.se.