Nu har vinnarna av Sveriges Mysigaste Hem 2022 utsetts. Vi säger grattis till familjen Specht som tog hem segern med sitt lilla vita "pepparkakshus" i Sjuntorp, utanför Trollhättan. På en hedrande andra plats kom Evelina Klevefjord som tillsammans med Robert Olsson har återgett 20-talsvillan i Göteborg sin ursprungliga charm. Tredje pris gick till en tidigare lärarbostad i Ljungbyholm som Dohrners gett sin alldeles egen karaktär.
Alla slags hem är välkomna att delta i ”Sveriges Mysigaste Hem”. Bakom den populära tävlingen som arrengerades för femte året i rad står tidningen Villalivet. Landshypotek Bank medverkar som huvudpartner sedan 2019.
– I en orolig tid och när dagarna blir mörkare och kallare tror jag många kan hämta lugn och styrka i hemmet. Det är fint att se så många inspirerande exempel på hur man kan göra sitt hem mer ombonat och trivsamt, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.
Hela 1 378 bidrag från hela landet deltog i årets tävlingsheat. De tre finalistbidragen med flest röster vann slutligen hedersutmärkelserna "Sveriges Mysigaste Hem 2022".
Inspireras av vinnarnas mysiga hem
I det lilla lantliga samhället Sjuntorp, utanför Trollhättan, bor Helena och Lennart Specht samt katterna Hugo och Alma i en charmig 30-tals villa på ca. 140 kvm.
Så här berättar vinnarna av Sveriges Mysigaste Hem om sitt hus: – Vi letade hus i två år och så fann vi detta vita pepparkakshus med en fantastisk trädgård och blev tokkära! Trots att vi förlorade budgivningen valde säljaren oss. Troligen kände hon hur mycket vi älskade huset. Nu har vi bott här i tre år. Det mysigaste med vårt hem är blandningen av nytt och gammalt i mörka toner. Vi gillar mörk inredning och har fått till en fin mix med moderna möbler som kompletterats med lite antika och annorlunda saker här och där. En särskilt mysig plats är framför kakelugnen. Här tänds det många levande ljus varje dag.
Nu läggs all tid på trädgården där paret skapar olika rum och sittplatser.
– Vi har byggt växthus och spaljéer och planterat mycket nya växter. Vi försöker hålla en genomgående linje i trädgården, t.ex. målas allt trä i samma grå ton. Jobbet gör vi tillsammans och vi är överens om allt, så det flyter på jättebra. Nästa sommar ska ett rum med klättrande växter bilda ett tak i den skuggiga delen. En till dahliarabatt ska också anläggas. Ja, det finns alltid något nytt projekt att ta tag i för oss.
I Kålltorp i Göteborg hittar vi andrapristagarna Evelina Klevefjord och sambon Robert Olssons som med ett idogt arbete har återställt en sönderrenoverad 60-talare till en romantisk dröm med touch av sekelskifte.
Så här berättar de om sitt hem: – Att renoveringen skulle ta tid var vi inställda på. Innan inflyttning gav vi oss i kast med övervåningen. På så sätt fick vi i alla fall en våning i ordning och möjlighet att sova fritt från renoveringskaos. Ett par månader efter köpet var vi redo att flytta in. Sedan dess har vi mer eller mindre bott i byggkaos då huset inte bara har totalrenoverats utan dessutom byggts ut på två håll.
I princip har de gjort allt jobb själva. Snickare togs till hjälp för att resa stommarna på utbyggnaden, sen tog Robert över. Evelina är den som jagat fatt i originaldetaljer, målat, slipat och skött markservicen.
– Det fanns ju ingenting tidstypiskt kvar i huset, berättar Evelina, men det har vi försökt plocka tillbaka. Robert har gjort det mesta av det tunga snickrandet, medan jag har letat gamla byggnadsdetaljer på Blocket, skrapat och målat.
Strax söder om Kalmar hittar vi tredjepristagaren Linda och Michael Dohrnér som med små medel och stort tålamod har lyckats förvandla ett traditionellt eternithus från 20-talet till ett personligt och roligt hem, fullt av överraskningar.
Så här berättar de om sitt hem: – I huset råder en härlig maximalism där kitschiga detaljer varvas med loppisfynd och egna kreationer. I den lekfullt kreativa inredningen känns nakenbilden på Burt Reynolds faktiskt precis lika självklar som gasmasken och den uppstoppade illern. Det handlar helt och hållet om vad vi vill ha och tycker är kul. Vi har ganska mycket humor i inredningen, det är massor med prylar och säkert ganska spretigt, men för oss finns det en härlig hemkänsla i det.
Huset som tidigare har tjänat som lärarbostad och från början var ett arv från Michaels mamma har genom åren genomgått en fullständig förvandling. Idag har det en personlig prägel, full av bevarade originaldetaljer. Mycket av jobbet har de gjort själva. Linda räds varken att bygga veranda eller sätta panel. Ska det hållas stolpar eller resas takstolar rycker Michael in.
– Vi har aldrig tagit några lån för att renovera utan sparat ihop till det vi vill göra, berättar Linda. Vi har letat begagnat och fått hur mycket saker som helst till skänks så det har inte kostat särskilt mycket alls.
Du kan spara en hel del på att byta bank och det är enklare än du tror. När du flyttar ditt bolån till oss vet du redan på förhand vilken ränta du får utifrån hur stort ditt lån är i förhållande till bostadens värde.