En guide för dig som bor på gård
Anledningarna till att bo på gård är många. Oavsett varför just du vill bo på gård, så förstår vi värdet. Kanske bor du på gård redan idag eller hoppas på att förverkliga drömmen om ett liv på en mindre gård? I den här guiden delar vi med oss av vår kunskap om precis det. Livet på den mindre gården.
När du blivit med gård
Kanske har du just flyttat till en gård för att komma närmre jakten, flyttat hem för att ta över föräldragården med stall eller blivit med gård i tron om att du köpt en villa på landet med stor tomt för odling? Oavsett har vi stor förståelse för att frågorna kan vara många och såväl begreppen som lösningarna ännu fler. Det vet vi av erfarenhet, men också då många av oss själva sökt svaren när vi blev med gård och skog. Vi vågar därför säga att när andra kan lite om allt, kan vi allt om finansiering av jord och skog. Från fastighetsköp och amorteringsupplägg till investeringar i ombyggnation eller lyckade generationsskiften. Din gårds finansiering är vardag för oss på banken.
Gård, lantbruksfastighet eller hus med stor tomt?
Det kan låta märkligt att inte veta hur man bor. Men vi har stor förståelse för att det kan vara precis så för en gårdsägare. För vissa gårdsägare är det först vid köpet de blir varse om att det inte är en villa utan en gård de köpt, och att det är lite annorlunda. För andra är det ett högst medvetet val som börjar redan i filtreringen på Hemnet, i samtal med mäklaren eller långt tidigare än så.
För oss på banken blir skillnaden mellan gård och villa bara viktig för att ge dig som gårdsägare rätt erbjudande om lån. Som gårdsägare blir du medlem och får del av bankens vinst, får bättre ränta på sparkonto och skogskonton och har tillgång till ett helt team av experter genom våra kundansvariga. Räntan för lånet sätts individuellt utifrån dina och gårdens förutsättningar.
Så kan du öka gårdens intäkter
Med gården kommer ofta större grönytor, skog och ekonomibyggnader. I kombination med sann entreprenörsanda är det många gårdsägare som hittar nya intäktskällor för sina gårdar, även om gården är i den mindre skalan. Här delar vi några exempel på hur du kan öka intäkterna för gården.
Hyr ut boende
Efterfrågan att hyra boende på landet är på många håll stor. Särskilt för en gård med goda förbindelser till stan. Kanske kan garaget få en övervåning med lägenhet, ekonomibyggnaden göras om till bostadshus eller ett nytt attefallshus vara alldeles lagom för en student? Ofta räcker en annons som kort beskriver boendet och månadshyran tillsammans med några uppdaterade bilder långt för att hitta en hyresgäst.
Hyr ut boxplatser för hästar
Kanske finns det ett stall på gården, redo som det är eller i upprustningsbehov? En ryttare, hästuppfödare eller travtränare som inte har eget stall uppskattar ofta fördelarna med att arrendera ett helt stall. Med tydliga avtal av vad som ingår och ej kan det bli ett värdefullt tillskott till gården.
Hyr ut ställplatser
Parkeringsyta är troligen något du som gårdsägare har mer av än andra. Se det som en möjlighet! En oisolerad lada eller en hårdlagd yta utomhus kan vara värdefulla uppställningsplatser för den som saknar uppfart att ställa husbilen eller husvagnen på under vintersäsongen.
Arrendera ut betesmark
Behöver grannens får större eller fler betesmarker? Har ridskolan i närheten behov av nytt sommarbete för sina hästar? För välskötta beten med säker stängsling finns ofta stor efterfrågan. Hos Länsstyrelsen kan du anmäla att du har mark för bete eller foder, och den vägen hitta någon med behov av mer bete och foder till sina djur.
Hyr ut lokal för fest och bröllop
Att gifta sig i lantlig miljö har troligen aldrig varit mer trendigt. Kanske har du en lada att röja ut, städa upp och snickra en bar till? Genom en enkel hemsida hittar de i bröllopstankar dig och med lokala samarbeten för mat, städning och musik blir arrangemanget tämligen enkelt ordnat för dig som gårdsägare.
Upplåt jakträtten
Blev du med jaktmark när du köpte gård med skog, men saknar intresse (eller tid) för att jaga själv? Då kan det vara en idé att arrendera ut jakträtten. Det är alltid du som markägare som har jakträtt på fastigheten, men den går att överlåta till annan person.
