Värmländsk algbonde med gröna fingrar
Efter att ha provodlat alger hemma i lägenheten köpte Ebba Olsson för två år sedan en gammal forskningsstation i Värmland. Det fanns en ökad efterfrågan och Ebba valde att skala upp. I dag odlar hon spirulina i stora bubblande bassänger och sätter den näringsrika gröna algen på den svenska matkartan.
I en vacker dalsänka i Brunskog i Värmland finns spirulinabonden Ebba Olsson. I de fyra växthusen på gården virvlar 30-gradigt skummigt grönt vatten runt i bassängerna. Den encelliga mikroalgen spirulina trivs alldeles utmärkt i den soluppvärmda och fuktiga miljön. Var tredje dag skördar Ebba spirulinan genom att sila vattnet genom en finmaskig duk och samla in den gröna massan. Hon säljer den färskfryst i sin gårdsbutik eller torkad på låg temperatur (42 grader) i sin webbshop.
– Den färska spirulinan har samma konsistens som färskost så jag brer den gärna på smörgåsen. I motsats till den importerade kinesiska spirulinan, som kan ha en väldigt stark smak, så är min väldigt mild i smaken. Den smakar umami, buljongaktigt, och lite sälta.
Pionjär inom vattenodling
Ebba Olsson är utbildad marinbiolog och har länge haft ett intresse för vattenodling. Efter sin examen åkte hon till Fiji för att odla languster tillsammans med lokalbefolkningen på en avlägsen ö. Men när projektet inte utvecklades i rätt riktning valde hon att åka hem. Väl hemma fick hon upp ögonen för alger, som spås bli morgondagens supermat – redan år 1974 lanserades spirulina som framtidens mat på FN:s matkonferens i Rom.
– Spirulina innehåller tre gånger så mycket protein som kött, liksom viktiga vitaminer och mineraler samt alla aminosyror som kroppen behöver. Mikroalger är en av världens mest snabbväxande organismer och behöver ingen jord för att växa; bara vatten, näringsämnen och solljus. Den går att odla på ett miljömässigt bra sätt utan vare sig bekämpningsmedel eller andra gifter. Nästan inga andra organismer trivs nämligen i den basiska miljö som spirulinan vill ha.
Frågan var bara om det skulle vara möjligt att odla spirulina, som växer naturligt i Afrika och Sydamerika, så här långt norrut. Ebba satte igång en försöksodling hemma i lägenheten i Småland för att ta reda på det.
– Jag odlade först i akvarium och mot slutet även i en barnpool på lägenhetsgolvet med bra resultat. För att kunna skala upp verksamheten behövde jag hitta en lokal. Jag reste runt halva Sverige innan jag hittade en före detta forskningsstation i Värmland som var till salu. Inte nog med att det fanns växthus, laboratorium och packrum på platsen. Läget var också fantastiskt – en naturskön dalsänka nära vattnet.
Några månader senare gick flyttlasset från Småland till Värmland.
– Jag hade aldrig varit i Värmland innan jag besökte forskningsstationen, men jag kände att jag verkligen ville satsa på min dröm.
Sålde slut på några månader
I dag, två år senare, rullar verksamheten på bra med viss hjälp av Ebbas familj. Första säsongens produktion såldes slut på några månader. Odlingssäsongen sträcker sig mellan april och oktober. När temperaturen går under tjugo grader i växthuset går algerna i dvala för att vakna upp igen när vårsolen kommer. I år är målet att skörda dubbelt så mycket som under förra säsongen och att hitta fler återförsäljare och juicekedjor att samarbeta med.
– Det märks att det finns ett stort intresse för lokalproducerad spirulina, både i Värmland och i landet i stort. Jag har blivit nedringd av både media och privatpersoner. En överraskning när jag drog igång försäljningen var att kunderna, som jag föreställde mig skulle vara hälsomedvetna kvinnor från storstäderna, i stor utsträckning bestod av värmländska äldre män. De hör nu ofta av sig och berättar om vilka hälsoeffekter de upplever av spirulinan.
En av anledningarna till att Ebba valde att odla just spirulina är att det gjorts mycket forskning kring dess hälsoeffekter.
– Spirulina har använts i hundratals år. Aztekerna tog till exempel spirulina innan de gav sig ut i strid för att få mer energi. Forskning pekar på att den bland annat sänker blodsockret, förbättrar immunförsvaret och järnvärdena. Jag tar själv en tesked varje dag och har aldrig mått bättre.
Presentation Ebba Olsson
Ebba Olsson
Gör: Driver Ebbas Alger med gårdsbutik och webbshop samt är miljösamordnare inom Försvaret.
Bor: I en herrgårdsflygel i Brunskog utanför Arvika i Värmland.
Familj: Flickvän och bonusson.
Vad är Spirulina ?
Spirulina är en mikroalg som tillhör gruppen cyanobakterier. Dess cellväggar är väldigt mjuka vilket gör att våra kroppar enkelt kan bryta ner den och ta upp näringen. Spirulina har ätits i århundraden i Sydamerika och det har bedrivits omfattande forskning om dess hälsoeffekter. Den innehåller en mängd olika näringsämnen och är speciellt rik på protein, vitaminer, mineraler och det gröna färgämnet klorofyll.
Hälsosmoothie med spirulina
1 msk färsk eller 1 tsk torkad spirulina
2 dl mandelmjölk eller liknande
1 dl svenska blåbär
2 vitkålsblad eller 1 dl babyspenat
1/2 avokado
1/2 tsk vanilj
1 tsk honung
Blanda ordentligt i mixer