Lär dig mer om jordgubbsodling i Sverige

Nästan 5 000 fotbollsplaner odlingsmark, C-vitaminbomber och extra smakrika bär. Ja, det finns mycket att veta om svenska jordgubbar och så här i midsommartid har vi samlat några lättsmälta fakta om det älskade bäret.

Större skördar på samma areal

Jordgubbsodling en den vanligaste bärodlingen i Sverige. Varje år skördas mer än 16 000 ton odlade bär och jordgubbarna står för mer än 90 procent av den totala bärskörden. Under det senaste decenniet har arealen som används för jordgubbsodling i princip varit oförändrad och ligger på knappt 2 500 hektar (nästan lika stort som 5 000 fotbollsplaner). Men skördarna har de senaste åren blivit större. Under 2019 låg den genomsnittliga skörden på 6,8 ton jordgubbar per hektar. Det kan jämföras med knappt 14 000 liter per hektar som vi är mer vana att mäta jordgubbar i. Trenden inom jordgubbsodling är den samma som i övriga jordbruket. De etablerade aktörerna blir större och färre när de små odlingarna slår sig samman.

Ett riktigt söderbär

Även om det odlas mycket jordgubbar i Sverige och vi under sommarmånaderna är självförsörjande så är det fortfarande en liten del av den totala åkerarealen i Sverige. Spannmål odlas på ca en miljon hektar för att sätta jordgubbsodlingen i perspektiv. Av förklarliga skäl så finns majoriteten av jordgubbsodlingarna i de södra delarna av landet, även om det finns odlingar även långt norröver. I de södra delarna är klimatet gynnsamt med lång växtsäsong och många soldagar som jordgubbarna gillar. Skåne, Kalmar och Blekinge är de platser där den absoluta merparten av jordgubbarna odlas. 

Svenska jordgubbar är godast?

Kanske tycker även du att de svenska jordgubbarna smakar betydligt mycket mer än de importerade gubbarna? Det är tack vare de långa ljusa sommardagarna och de svala nätterna som bären blir både söta, syrliga och smakrika. När nätterna är svala förbränns mindre sockerarter och jordgubben behåller sin sötma. Utöver klimatet så gynnas smaken av korta transporter. Ju kortare transport desto mer mogen kan jordgubben vara när den skördas och når dig som konsument. 

Liten andel ekologiska jordgubbar

Bara några enstaka procent av jordgubbsodlingen i Sverige är ekologisk. Orsaken är att jordgubbar är svåra att odla i stora mängder utan kemisk behandling då de är känsliga mot svamp-och insektsangrepp som kraftigt reducerar skörden. Jordgubbar behandlas med bekämpningsmedel flera gånger per år och det är främst mot svampar som skyddet är nödvändigt för att säkra skördevolymerna. Med det finns flera saker som gör att jordgubbar är en bekämpningsintensiv gröda. Det ekonomiska värdet är mycket högt per odlad areal. En hektar höstvete omsätter ca 10 000 kr samtidigt som samma siffra för en hektar jordgubbar uppgår till 250 000 kr. Vi som konsumenter är dessutom rätt kinkiga och ratar livsmedel som har synliga skador. Och att se en skada på en jordgubbe är betydligt lättare än på ett vetekorn (i alla fall för ett otränat öga). Även detta är anledningar till att de flesta jordgubbarna i Sverige är konventionellt odlade.

Frossa utan dåligt samvete

Under midsommarhelgen äter svenskarna närmare en halv liter jordgubbar per person. Att frossa i jordgubbar gör gott för kroppen då de innehåller en rad vitaminer, mineraler och kostfiber. Visste du till exempel att jordgubbar innehåller mer C-vitamin och mer än dubbelt så mycket folat (B-vitamin) än apelsiner? Även om de behandlas med växtskyddsmedel så finns resterna inte kvar i jordgubbarna när de når dig. Så unna dig och njut nu när vi kliver in i den bästa perioden och kan frossa i svenska jordgubbar.

Relaterade artiklar

Läs mer

Potatis - oavsett högtid eller vardag

Läs mer
Läs mer

Naturliga förutsättningar för svensk grönsaksodling

Läs mer
Läs mer Villakvarter med vita och röda hus

Låna på huset inför renovering?

Läs mer