Familjen Nymarks station vann Folkets Rödfärgspris
Grattis till vinsten! Det var en rysare in i det sista. Hur känns det?
- Jätteroligt! Vi kände hela tiden att vi slogs i underläge. På morgonen samma dag som det skulle avgöras hade vi nästan givit upp. Men så gick det ändå vägen till slut.
Berätta om Torpåkra Station.
- Torpåkra Station är en gammal tågstation som länge stått obebodd och är i stort behov av både färg och omtanke. Själva huset är egentligen hopbyggt av tre olika byggnader från olika årtal och olika geografiska platser i herrljungabygden. Delar av huset är från slutet av 1800-talet - början på 1900-talet, medan exempelvis väntsalen kom till någon gång på 20-talet. Huset har också bytt skepnad några gånger genom åren och det har inte alltid varit falurött. Det målades senast om någon gång på 60-talet så det är fantastiskt hur väl det ändå har stått emot väder och vind genom åren.
Hur kommer det sig att ni köpte stationshuset?
- Länge bodde vi i centrala Göteborg men kände för några år sedan att vi behövde en frist långt från stan och kontoret. 2011 köpte vi en gammal lanthandel i Torpåkra, Vesene socken, att ha som sommarställe där vi kunde odla och pyssla med det vi tycker om. Granne med lanthandeln ligger Torpåkra Station. Vi har gått och sneglat på stationen länge och pratat om hur synd det är ingen tar hand om den och fixar upp den. Det finns så många möjligheter med en sådan byggnad. Under tiden har vi blivit vän med den förre ägaren, en snickare i trakten. Förra sommaren ringde han och frågade om vi var intresserade av att köpa stationen och på den vägen är det. Vi tog över den i juli tidigare i år.
Vad händer med Torpåkra Station nu?
- Vi har massor av idéer på vad vi vill göra med Torpåkra! Första steget blir att fräscha till det yttre så att det känns mer omhändertaget. En bland många tankar är att skapa residensverksamhet där konstnärer ska kunna komma och bo och vara kreativa. En annan är Airbnb under sommarhalvåret. Vi har tidigare haft konsertverksamhet i den gamla lanthandeln med både lokala artister och artister influgna från USA, Kanada och Frankrike. Det skulle vara roligt att få göra något sådant även på Stationen i Torpåkra. Vi bidrar gärna till att beslutsfattare ska förstå hur viktigt det är att människor ska kunna leva och verka på landsbygden och i synnerhet runt våra trakter.
Hur hittade ni Folkets Rödfärgspris?
- Hanna såg en annons om Folkets Rödfärgspris. Hon tyckte att när vi ändå varit så våghalsiga att vi köpt ett till hus så kan vi ju lika gärna hoppa på en tävling också! Sagt och gjort. Så vi startade ett Instagramkonto och har fått ett stort stöd från trakten.
Vad är din relation till Falu Rödfärg?
- För mig finns det en koppling mellan faluröda hus och hållbart leverne. Jag är uppväxt i faluröda hus och det är också en av de färger jag har målat allra mest med. Jag tänker på alla ladugårdar som står och förfaller och hur de är ett så betydelsefullt inslag på landsbygden. Jag har funderat mycket på hur man skulle kunna väcka liv i lusten att vilja ta hand om dem.
Följ Torpåkra på instagram @torpakra_station