Moroten – en av våra mest allsidiga grönsaker
Moroten är en fantastisk rotfrukt. Den innehåller en massa nyttigheter, kan tillredas på många sätt, finns tillgänglig året runt och är relativt lättodlad. Här kan du lära dig mer om denna allsidiga grönsak och så bjuder vi på några tips för hemmaodlaren.
Moroten är en gammal kulturväxt som sägs ha odlats i Asien och Egypten redan för 2 000 år sedan. De första morötterna var lila och användes främst som köks- och medicinalväxter, samt till färgning. Långt senare kom de till Norden. Den orange moroten togs fram av holländarna på 1700-talet. Även om den fortfarande är vanligast finns det idag många andra sorter att välja bland med olika former, färger och smaker.
Morötter delar oftast in i två grupper beroende på när de skördas och hur bra de håller att lagra. En sommarmorot som såtts under våren blir i genomsnitt färdig för skörd efter tre månader medan vintermorötter växer lite långsammare, har ett tjockare och mer skyddande skal och kan lagras längre.
Moroten odlas från frön som sås direkt i jorden där varje frö ger en morot. De växer bäst i soliga lägen och lätt väldränerad jord. De största odlingarna finns i Skåne, på Gotland och i Östergötland, Halland och Västergötland. Årligen skördas över 100 000 ton morötter i Sverige och många morotsodlare sorterar, packar och lagrar också morötterna på den egna gården innan de når konsumenterna.
Morötter innehåller flera viktiga näringsämnen som betakaroten, fibrer, vitamin K1, kalium och antioxidanter. Dessutom är den kalorisnål. Nyskördad smakar moroten mer sött, medan en som lagrats kan vara lite beskare i smaken.
Så förlänger du morotens hållbarhet
- Morötter trivs bäst när de förvaras svalt.
- Morötter börjar bli mjuka när de förlorar fukt. För att krispa till dem är ett tips är att lägga dem i en bunke med iskallt vatten i kylskåpet.
- Mjuka morötter kan användas i grytor, soppor, grönsaksbiffar, juicer, fonder etcetera. Är de däremot mosiga och slemmiga gör de sig tyvärr bättre i komposten eller matavfallssorteringen
- Morötter med blast har kortare hållbarhet. Ta därför bort blasten innan förvaring så håller de längre.
- Morötter kan också frysas. Skär då moroten i tärnade bitar som förvälls några minuter i lättsaltat vatten. Låt dem svalna och torka till något innan du stoppar dem i frysfacket. Du kan också frysa in dem rårivna.
Odla morötter själv
Morötter kan odlas på friland, i pallkragar, hinkar eller krukor. En tidig morot (sommarmorot) som sås på våren tar cirka tre månader att växa till sig för skörd.
- Morotsfrön går att så direkt när tjälen har släppt och jorden är tillräckligt torr för att bearbeta.
- Rekommenderat sådjup är 1 centimeter och fröna kan sås ganska tätt. Utgå från att morotsfröet inte behöver mer utrymme än en morots diameter. Sedan kan du kratta ut jorden över dem med handen.
- Morötter växer neråt och behöver därför tillräckligt djup, runt 40 centimeter, för att få plats.
- Man kan i princip inte vattna för mycket då morötter behöver stora mängder vatten för att växa. Ett av de vanligaste felen är att inte vattna tillräckligt, vilket bromsar tillväxten.
- Rensa ogräs då och då så att morötterna inte behöver konkurrera om ljus eller vatten.
Lycka till!
En tredjedel av morötterna ratas som livsmedel
För att vi konsumenter enkelt ska kunna jämföra priset mellan varor av likvärdig kvalitet finns handelsnormer inom EU som anger vilka krav grönsaker, frukt etcetera ska uppfylla. Enligt en studie som Statens Lantbruksuniversitet (SLU) genomförde på uppdrag av Jordbruksverket blir ungefär en tredjedel av de morötter som odlas, sorteras och packas i Sverige inte livsmedel. Spruckna, avbrutna, missformade, fläckiga, för stora eller för små morötter sorteras helt enkelt bort och blir istället bland annat djurfoder och biogas eller kompostering.
Källa: Jordbruksverkets rapport Livsmedelsförluster vid produktion av morötter