Går du i tankarna på att flytta hem till föräldragården igen?
När familjen står inför ett generationsskifte för gården finns en del att tänka på för att underlätta växlingen, men också många olika sätt att lösa det på. Det vet vi, då generationsskiften är vardag för oss på banken. Många gånger känner vi gårdarna längre tid än den som bor där och särskilt roligt är det ju förstås när relationen fortsätter över generationer. När du vill ta över föräldragården förstår vi att du kan ha flera funderingar, och dessa fem steg ger en bra start.
- Våga fråga och fundera själv på vad du vill
- Uttryck vad du vill och lyssna in
- Goda förberedelser gör generationsskiftet smidigare
- Helt lika är inte alltid rättvist vid överlåtelse av gården
- Den som äger gården har ansvaret för generationsskiftet
När vi på Landshypotek inte är de som svarar bäst, tar vi gärna hjälp av andra i vårt nätverk. I frågor om generationsskiften har vi goda samarbeten med jurister runt om i hela landet.
Sparkonto med 2,75% i ränta
Vårt trygga sparkonto med ränta från första kronan.
- Fria uttag
- Inga avgifter
- Ingen bindningstid
- Omfattas av insättningsgarantin*
Var det skogen som fick dig att köpa gård?
Kanske var det intresset för skog, jakt och friluftsliv som fick dig att välja livet på gård? Vi möter många skogsägare som har funderingar på hur en skogsfastighet värderas. Det korta svaret är att, "det beror på". Men med vår erfarenhet vet vi att svaret kan bli bättre än så.
Snittpriset x skogsarealen = en bit på vägen mot värdet
Det skulle gå att uppskatta ett ungefärligt värde för skogen genom att multiplicera snittpriset med skogsarealen, men det behövs mer än så för att på ett bra sätt sätta det totala marknadsvärdet på en skogsfastighet.
Jaktvärde, virkesvärde, råmarkvärde, kubikvärde, hektarvärde...
För att bedöma totalvärdet på skogen behöver man också titta på fler parametrar, så som jaktvärde, virkesvärde och råmarkvärde. Men också jämförelser mellan kubikvärdet och hektarvärdet. Exempelvis ger skogsfastigheter med mycket gammal skog ett högt hektarvärde men ett lågt kubikmeterpris. Det kan också vara åt andra hållet, att lite skog ge ett högt kubikmetervärde, men lågt hektarvärde. Stirra dig därför inte blind på kubikmeterpriset, utan gör en samlad bedömning utifrån skogens lokala förutsättningar.
Håll skogsbruksplanen uppdaterad
Genom att titta på arrondering, boniteten och belägenhet blir möjligheten till en bra värdering också större. För att göra det är skogsbruksplanen avgörande.
Det finns förstås fler parametrar som kan påverka skogens värde. Varje skog, oavsett hela eller del av fastigheten, bedöms individuellt. Vi pratar gärna mer om din skog med dig!
Blivit med enskild firma?
När du köper en gård blir du sannolikt automatiskt företagare. En gård, med eller utan skog, taxeras nämligen alltid som en lantbruksfastighet, vilket gör dig som gårdsägare till en näringsidkare. Fastigheten drivs då i formen enskild firma.
Reglerna i jordförvärvslagen styr så att fördelningen av ägandet av mark i Sverige är oförändrad över tid, det vill säga att arealfördelningen av ägandet mellan juridiska och fysiska personer består.
En enskild firma är ofta den bästa ägandeformen för en privatperson. I regel krävs inget förvärvstillstånd och det finns fördelaktiga skatteregler så som möjlighet till skatteavdrag, räntefördelning och avsättning till skogskonto om du äger skog. Med en enskild firma har du dessutom möjlighet att köpa mark av både andra privatpersoner och bolag. Juridiska personer (så som aktiebolag) kan i regel bara köpa mark av andra juridiska personer.
Om du väljer att driva en verksamhet på din gård, utöver själva ägandet, kan det finnas skäl att lägga själva verksamheten i en annan bolagsform. Däremot är den enskilda firman oftast bäst när man startar upp en verksamhet. Är omsättningen och vinsten i verksamheten så pass hög att man slår i brytpunkten för den statliga inkomstskatten, kan det finnas skattemässiga fördelar att ombilda den enskilda firman till ett aktiebolag.
Var det odlingsintresset som fick dig att köpa gård?
