Landshypotek höjer sparräntorna – igen!

När ränteläget började stiga var Landshypotek en av de första att ge alla sina kontosparande kunder bättre sparräntor. Idag höjs de igen, för tredje gången på bara ett par månader. Sparkonto Trygghet – vårt kontosparande för privatpersoner – höjs med 0,25 procentenheter till 2,25 procent. För bankens jord- och skogsbrukande och gårdsboende medlemmar är den nya sparräntan 2,30 procent, vilket också det är en höjning med 0,25 procentenheter.

Landshypotek fortsätter att utmana på sparamarknaden. På Sparkonto Trygghet, som är det mest populära sparkontot, erbjuds fr.o.m. 1 december, en sparränta på 2,25 procent från första sparkronan. Kontot är öppet för privatpersoner över 18 år och har fria uttag, inga avgifter eller bindningstid. För bankens medlemmar är den nya räntan på Sparkonto Jord och Skog 2,30 procent.

Se Landshypotek Banks aktuella inlåningsräntor efter dagens räntehöjning här:
Sparkonto för privatpersoner
Sparkonton för medlemmar
Skogs- och skogsskadekonto 

Samtliga av Landshypotek Banks sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin*.

Tredje sparräntehöjningen under hösten

I en tid av stigande ränteläge var Landshypotek tidigt ute med att höja sparräntorna, vilket direkt fick ett mycket positivt gensvar hos kunderna. Bara under hösten har två tidigare räntehöjningar gjorts på samtliga sparkonton; den första 1 september och den andra 1 november. Idag var det alltså dags igen.

  – Vi har välkomnat rekordmånga nya sparkunder till oss under den senaste tiden. Det bekräftar verkligen det stora intresset för ett tryggt buffertsparande med bra ränta från första kronan, samtidigt som man snabbt och enkelt kan komma åt sina pengar om de behövs för att täcka någon utgift, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

Sparkonton allt populärare – och det lönar sig att jämföra räntevillkoren

En allt högre andel av hushållens sparpengar sätt nu in på sparkonton och närmare 9 av 10 har ett månadssparande av något slag. Och det är inga småpengar det handlar om. Under årets andra kvartal uppgick svenskarnas nettoinsättningar på bankkonton till hela 97 miljarder kronor**.

Men vilken sparränta bankerna erbjuder skiljer sig åt en hel del. Och på de transaktionskonton, där majoriteten av hushållens löpande inkomster ­– som löner, pensioner, barnbidrag etcetera – sätts in, erbjuds fortfarande oftast ingen ränta alls.

  – Det finns en hel del att vinna på att flytta över de pengar som inte behövs för stunden till ett sparkonto, att jämföra olika sparkontoalternativ och välja russinen ur kakan, tipsar Catharina Åbjörnsson Lindgren.

 

* Landshypotek Banks sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Landshypotek Bank med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. För mer information se insattningsgarantin.se.

** Enligt SCB:s Sparbarometer för 2: a kvartalet 2022

Så har Landshypoteks sparräntor höjts senaste halvåret

Landshypotek Bank har även under lågränteåren erbjudit sina kunder ränta på sitt kontosparande och nu höjs den igen. Här anges hur stora räntehöjningarna varit i procentenheter under perioden juli-december 2022 på två av de mest populära sparformerna; Sparkonto Trygghet (för privatpersoner) och Sparkonto Jord och Skog (för medlemmar).

12 juli

  • På Sparkonto Trygghet höjdes räntan med 0,5 procentenheter från första kronan till 0,95%. Räntetrappan, där sparsaldon från 100 000 kronor premierades med ytterligare 0,10 procents räntepåslag, tas bort och alla erbjuds därmed samma goda ränta från första kronan.
  • På Sparkonto Jord och Skog för medlemmar höjdes räntan med 0,35 procentenheter till 1 %.

1 september

  • På Sparkonto Trygghet höjs räntan med 0,55 procentenheter till 1,50%.
  • På Sparkonto Jord och Skog för medlemmar höjs räntan med 0,55 procentenheter till 1,55%.

1 november

  • På Sparkonto Trygghet höjs räntan med 0,50 procentenheter till 2%.
  • På Sparkonto Jord och Skog för medlemmar höjs räntan med 0,50 procentenheter till 2,05%.

1 december

  • På Sparkonto Trygghet höjs räntan med 0,25 procentenheter till 2,25%.
  • På Sparkonto Jord och Skog för medlemmar höjs räntan med 0,25 procentenheter till 2,30%.
     

Idag, 1 december, sänker Landshypotek också räntorna för bolån med längre löptider, 4 - 10 år.  
Läs mer om räntejusteringen och se aktuella bolåneräntor här