Att göra egen ost hemma är inte särskilt svårt, så länge du satsar på rätt typ av ost. Färskost är enklast att lyckas med, men lagrad färskost bör du undvika helt.
Bästa tipsen för egen ost
Boel Dahlberg är en mästare på ost, närmare bestämt svensk mästare 2016 i klassen syrad ost. Här delar hon med sig av sina bästa tips till dig som vill göra ost hemma.
Lätt
Den lättaste färskosten man kan göra är att sila vanlig mild naturell yoghurt genom ett kaffefilter. Efter en dryg timme har du färskost som du sen kan smaksätta efter önskemål. Efter ytterligare en timme i kylen är den redo att avnjutas.
Lite svårare
För en lite svårare variant, och mer spännande, av färskosten så krävs lite mer ingrepp som till exempel uppvärmning av mjölken/filmjölken.
Boel tipsar bland annat om det här receptet från Youtube.
Ännu lite svårare
Hårdost är ännu lite svårare att göra än färskost, den tar längre tid och innehåller fler moment. Det bästa sättet att lära sig är, enligt Boel, via Youtube där både recept och hantering kan följas. Sök på ”making hard cheese at home” eller liknande för mängder av recept. En viktig sak att tänka på är att få doseringen av löpe rätt, det som får osten att ysta sig.
För svårt – undvik
Lagrad färskost är den svåraste osten att göra hemma, så pass svår att Boel avråder glada amatörer att försöka. Det är alldeles för mycket som kan gå fel.
För den lagrade färskosten krävs att man adderar en mögelkultur, håller en perfekt temperatur under en lång tid, en fin och konstant balans mellan fuktighet och torrhet, samt håller borta all form av skräp eller bakterier som kan skada osten.
3 viktiga saker att tänka på när du gör ost
Använd färska mjölkprodukter
Se till att alltid använda så färska produkter som möjligt. Bäst är att använda lantmjölk, gärna direkt från gården. Om du inte har tillgång till det så kan du köpa mjölkprodukter som precis anlänt till affären.
Rätt förvaring
När osten ska lagras gäller det att ha en förvaring där den blivande osten kan hålla en jämn temperatur och lagom fuktighetshalt.
Var uppmärksam och flexibel
Osttillverkning utanför industrin innehåller färre tillsatser och därmed färre möjligheter att få råvarorna att agera konsekvent. Mjölkens fett- och proteinhalt varierar över året vilket gör att en ost under våren inte blir samma sak som under högsommaren. Då måste man förstå vilken ost som passar bäst för säsongen och även anpassa tillverkningen efter dagens förutsättningar.
Boel Dahlberg
Vann guld på SM i Mathantverk 2016 (klass syrad ost) och guldmedalj vid Ostfestivalen 2017 i Stockholm (alla klasser). Guldmedaljen på Ostfestivalen var den första någonsin som delades ut eftersom ingen tidigare nått upp till gränsen 95 % av 100 kvalitetspoäng
Du kan spara en hel del på att byta bank och det är enklare än du tror. När du flyttar ditt bolån till oss vet du redan på förhand vilken ränta du får utifrån hur stort ditt lån är i förhållande till bostadens värde.