Per Lindblad, vd Landshypotek Bank

Vd har ordet: Stark tillväxt bekräftar marknadsbehovet

2021 har varit ett rekordår på Landshypotek Bank. Under året har vi haft en tillväxt med fler kunder och ökad utlåning i en takt som vi tidigare inte varit med om. Resultatet är givetvis glädjande, men vi ser långsiktigt på att utveckla jord- och skogsbrukarnas bank, säger Per Lindblad i sitt vd:ord när bokslutskommunikén presenteras. 

Vi ökar under året i utlåningsvolym med 11,0 miljarder kronor för att landa på en total utlåning på 94 miljarder kronor. Rörelseresultatet på 471 miljoner kronor är en förbättring med 19 procent. Det är en historiskt stark tillväxt. Resultatet är givetvis glädjande, men vi ser långsiktigt på att utveckla jord- och skogsbrukarnas bank. Vi bär och förvaltar ett förtroende från våra ägare, landets jord- och skogsbrukare.

Tillväxten bekräftar att vi gör nytta för kunderna

Vi är idag en viktig långivare för jord- och skogsbrukare och med vårt starka intåg på bolånemarknaden gör vi
allt mer nytta även för landets villa- och fritidshusägare. Vi har under en längre tid systematiskt arbetat för att bli bättre för kund och också möta allt fler kunder och olika kundgrupper. Tillväxten är glädjande då den bekräftar vår strategiska utveckling och insatser.  Landshypotek har nu också allt fler bolånekunder i såväl större städer som på mindre orter och landsbygderna. Många upptäcker möjligheten att flytta på sina bolån från sin traditionella bank. Även de som har en mindre gård eller som bor på sin lantbruksfastighet utan att driva ett aktivt lantbruk hittar nu till oss.

Tillväxten är också glädjande för att den bekräftar behovet på marknaden. Vi har successivt ökat tillgängligheten och närvaron på marknaden. Vi har förändrat vår organisation för att göra mer nytta när kunden behöver. Vi har ökat vår kraft i marknadsföringen och i marknadsaktiviteterna samt stärkt de digitala kanalerna för såväl nya som nuvarande kunder. Vi har investerat i regelverk och IT-struktur för att skapa en tryggare bank för kunderna. För bolånekunder har vi haft en god utveckling i våra samarbeten med bland annat Villaägarna och Avanza. Utvecklingen ger resultat. 

Vi ska fortsätta växa. Den strategiska planering som vi genomfört för de kommande åren innebär att vi
förstärker det vi har och utvecklas för att växa med fler kunder. Med fler kunder kan vi bygga en ännu tryggare bank. Den högre intjäningen möjliggör nödvändiga investeringar. Vi bygger på sikt för att göra skillnad på marknaden. Den högre tillväxten har under året inneburit en del kapacitetsutmaningar. Många medarbetare har gjort stora insatser för att möta den ökade kundtillströmningen. Vi dimensionerar oss nu stegvis för det ökade kundintresset.

Vi har i år klarat att växa med rekordsiffror och utvecklat kundmötet samtidigt som vi välkomnat många nya medarbetaretill banken och gjort investeringar. Detta i en tid där vi fått förhålla oss till en pandemi och en turbulent omvärld där vi fortsätter att göra stora investeringar, inte minst inom IT.

Vi ägs av våra lånekunder inom jord- och skog, som under året ytterligare ökat sina medlemsinsatser. Med
det starka resultatet för 2021 som grund avsätts 172 miljoner kronor i koncernbidrag till den ekonomiska föreningen för att möjliggöra utdelning till medlemmarna.

Vi stänger 2021 med rekordsiffror. Tillväxten är en bekräftelse på behovet av annorlunda banker på bankmarknaden. Vi är den lilla banken med ett tydligt och ärligt syfte, banken som är tillräckligt stor för att utmana på marknaden och samtidigt vara trygg och bra för kunden. Tillväxten är ett kvitto på att kunderna uppskattar det vi gör.

Per Lindblad
Vd

Vd har ordet ingår i sin helhet i Landshypotek Banks bokslutskommuniké 2021 (pdf).