Lantbrukaren i en osäker tid – en grön entreprenör som balanserar risker och möjligheter
Hur hanterar svenska lantbrukare den osäkra tid vi lever i? Vad har de för strategier för att möta prissvängningar, högre kostnader och ett nyckfullt klimat? Vad är deras känsla och syn på sitt företagande och var hämtar de kunskap och kraft? Det är frågor som står i fokus i den här omgången av Lantbrukspanelen från Landshypotek Bank.
Lantbrukare har i tusentals år hanterat osäkerheter; från vädrets nyckfullhet till politisk och ekonomisk turbulens. Varje dag behöver de ta ställning till faktorer och händelser som är svåra att styra över. Hur lyckas svenska lantbrukare hitta balanspunkten i tillvarons konstanta vågspel av risker och möjligheter?
I den senaste Lantbrukspanelen har drygt 100 lantbrukare under hösten gett sina svar på hur de tänker och vilka överväganden de gör i sina verksamheter. Sammataget visar den att svenska lantbrukare är duktiga på att finna vägar i sitt företagande. De ser också övervägande positivt på sin roll som lantbrukare och att de verkar i en framtidsbransch.
Så svarade Lantbrukspanelen:
Fortsatt positiv känsla som lantbrukare, men andelen har minskat. Trots det utmanande omvärldsläget fortsätter en klar majoritet, ungefär 7 av 10, av panelen att ha en positiv känsla som lantbrukare. Men andelen som är positiv denna höst är lägre än i tidigare omgångar av Lantbrukspanelen. Panelens nuvarande känsla går att jämföra med den som rådde under torkan.
Entreprenörskapet är tjusningen. Nästan fyra av tio i panelen svarar att den största tjusningen med att vara lantbrukare är entreprenörskapet. Även svaren på andra frågor återspeglar en stark känsla av entreprenörskap.
Riskspridning. Lantbrukarna har flera olika metoder för att hantera ökade risker. Av svaren går det inte att uttyda EN tydlig strategi, utan de agerar på flera sätt. Hit hör bland annat att diversifiera verksamheten med flera typer av inriktningar och intäktskällor, fördela inköp över tid och nyttja lagringskapacitet, samt att underhålla maskiner. Över hälften av deltagarna i Lantbrukspanelen uppger även att de nu lägger mer fokus på sitt kassaflöde och resultat. Det är alltså en bred palett av åtgärder som lantbrukarna i panelen använder sig av för att reducera de ekonomiska riskerna i sina verksamheter.
Hållbarhet handlar om klok hushållning av resurser. Över 8 av 10 i panelen svarar att hållbarhet handlar om att på ett klokt sätt ta vara på de resurser som finns på platsen och i företaget.
Hela undersökningsresultatet med grafer, tabeller och kommentarer finns att ta del av i rapporten.
Lantbrukspanelrapporten hösten 2022 (pdf)
Om Lantbrukspanelen
Lantbrukspanelen är en återkommande svarspanel där huvudsakligen större, drivna och engagerade lantbruksföretagare runt om i landet ingår. Paneldeltagarna får här möjligheten att ge uttryck för vad de tycker, tänker och känner kring aktuella branschfrågor och hur det är att vara företagare inom de gröna näringarna. Undersökningen är inte och gör inte anspråk på att vara statistiskt säkerställd, men ger en bild av – en känsla för – stämnings- och känsloläget inom lantbruket.
Ta del av samtliga rapporter från Lantbrukspanelen här.