Du når enkelt vår Kundservice via telefon, chatten, e-post, brev eller Facebook. Vi har öppet vardagar 8.00-17.00.
Vill du nå oss lokalt, välj kontor här till höger.
Har du frågor om bolån till hus? Vänligen kontakta oss på numret ovan.
Sugen på att fynda second hand-prylar? Sommarsverige är en riktig pärla när det kommer till att shoppa begagnat till bra pris. Åk landet runt på jakt efter det du letar efter, hitta guldställena nära lantstället eller stanna till utmed vägen när du ändå är på bilsemester. Här är bästa tipsen!
Loppisskyltarna avlöser varandra så här års längs landsvägarna. Förutom att loppisbesök och gårdsauktioner innebär en mysig utflykt i sig ges även möjlighet att hitta både möbler och prylar som inte gräver stora hål i plånboken. På vissa orter har begagnat-trenden slagit till på senare tid och på andra håll är sommarloppisarna något av en gammal tradition.
Någon som gillar att fynda på sommarloppisarna är Christina Forssblad som jobbar på ekonomiavdelningen på Landshypotek Bank.
– Jag och min familj köpte en gård på Österlen för lite mer än 20 år sedan. Vi märkte att sommarloppisarna på söndagsförmiddagarna är en vanlig och väldigt trevlig företeelse i Skåne, berättar Christina.
Ganska snart blev det en vana för hela familjen att på helgen åka iväg på loppisar för att leta saker till sitt nya boende.
– På loppisar shoppar du med gott samvete. Intäkterna går till idrottsföreningarna och dessutom är det bra att handla second hand av miljöskäl. Ingen behöver köpa nyproducerat hela tiden. Det är en härlig känsla att inte behöva slänga fina saker som man själv inte har plats för längre. Om det är något som vi inte kan ha kvar lämnar jag gärna in det på en loppis så någon annan familj kan få glädje av möbeln eller prylen.
Fynden genom åren har varit många. Något som ligger Christina extra varmt om hjärtat är ett stort skåp i bondrokoko från slutet av 1800-talet, som hon hittade på en av loppisarna på Österlen.
– Vi var flera som ville ha skåpet, så det blev budgivning på stående fot – som jag faktiskt vann. Skåpet är så fint och det rymmer hur mycket porslin som helst. I lådorna längst ner förvarar vi dukar och annan textil.
En annan gång föll hon för en trädgårdsgrupp. Bredvid Christina stod en man som började buda över henne och den gången fick hon ge upp.
– Han hade nog fått direktiv hemifrån om att han skulle ha med sig utemöblerna hem, oavsett pris. För när jag gav upp fick han betala mycket mer än de egentligen var värda! säger Christina och fortsätter:
– På vissa av loppisarna väljs några lite finare saker ut, som istället auktioneras ut. Det är också lite spännande, men jag har inte varit med i någon auktion…ännu.
Att åka på loppis fyller även en annan funktion, både för Christina och många andra.
– Det är en social grej. Något kul att göra ihop med familjen. Är det på hemmaplan träffar vi ofta på grannar och andra från bygden. Mycket mysigt!
1. Var på plats direkt när loppisen öppnar. På de mest populära ställena på Österlen, står folk och väntar vid ett snöre som dras bort exakt den tid loppisen öppnar.
2. Letar du efter något särskilt? Gå ett snabbt varv och leta efter enbart detta, annars riskerar du att någon annan hinner före. Därefter kan du gå ett varv till i lugnare tempo.
3. Se till att ha skapat plats i bilen eller att ta med dig en släpkärra, så får du med dig de större fynden direkt och slipper lägga undan dem.
1. Håll dig undan storstäderna. På landsbygden finns ställena som inte alla har upptäckt. Leta i lokaltidningen eller kika på anslagstavlor i små samhällen efter annonser.
2. Våga pilla! Rota, gräv och stuva runt bland grejerna. På gårdsloppisar och liknande kan du behöva gräva dig ner under både damm och massa andra prylar för att hitta guldkornen.
3. Ha ett måttband i fickan och måtten uppskrivna i mobilen eller på en lapp. Är du till exempel på jakt efter det perfekta skåpet vill du inte släpa med det hem och upptäcka att det är för stort eller litet.
4. Skanna av hyllorna ordentligt. Slå dig ner på en stol eller en soffa och titta dig runt i lugn och ro. Ibland är det enklare att upptäcka saker när man tar en paus och befinner sig en bit ifrån.
5. Ta med ordentligt med kontanter. Gärna i lite mindre valörer, så att du inte bara har svårväxlade 1000- eller 500-lappar i fickan.
Rädda Barnens second hand, Luleå
Säljer kläder för både barn och vuxna, men har fokus på billiga barnkläder. Här finns även till exempel leksaker, barnvagnar, husgeråd och mindre möbler.
Adress: Repslagargatan 16, 972 39 Luleå
Bakom Norrbottens teater.
Öppettider: Vardagar 11-00-15.00, lördagar 11.00-14.00.
Loppis på gården, Östersund
Drivs av Jämtlands auktionsbyrå. Här kan du fynda till exempel husgeråd, möbler, skivor, skidor, glas, filmer, porslin och mycket mer. Allt från enkla prylar till värdefulla kvalitetsföremål.
Adress: Tjalmargatan 1, 831 45 Östersund
Vid Multi Challenge/Boda Borg.
Öppettider: Månd-fred 11.00-17.30, lörd 10.00-16.00, sönd 11.00-15.00.
Under sommaren anordnar auktionsbyrån även gårdsauktioner. För datum och platser, se www.jabab.se.
Loppmarknad – till förmån för cancersjuka barn, Kungshamn
Loppis i stora lokaler, allt från småprylar till möbler. Försäljningen sker till förmån för barn som drabbats av cancer.
Adress: Barncancerfonden, Väjern, 456 91 Kungshamn
Öppet varje lördag och söndag 10.00-16.00, på sommaren även onsd-fred 10.00-16.00.
Matildas bodar, Brunskog
Tre bodar fyllda av charmiga antikviteter blandade med kuriosa och några väl utvalda nytillverkade produkter.
Adress: Slorudsborg, 671 94 Brunskog
Ligger mellan Arvika och Karlstad.
Öppettider: 28/6 - 20/8 tisd-fred 10-18, lörd 10-14.
Övriga veckor lördagar 10-15.
Loppis i Blå hallen, Skillinge
Megastor loppis i rymliga Blå hallen i Skillinge hamn, allt från småprylar till större möbler.
Adress: Skillinge hamn, 276 60 Skillinge
Öppettider: Se www.visitystadosterlen.se för öppettider i sommar.