Många gårdsägare har stora ytor för att odla egna grönsaker och flera är mer eller mindre självförsörjande. Vårt intresse för odling och trädgård är stort och tillsammans med våra kunder har vi lärt oss mycket om framgångsrik odling. Här delar vi fyra snabba tips som kan sätta fart på de gröna fingrarna på gården.
- Förodla! Förläng odlingssäsongen genom förodling på vintern.
- Hyr ut odlingsplatser! Är ditt behov av grönsaker mindre än gårdens möjligheter? Då kan uthyrning av odlingsrader vara en idé. Kanske vill den lokala krögaren odla grönsaker med full service, eller ortsbon utan trädgård ge sin kålodling mer plats?
- Ta hand om jordkällaren! Finns det en jordkällare på gården är det en svårslagen plats för lagring av grönsaker. Förutom att den håller sig kall året runt, så gör den det även om strömmen skulle gå.
- Stängsla in! Kanske är din grönsaksodling inte tänkt som foder för vilda djur? Då kan ett stängsel runt köksträdgården göra stor nytta. Kanske kan det finnas staketslanor eller sly att fläta från röjning på tomten eller egen skog att använda?
Välj bank för dig och gårdens bästa
När du står inför valet att välja bank för att finansiera din gård finns det flera saker att jämföra, och erbjudandena kan skilja sig åt. Inte minst när det kommer till kunskap och förståelse för marknaden, gårdens värde och potential. Det kan finnas fler saker, utöver räntan, att jämföra i valet av bank.
Är du företagare eller privatperson hos banken?
Som bosatt på mindre gård är det vanligt att ha inkomst både från tjänst utanför gården och som företagare på gården. I kontakt med banken kan det märkas i att du slussas mellan olika avdelningar eller upplever oförståelse för hur livet på gården hänger ihop med livet utanför gården.
Finns det möjligheter till utdelning eller bättre ränta på sparkonton?
Det kan vara lätt att jämföra bankernas olika erbjudanden på räntor. Det är en bra start, men nöj dig inte där. Lägg i prisjämförelsen också till möjlighet till utdelning och extra förmånlig ränta på sparkonton. På sista raden är skillnanden bankerna emellan kanske en annan?
Förstår banken dina idéer?
När du har en idé om att köpa mer skog, renovera en ekonomibyggnad till hyresbostäder eller har behov av ny inflitrationsbädd. Då kan det ofta vara viktigt att få snabbt svar. En bra bank ska du sällan behöva ha kontakt med, men när du behöver det. Då måste det vara smidigt.
Så gör du för att byta bank för gården
Vi guidar dig, steg för steg!
-
1.
Vilka är dina planer för gården?
Ju mer vi vet om gården, desto snabbare och bättre beslut kan vi fatta. Samla ihop bokslut, budget, skogsbruksplan. Startar du ny verksamhet på gården, så hjälper en affärsplan oss att förstå dig och din gård bättre.
-
2.
Hur mycket behöver du låna?
Har du lån som du vill flytta till oss går flytten ännu smidigare om du delar information som lånenummer och lånets storlek i samband med ansökan.
-
3.
Det börjar med en ansökan
Med en digital ansökan kan du ansöka när det passar dig och ger oss en bra överblick av dina önskemål. Det ger oss goda förutsättningar till fortsatt bra samtal för din gård. Tillsammans.
Avslutning
Oavsett om ditt val att bo på gård är helt medvetet eller alldeles omedvetet så förstår vi dig. Vi kan lista nästan lika många anledningar till att bo på gård som vi de senaste snart 200 åren haft kunder som valt att göra precis det. Samtidigt är vi ödmjuka inför vad det innebär i vardagen och att kontakten med banken bara är något som ska fungera. När du behöver det. Vi vill att du ska veta att vi, hela teamet på Landshypotek, finns här när du behöver oss. Vi är som längst ett samtal bort.
Karin är uppvuxen på Östgötaslätten och bor idag på en gård där hon och familjen bland annat hyr ut boxplatser, bostäder och uppställningsplatser. På Landshypotek leder hon teamet som möter bankens kunder med mindre gårdar.
Malin har rötterna i ridsporten och hemma, mellan Västerås och Köping, finns hästar alltid nära. Familjens tre jakthundar trivs bäst i skogen, hundgårdskojan eller nära familjen i köket. På Landshypotek är hon en del i teamet på marknadsavdelningen.