Sommarreportage: Åby/Tjureda IF – den lilla klubben med det stora hjärtat
I drottsföreningen startades 1946 i Åby som ligger vid Helgasjön norr om Växjö. Det var redan från början självklart att man skulle hålla på med bandy, en sport som utövades överallt i den här delen av Småland på den tiden. Det var fotboll på sommaren och bandy så fort isarna hade lagt sig.
Från sjöis till konstfruset
– Vi har haft lite tur, säger Owe Svensson, ordförande i föreningen sedan 53 år tillbaka.
Turen består i att man byggde en konstfrusen bandybana 1968. Efter en rad varma vintrar när spelarna aldrig fick snöra på sig skridskorna kändes beslutet självklart. Och på klassiskt småländskt manér tog man sig an problemet utan att be om så värst mycket hjälp utifrån, är det kanske här vi anar grunden till dagens framgångar?
Den konstfrusna banan skapade förutsättningar för traktens ungdomar att spela bandy och att idrotta. Klubben har fostrat generation efter generation med bandyspelare i en takt som inte borde gå, sett till klubbens storlek.
Idag är Åby/Tjureda den sydligast belägna klubb som spelar bandy på elitnivå.
Allt som allt har Åby/Tjureda fostrat ett tiotal landslagsspelare, och för närvarande har lagets A-trupp hela 14 spelare som startat sina karriärer i föreningen. Det är ganska ovanligt, och otroligt imponerande om man ser till en idrottsförening med bara 1200 medlemmar.
Fler medlemmar än invånare
Bara och bara, förresten. Från ett samhälle med knappt femhundra invånare är det inte så illa att få mer än dubbelt så många att bli medlemmar i sin idrottsförening.
– Engagemanget och lojaliteten hos våra spelare är nog nåt unikt som liksom smittar av sig. Det betyder att de trivs i vår förening, och att de tycker att vi jobbar bra och ger dem nåt mer att spela för. Säger Owe och fortsätter:
– Vi har ingen bandyhall, men vi har ändå skapat de bästa förutsättningar som går med de resurser vi har. Och jag tror att vi kanske på den här lilla orten blir en mer familjär förening än vad det blir i storstan. Man känner varandra och alla känner för föreningen.
Det lokala engagemanget är verkligen stort. Hela det lilla samhället verkar grundat på ett genuint föreningsintresse, och föreningen är ständigt närvarande. Man sköter till och med turistattraktionen Åby Sluss från 1887, för i Åby är det idrottsföreningen som håller reda på campingplatser och vandringsleder och hjälper till med snöskottning när det behövs. Föreningen
är helt enkelt en central aktör i samhället.
Framgången ställer nya krav
Det är många människor som känner för föreningen. Alla älskar en David mot en Goliat, och Åby/ Tjuredas framfart liknar mer Åshöjdens BK än något
annat som hänt inom svensk idrott på många år. Helt säkert är att den osannolika framgångssagan till slut har fått en del sponsorer att få upp ögonen för den lilla föreningen som alla tycker om.
Eller som Owe säger:
– Vi har ett gott rykte, och ett gott rykte är inte det sämsta att ha.
Folk är stolta över sitt lag och sin förening. Men framgången ställer också nya krav på den lilla byn. Till exempel räcker inte belysningen till på hemmaplanen. En ny kostar ungefär två och en halv miljoner. De har sökt dispens men man vet aldrig. Då ska man veta att Åby/Tjureda är
den enda föreningen på elitnivå som äger sin anläggning, och att de redan klarat 51 år på konstfruset utan en krona i bidrag. Bara en sån sak. Vi låter Owe runda av:
– När vi gick upp i allsvenskan var det ingen som trodde på oss, vi blev
tippade som sista lag. Andra året så vinner vi allsvenskan med fem poäng, en av de största marginalerna någonsin, och nu går vi upp i elitserien, och det är väl ingen som tror på oss nu heller.
Det blir otroligt spännande att se om Åby/Tjureda IF fortsätter sin drömresa. Kommer de att skriva in sig i idrottshistorien som Sveriges mesta underdogs genom tiderna? De har i alla fall redan visat att de har det största hjärtat.